Jak na šťastný život

stastny-zivot
O tom, že štěstí není zadarmo, ví následující autoři své. Přidejte se k nám na cestě za poznáním. Existuje štěstí? Jak jej můžeme získat? Jak obrátit těžké životní zkušenosti v něco pozitivního? A jakou metodou je možné dosáhnout svých velkých cílů?

V první knize se zaměříme na štěstí – co to vlastně je a dá se změřit? Zároveň si vysvětlíme, jak tohoto pocitu lze docílit, jak si jej udržet co možná nejdéle a co znamená v různých kulturách po světě.

Psychologie štěstí

Autor: Anton Bucher
Přeložil: Ivan Ryšavý

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 163×238 mm
ISBN: 978-80-262-1737-4
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Psychologie štěstí vydalo nakladatelství Portál.

Jedna z nejobsáhlejších a nejobsažnějších odborných publikací na téma štěstí, které kdy byly vydány, se systematicky zabývá různými aspekty štěstí. Hledá tak odpovědi na otázky jako: Co je štěstí? Co nás dělá šťastnými? K čemu štěstí vede? Dá se štěstí zvýšit? Věnuje se různým pojetím štěstí, způsobům, jak štěstí měřit, faktorům štěstí (proměnným biologickým, genetickým, osobnostním, sociodemografickým – jako je pohlaví, věk, příjem či národnost –, v podobě aktivity a vztahů, v podobě náboženství a spirituality), efektům štěstí (např. na zdraví, kognitivní schopnosti, morální jednání) i strategiím zvyšování štěstí (v běžném životě i v terapii a poradenství). Kniha nenabízí rady, ale podává přehled snad všech dostupných výzkumů a poznatků týkajících se štěstí, je oceňována pro svou srozumitelnost a přehlednost.

 Ukázka z knihy

 (…) Už řecký filozof Aristotéles (1996) považoval štěstí za nejvyšší statek, o který usilujeme kvůli němu samému. Ludwig Marcuse (1996, s. 11) je nazval „touhou, která nikdy nezestárne“. William James (1930, s. 68), zakladatel vědecké psychologie, považoval za to, „co je hlavním cílem lidského života“, být šťastný; to je pro většinu lidí „ve všech dobách tajnou pohnutkou všeho jejich konání a všeho, co jsou ochotni podstoupit“. Jedni trénují na Jungfrau maraton (horský maraton, který se běhá každý rok v září od roku 1993 v oblasti Bernské vysočiny ve švýcarských Alpách; pozn. překl.), 42 kilometrů s převýšením 1800 metrů; jiní se ožení, vdají a přivedou na svět děti; a ještě jiní tím, že žijí všímavě a neusilují záměrně o štěstí, se paradoxně stávají šťastnějšími. Studenti, kteří byli v mezinárodním výzkumu dotazováni, co je pro ně v životě nejdůležitější, odpovídali nejčastěji, že štěstí. Víc než zdraví a ještě víc než bohatství (Diener a Oishi, 2004).
Jakkoli lidé od nepaměti usilují o štěstí, psychologie je dlouho opomíjena – stejně jako radost, veselost, duševní pohodu (Tugade a kol., 2014; Gruber a Moskowitz, 2014). Myers (2000) si dal tu práci, že prozkoumal psychologické abstrakty od roku 1887 a sledoval, o jakých emocích se tam pojednává (graf na následující straně). (str. 11)

***

Důležitým rokem pro psychologii štěstí byl rok 1984. Ed Diener (1984), který se postupem doby stal „rytířem Jedi“ výzkumu štěstí (Metzger, 2010), vydal svůj článek „Subjective Well-being“, který byl od té doby citován víc než desettisíckrát. Zpočátku se mu psychologický cech vysmíval, ale on ve svých výzkumech neoblomně pokračoval (Larsen a Eid, 2008). Bádání o štěstí dostalo výrazný impulz od ekonomie, která se také ujala zkoumání tohoto tématu (Dolan a kol., MacKerron, 2012) a postupovala „ekonomii štěstí“ (Graham, 2005). Přitom ještě v devadesátých letech 20. století byl tento obor kritizován jako „mylný“ (Blanchflower a Oswald, 2011, s. 8). Pionýrem oboru byl Richard Easterlin (1974), který jako první zkusil sledoval ekonomické ukazatele, hlavně hrubý domácí produkt, z psychologických hledisek, speciálně jak působí na osobní pohodu lidí. Autor popsal „Easterlinův paradox“: V posledních 60 letech stoupala životní úroveň, ale štěstí lidí ekvivalentně nerostlo (kap. 4.6.2). Tento paradox je dosud předmětem živé diskuse (Clark a kol., 2008) a podnítil badatele, aby hledali vedle peněz ještě jiné příčiny štěstí, které lépe vysvětlí jeho dynamiku. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Prof. Anton A. Bucher je švýcarský teolog, pedagog a autor. Vyučuje praktickou teologii a náboženskou pedagogiku na Univerzitě v Salzburku, zabývá se psychologií spirituality a religiozity a také psychologií štěstí.

Zdroj informací: Portál

 

Nakladatelství Portál

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

Další představovanou knihou je sbírka esejí, o které by se dalo říct, že ji napsal sám život. Americký psychiatr vychází ze svých mnohdy těžkých životních zkušeností a snaží se předat čtenářům pravdy, k nimž postupně došel.

Příliš brzy starý, příliš pozdě moudrý

Autor: Gordon Livingston
Přeložila: Viktorie Košnarová

Počet stran: 184
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 115×165 mm
ISBN: 978-80-7593-306-5
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Příliš brzy starý, příliš pozdě moudrý vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Poté, co v letech 1968–1969 sloužil ve Vietnamu jako chirurg, se Gordon Livingston vrátil do USA a začal pracovat jako psychiatr. Naslouchal vyprávění svých pacientů – o tom, co v životě funguje a co ne a o tisícerých způsobech, jak, mnohdy vlastní vinou, dokážeme být nešťastní. Sám také utrpěl velké osobní ztráty – v rozmezí třinácti měsíců přišel o dva syny. Nejstarší spáchal sebevraždu a nejmladšího zabila leukemie. Ze svých celoživotních zkušeností vytěžil Livingston třicet základních životních pravd, které jsou obsaženy v této knize. Objasňuje je v jemně utkaných a dokonale kalibrovaných esejích.
Znovu a znovu se v nich opakuje pravidlo, že jsme to, co děláme, a i když nelze uniknout před tím, čím jsme, dokážeme čelit ztrátám, štěstí a i žalu a přenést se přes ně.

 O autorovi

Dr. Gordon Livingston byl psychiatrem od 60. let a od svých pacientů vyslechl celé spektrum věcí v životě, které fungují a které nefungují – a neomezené způsoby, jak jsme schopni způsobit sami sobě neštěstí. Z této celoživotní zkušenosti vytáhl třicet základních pravd, mezi nimi „Jsme to, co děláme“, „Jen špatné věci se stávají rychle“, „Bojíme se špatných věcí“ a „Buďte odvážní a přijdou mocné síly na vaši pomoc“.

Zdroj informací: Amazon (přeloženo)

 

Nakladatelství BETA

Firma Pavel Dobrovský BETA s.r.o. byla založena v roce 1990. Věnuje se nakladatelské činnosti, distribuuje knižní produkci od více než 300 nakladatelů a obchodních partnerů po celé České republice. Zajišťuje distribuci zboží i na Slovensko. Provozuje maloobchodní síť prodejen, spolupracuje s knihovnami, školami, nemocničními zařízeními, kterým poskytuje zajímavé slevy. Počet knih, které nabízíme jak obchodním partnerům tak i v maloobchodní síti, se neustále zvyšuje. Každý měsíc uvádí firma na trh mnoho nových titulů. Široký výběr knih a serióznost podniku stále zvyšuje zájem obchodních partnerů o spolupráci s námi. Strategií firmy je nadále rozšiřovat všechny svoje aktivity.

————————————————

Psychoterapeutka a koučka nám v poslední knize vysvětlí, jak vyměnit zlozvyky za zdravější návyky a jak lze malými krůčky dosáhnout velkých cílů. Vše doplňuje o praktická cvičení.

Malé kroky s velkým účinkem

Minimálními změnami k maximální spokojenosti
Autorka: Miriam Junge
Přeložila: Gabriela Thöndlová

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 143×208 mm
ISBN: 978-80-271-3043-6
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Malé kroky s velkým účinkem vydalo nakladatelství Grada.

V dnešní době je moderní žít zdravě, chovat se ohleduplně k životnímu prostředí, nepít alkohol, sportovat, být vyrovnaný a šťastný. Nejlépe všechno najednou a hned. Ale jak to udělat? Zkuste začít prvním krokem, který nemusí být zdaleka tak obrovský, jak si myslíte. Díky drobným změnám ve svém životě a troše tréninku totiž zdoláte téměř cokoliv!

 Ukázka z knihy

 Jedna vlaštovka jaro nedělá, to je jasné. Ale vlaštovka k vlaštovce a už tu máme celé hejno. Aneb jak se říká: malé ryby, také ryby. A je to pravda!
A totéž lze aplikovat i na naše chování. Můžeme využít celé řady drobných změn chování – takzvaných mikro změn – a rozšířit tím své možnosti. A patří sem i to, že si uvědomíme své zlozvyky a zbavíme se jich. Pro náš každodenní život to znamená, že pomocí malých kroků dosáhneme velkých cílů.
Jsem Miriam Junge a pracuji jako psychoterapeutka a koučka v Berlíně. Od klientů, přátel i příbuzných denně slýchám výroky jako: „Prostě to nedokážu pravidelně…“, „Nemůžu přestat…“, „Jsem nespokojený, protože…“, „Proč to všechno nezvládám?“ Tyto věty a s nimi spojené návyky nám dlouhodobě brání v tom, abychom se sebou byli spokojeni.
Jistě znáte fráze typu „cesta je cíl“ nebo „Řím také nepostavili za jeden den“. Ale uvědomujete si, co znamenají pro váš každodenní život? A skutečně se jimi řídíte? (str. 7)

***

Možná se ptáte, proč je tak těžké dlouhodobě udržet pozitivní návyky a chování jako třeba pravidelně sportovat, dávat si při práci krátké přestávky, chodit včas spát, nepít kávu po páté hodině odpoledne, nejíst těžká jídla po deváté atp.
Stále znovu si dáváme předsevzetí, která nakonec stejně nedokážeme dlouhodobě dodržovat. A to může být velmi frustrující. Ale když se na to zaměříme, můžeme se naučit, jak se vyhnout chování, které nám brání, abychom byli šťastní.
Hezkým příkladem je příběh jednoho mého kamaráda, jehož maminka před několika lety těžce onemocněla. Najednou si uvědomil, že s ní byl doposud velmi málo v kontaktu, a slíbil jí, že jí bude od té chvíle denně telefonovat. Zpočátku to pro něj bylo těžké, protože pociťoval tlak spojený s další pravidelnou povinností, ale na druhou stranu pro něj bylo hodně důležité být dobrým synem a dokazovat to tím, že bude své mamince každý den volat. Stres, který s sebou jeho závazek přinášel, se postupně zmírňoval a v současné době si telefonují denně – stal se z toho zvyk, který vydržel dodnes, přestože je jeho maminka už zdravá. Když se tu a tam stane, že se jí nestihne ozvat, něco mu chybí. Oba se na společné hovory těší. (str. 12–13)

Pokračujte na zbytek ukázky.

 O autorovi

Miriam Junge (*1980) je kvalifikovaná psycholožka, psychoterapeutka pro behaviorální terapii a koučka. Je německy mluvící velvyslankyní meditační aplikace Headspace a přináší svou vizi všímavosti a duševního zdraví do Německa, Rakouska a Švýcarska. Jako vyhledávaná odbornice pravidelně navštěvuje panely a panelové diskuse, píše příspěvky pro národní média a přednáší. Miriam Junge koučuje manažery, zakladatele, podnikatele, umělce, herce a soukromé osoby. Žije a pracuje v Berlíně.

Zdroj informací: Penguin Random House (přeloženo)

Nakladatelství Grada

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Na kterou z uvedených cest ke štěstí dnes vsadíte? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalé kroky s velkým účinkem
Minimálními změnami k maximální spokojenosti

Junge, Miriam

Grada, 2021

zobrazit info o knizePříliš brzy starý, příliš pozdě moudrý

Livingston, Gordon

Pavel Dobrovský – BETA, 2021

zobrazit info o knizePsychologie štěstí

Bucher, Anton A.

Portál, 2021

Napsat komentář