Nenechte si ujít v týdnu od 5. do 11. července 2021

nenechte_si_ujit
Máme tu léto a s ním už tradičně také Měsíc autorského čtení. Pokud máte tedy cestu do Brna nebo Ostravy, určitě se na některé čtení stavte. Letošním čestným hostem je Slovensko, poznáte tak tvorbu i našich východních sousedů.

Brněnský Měsíc autorského čtení

Začneme v Brně, a to hned v pondělí 5. července. Ve 20.30 bude číst ze své tvorby dramatik, scénárista, spisovatel a publicista Milan Uhde. Určitě si ho pamatujete z jeho působení v časopisu Host do domu či jako bývalého ministra kultury. V pondělí se můžete těšit na jeho díla Balada pro banditu a jiné hry na zapřenouZázrak v černém domě či Rozpomínky.

úterý 6. července se od 19.00 můžete seznámit se slovenským autorem Silvesterem Lavríkem, režisérem, kantorem a spisovatelem. Ve svém díle se zaměřuje především na historii, jeho román Nedeľné šachy s Tisom si získal oblibu veřejnosti. Jeho zatím poslední román nese název Posledná k. & k. barónka a vypráví o Margitě Czóbelové, neteři malíře Ladislava Mednyánszkeho.

Arnošt GoldflamVe středu 7. července se od 20.30 můžete v Brně těšit na čtení Arnošta Goldflama, herce, režiséra a spisovatele. Na svém kontě má už na třicet knížek, například Příhoda málo uvěřitelnáTata a jeho synPísek a jiné kousky či Osudy a jejich pán a nedávno mu vyšla zatím poslední knížka Hlavně o mamince. Čekání na čtení si můžete zkrátit rozhovorem, který jsme před několika roky zveřejnili na našem webu.

Trošku skočíme v čase, v neděli 11. července se v Brně představí spisovatelka Bianca Bellová. Určitě znáte její knihy Sentimentální románMrtvý mužCelý den se nic nestaneJezeroMona či nejnovější Tyhle fragmenty. A právě z této novinky autorka brněnským posluchačům přečte úryvky. Čtení začíná ve 20.30.

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku na Zelném trhu. Kompletní program brněnských autorských čtení najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

Ostravě se v úterý 6. července od 20.30 můžete těšit na jednu z nejúspěšnějších českých spisovatelek Alenu Mornštajnovou. Autorka oblíbených románů HanaSlepá mapa či Tiché roky nedávno vydala nový titul Listopád, který už vyšel také jako audiokniha. Její autorské čtení byste si tak rozhodně neměli nechat ujít.

Ve čtvrtek 8. července se od 19.00 představí slovenský spisovatel a scénárista Peter Balko. Za svoji knihu o vyrůstání v rodném městě Vtedy v Lošonci získal Cenu čtenářů Anasoft litera. Jeho zatím posledním titulem je strhující novela Østrov, která v sobě skloubí hned několik žánrů.

pátek 9. července bude ostravským návštěvníkům číst ze svého díla Hana Lundiaková. Na svém kontě má povídkový soubor Vrhnout, novelu Černý Klarus či romány Imago. Ty trubko! a zatím nejnovější Co je ti do toho. Autorka se vyznačuje svým neotřelým způsobem psaní, ve kterém míchá jazykové i stylové experimenty. Představí se od 20.30.

sobotu 10. července si od 20.30 můžete zajít na autorské čtení prozaičky, básnířky a autorky knih pro děti Markéty Pilátové. Znát ji můžete také z časopisu Respekt, kam přispívala. Jejím debutem byla novela Žluté oči vedou domů a následovala série knih o holčičce Kiko, která pochází z Japonska a žije na Moravě, román Senzibil nebo třeba básnická sbírka Zatýkání větru. Její tvorba je velmi různorodá, a tak i autorské čtení určitě bude stát za to.

Ostravská autorská čtení se konají v Divadle 12 na ulici Čs. legií. Kompletní program ostravských autorských čtení najdete na webu akce.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář