Kvalitní a zajímavé čtení pro nejmladší čtenáře představuje jarní edice katalogu Nejlepší knihy dětem

Nejlepší knihy dětem
Katalog Nejlepší knihy dětem přináší praktický a užitečný přehled pro rodiče, školy, knihkupce i knihovníky. Pomáhá s výběrem vhodného čtení, které zaujme děti od 2 do 15 let. Dosud byl vydáván jednou ročně, nicméně vzhledem k mimořádné situaci na knižním trhu letos vyjde hned dvakrát. 

Od 1. června, tedy Mezinárodního dne dětí, je v online podobě dostupná jarní edice upozorňující na původní knižní tvorbu ze závěru roku 2020 a počátku roku 2021 a v plánu je též podzimní vydání tohoto výběru. Za období podzim 2020 / jaro 2021 tak katalog představí 32 titulů, z nichž mnohé byly nominovány na prestižní ocenění Zlatá stuha a Magnesia Litera.

Aktuální online katalog spolu s jeho předchozími ročníky zájemci najdou na internetové adrese www.nejlepsiknihydetem.cz. Autory nejnovějšího výběru jsou kritik, redaktor a překladatel pohádek Petr Matoušek a literární kritička a historička Milena Šubrtová, která problematiku tvorby pro děti a mládež přednáší na Masarykově univerzitě v Brně. Spoluvydavateli katalogu jsou Komise pro dětskou knihu Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) a Česká sekce Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu (IBBY) společně se Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP).

„K Mezinárodnímu dni dětí oslavencům přejeme daleko víc než obutí v náležitém čísle a náruč inspirativní četby. Dopřejme jim objetí a ubezpečení, že už nejsou rukojmím, které si užilo vzdělávací a sociální uzávěru déle než jejich vrstevníci kdekoli v Evropě, a zejména takové přímluvce, kteří zákulisní lobbování za výjimky nahradí nesobeckou, transparentní, systémovou nápravou škod. Z pozice tvůrců, učitelů i vydavatelů děti rádi častěji upozorníme na to nejlepší, co pro ně i pro blaho celku v literatuře vzniká, nicméně jakožto rodiče se ptejme, co po nás nejmladší z téhle krize nechtěně zdědí. Distance? Ty v nich spolehlivě vzbudí pouze další odstup, rozbroje, vzdor a nakonec i odpor jedněch vůči druhým – a my je přece chceme příštích vln otřesů ušetřit,“

shrnuje za autory katalogu Petr Matoušek.

Aktuální vydání katalogu připomíná mimo jiné knihy autorů či výtvarníků nominovaných na výroční ceny Zlatá stuha či díla soutěžící v příslušné kategorii cen Magnesia Litera. Mezi 32 vybranými tituly jsou zahrnuty mj. knihy Petra Nikla Hudebníček (Meander) či Aport, Fousku! od Ester Staré (65. pole) nominované v literární části soutěže Zlatá stuha v kategorii Beletrie pro děti, za výtvarnou část této soutěže pak tituly Rukulíbám (Meander) s ilustracemi Nikoly Hoření nebo Nad večerní černí s obrázky Nikoly Logosové a další zajímavé počiny. Na Literu za knihu pro děti a mládež byly letos nominováni Tereza Horváthová za knihu Sydney: My dva z B. (Baobab), Radek Malý za titul Rozára a Černý Petr (Běžíliška) a vítězný Bogdan Trojak za knihu Safíroví ledňáčci a Glutaman (Baobab), která však byla uvedena již v katalogu Nejlepší knihy dětem 2019/2020.

Další doporučené knihy, katalog ke stažení i informace o předchozích ročnících projektu Nejlepší knihy dětem najdete na webových stránkách www.nejlepsiknihydetem.cz. Projekt je financován s laskavým přispěním Nadace M. Šaška.

Doporučení:
Share

Napsat komentář