Biografie v rozhovorech a románu

ptak-nahled
Tituly z dnešních knižních tipů vám přiblíží životy významných osobností ze současnosti i z historie a představí vám jejich mnohdy smutné životní příběhy. Potěšíme ale také čtenáře se zájmem o nové poznatky z oboru psychologie.

Psychologie je moderní, rychle se vyvíjející obor s velkým potenciálem. Stále více mladých lidí si ji vybírá jako svou životní cestu. Fascinuje nás, jak ostatní přemýšlejí a proč se chovají, jak se chovají. Pomáhá nám to pochopit nejen je, ale i nás samotné. Dnešní knižní tipy začínáme titulem, který potěší každého zájemce o tento obor a formou rozhovorů mu přiblíží práci velkých českých psychologů.

Unikátní projekt si dal za cíl vyzpovídat formou rozhovorů významné osobnosti české psychologie, které tento obor od poloviny 20. století etablovaly, a získané informace zasadit do širšího oborového rámce. Mnohdy fascinující životní příběhy nestorů české psychologie, vzpomínky na jejich učitele, nelehkou situaci oboru v době ideového dozoru, ale i svědectví o obrovském elánu a nasazení pro věc, hledání nových cest a reflexe celého vývoje české psychologie – o tom všem poutavým způsobem vyprávějí např. Ferdinand Knobloch, Ivo Pondělíček, Jaro Křivohlavý, Pavel Říčan, Vladimír Smékal, Ivo Plaňava, Stanislav Kratochvíl aj. Rozhovory jsou doplněny medailony autorů, krátkými studiemi o jejich působení a díle a obrazovým materiálem.

Příběh československé psychologie I.

Rozhovory s osobnostmi oboru
Autoři: Ivo Čermák, Radovan Šikl

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-262-1659-9
Doporučená cena: 649 Kč

 

Knihu Příběh československé psychologie I. vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

ukazka-rozhovory

Zbytek rozhovoru si můžete přečíst online.

O autorech

Prof. Ivo Čermák je vedoucí vědecký pracovník Psychologického ústavu Akademie věd ČR v Brně. Působí také na Fakulta sociálních studií MU.

Radovan Šikl je vedoucí oddělení kognitivní psychologie na Psychologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývá se např. výzkumem lidského vnímání.

Zdroj informací AV ČR a nakladatelství Portál.

————————————————

Psychologie je tématem i dalšího z dnešních titulů. Čertova zeď čerpá z deníkových zápisů jednoho ze stoupenců německého nacionalistického hnutí. Zaměřuje se na kontroverzní stránky jeho psychiky a vše dává do souvislostí konvenční společnosti 19. století, ve které se odlišnost a homosexualita setkávaly se strachem a nepochopením, mnohdy s tragickými následky.

Pověst z 19. století vypráví, že hřbet sopečných vyvřelin vystupujících z krajiny severních Čech byl dílem ďábla, který rozdělil bojující Čechy a Němce tím, že mezi ně postavil zeď. Tento legendární příběh se stal důkazem rostoucího etnického napětí. V meziválečném Československu sudetoněmečtí nacionalisté spustili radikální plán, kterým se pokoušeli obnovit německý vliv v regionu. Mark Cornwall vypráví příběh Heinze Ruthy, průkopníka mládežnického hnutí, jenž ve svém úsilí o znovunastolení německé nadvlády nad prostorem Čech kladl důraz na mužské přátelství. Autor vykresluje Ruthovu potlačenou sexualitu a ukazuje, jak české úřady dezinterpretovaly jeho úsilí jako projev sexuální úchylky a v roce 1937 ho obvinily ze zneužívání nezletilých. Následný skandál vedl k Ruthovu uvěznění, vyloučení z nacionalistického hnutí a následné sebevraždě.

Čertova zeď

Mise nacionalistické mládeže Heinze Ruthy
Autor: Mark Cornwall
Přeložil: Jan Seidl

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 163×238 mm
ISBN: 978-80-200-3205-8,978-80-88304
Doporučená cena: 450 Kč

 

Knihu Čertova zeď vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Když československá policie 12. října 1937 prohledala byt Heinze Ruthy na mlýně v Lázních Kundratice, zjistila, že má v trezoru uschovaný krátký deník z války. Téměř dvacet let ho opatroval jako svou zásadní zpověď. To, že se jeho text dochoval do dneška, bylo způsobeno tím, jaké významy v něm československé orgány našly. Policie v Liberci měla za to, že lze z deníku rozpoznat Ruthovu „rozháranost a neujasněnost o pohlavním životě“. Uvedla k tomu: „Jeho sklon k navazování něžného přátelství s mladými muži a záliba v kráse chlapeckého těla dává tušiti i v tomto období jeho života [1918] sklony, které se pak průběhem času vyhranily v ryzí efebofilství.“
V roce 1937 by byl tento dokument dalším důkazem Ruthova dlouhodobého homosexuálního založení, ale jak si policie poznamenala, ukazuje také na jeho sexuální nevyhraněnost ve věku jednadvaceti let. (str. 123)

Můžete si přečíst zbytek ukázky.

O autorovi

Mark Cornwall (1958) je profesor moderní evropské historie na Univerzitě v Southamptonu. Specializuje se na středovýchodní Evropu 19. a 20. století, zejména na regiony bývalého Československa a Jugoslávie.

Zdroj informací

————————————————

Kdo by neznal sourozence Krausovy, ať už z knih anebo z televize. Ale možná ne každý už ví, jaký osud pro sebe zvolila Eliška Krausová, která prokázala odvahu i smysl pro dobrodružství, když se jednoho dne rozhodla odcestovat do Kolumbie – nejdřív na chvilku, pak už natrvalo. V rozhovorech s touto neobyčejnou ženou se dozvíte, jaká zaměstnání v exotické zemi vystřídala, s kým se tam setkala, a navíc nahlédnete i do soukromí známé rodiny.

Fascinující příběh Elišky Krausové-Chaves, sestry spisovatele Ivana Krause, politologa Michaela Krause a moderátora Jana Krause, která na jaře roku 1968 vyrazila do Kolumbie zdokonalit svoji španělštinu, jako by jela na Slapy!

„Nic jsem předem nevěděla, vypadalo to jako zajímavá, dobrodružná cesta do neznáma. Brzy jsem pochopila, že Amerika je jiný pohled na svět, jiný pohled na život, trošku jakoby jiné století,“ vypráví v rozhovoru s moderátorem Českého rozhlasu Vladimírem Krocem. Když přišla 21. srpna okupace Československa, rozhodla se v Kolumbii zůstat. Díky silným genům a lásce osudového muže dokázala zvládnout nejrůznější nástrahy a vystoupat vysoko na společenském žebříčku.
V jejím strhujícím životě se objevují známí herci, básníci, umělci, učenci, bohatci, dobrodruzi, váleční hrdinové, diktátoři, prezidenti. Elišku poznáváme nejen jako profesorku francouzštiny na univerzitě v Bogotě, ale i jako telefonní spojovatelku, prodavačku paruk, manažerku knihkupectví či příležitostnou televizní herečku. Současně nám dává nahlédnout do životů Kolumbijců a do historie neobyčejné rodiny Krausových zpopularizované zejména nejstarším bratrem, spisovatelem Ivanem Krausem a nejmladším Janem. „Eliška drží slovo, nenechá si nic líbit od nikoho, chodí včas, a pokud jde o rodinnou loajalitu, jako by patřila do románových postav nejslavnějších mafiánských rodů. Umí být diplomaticky shovívavou, stejně jako nekompromisně a pevně přímou,“ popisuje svoji starší sestru známý herec a moderátor. Vše, co se dočtete v této knize, jeho slova potvrzuje. Vyprávění nechybí typická „krausovská“ přímočarost a charakteristický humor, čtenář zároveň ocení krásný jazyk a styl, kterým se Eliška Krausová po tolika letech na jiné polokouli vyjadřuje.
Text doprovází velké množství fotografií z rodinného archivu.

Letenka do neznáma

Rozhovory přes oceán
Autoři: Vladimír Kroc, Eliška Krausová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-7260-484-5
Doporučená cena: 367 Kč

 

Knihu Letenka do neznáma vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

ukazka-letenka

Pokud vás kniha zaujala, prohlédněte si další ukázky a fotografie.

O autorech

Eliška Krausová-Chaves (1946) je profesorkou francouzštiny na univerzitě v Bogotě. Narodila se v Praze, na Univerzitě Karlově se věnovala francouzštině, po čtvrtém ročníku odjela do Kolumbie studovat lingvistiku a latinskoamerickou literaturu. Zde ji zastihla okupace Československa a ona se rozhodla v Jižní Americe zůstat. V roce 1970 se provdala za Ignacia Chavese, profesora literatury, který později řídil významný kolumbijský institut Caro y Cuervo. Od roku 1983 je profesorkou francouzštiny na Národní pedagogické univerzitě v Bogotě, po čtvrtstoletí byla děkankou pro mezinárodní vztahy. V roce 2009 založila krajanský Spolek přátel České republiky v Bogotě ASOČHECA. O pět let později obdržela ocenění Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.

Vladimír Kroc (1966) je novinář a rozhlasový moderátor. Vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze. Od roku 1989 pracuje v Československém, resp. Českém rozhlase. Spolupracoval s Českou televizí, TV3 a Z1. Je spoluautorem knih Palo Habera in flagranti, Wanastowi Vjecy – Divnoknížka, Dva na jednoho, Století Miroslava Zikmunda, napsal knihy Studio 6, Peter Nagy – Musicross, Jižním křížem krážem a Orion hlavou dolů. Pro ostravské studio ČT napsal a provázel čtyři třináctidílné cykly Postřehů odjinud z Austrálie, Nového Zélandu, jižní Afriky a nejnověji z Kolumbie. Na tomto základě vznikla knížka rozhovorů přes oceán s Eliškou Krausovou Letenka do neznáma. Je ženatý, má dceru Elišku a syna Kryštofa.
Napsal také knihu Století Miroslava Zikmunda.

Zdroj informací
Druhý zdroj

————————————————

Býváte otráveni každodenním spěchem? Přemýšlíte někdy o tom, že byste radikálně změnili svůj život, v žertu vyhrožujete známým, že si jednoho dne spakujete věci a odstěhujete se na samotu uprostřed lesů, kde lišky dávají dobrou noc? Len Howardová byla tak unavená svým dosavadním životem a náročnou kariérou, že přesně to udělala. V ptačím domku nalezla nejen nový smysl života, ale i novou rodinu, o které vypráví její biografie.

Co vypovídají příběhy sýkorek o světě lidí? A vůbec možné vymanit se z očekávání druhých? Ptačí domek vypráví o hudbě a ptačím zpěvu, ale i o tom, co znamená někam patřit.

Úspěšná houslistka Len Howardová se rozhodla opustit kariéru v londýnském orchestru a přestěhovat se do domku na venkově. Nakonec v něm strávila zbytek života a své dny zasvětila zkoumání ptáků.

Okno domku bylo vždy otevřené, aby mohli vrabci a sýkorky přilétat, kdy se jim zachce. Ačkoli Len nebyla vystudovaná bioložka, v padesátých letech minulého století se stala ornitologickou průkopnicí: ve zkoumání ptáků: pozorovala ptáky na základě důvěry a svobody, zaznamenávala jejich povahu a zvyky a své poznatky sepsala do mnoha článků a dvou populárních knih.

Co přimělo Len k tomu, že radikálně změnila svůj život a vykročila mimo vyšlapané cesty? Může se zdát, že její život v ptačím domku v ústraní byl osamělý, ale opak je pravdou – strávila ho v té nejlepší společnosti.

Ptačí domek

Autorka: Eva Meijerová
Přeložila: Veronika ter Harmsel Havlíková

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-0298-1
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Ptačí domek vydalo nakladatelství Host.

Ptačí domek představuje zdařilou románovou biografii osobité a svéhlavé amatérské bioložky, která nikdy nedosáhla uznání, jaké jí patřilo. Román vzdává této pozoruhodné ženě posmrtnou poctu.

— De Leesclub van Alles

Ukázka z knihy

„Zabili jste všechna ptáčata.“ Dštím ze sebe slova a s nimi i sliny.
Dívá se na živý plot, mhouří oči proti slunci, zadrží dech, váhá. „Promiňte.“
„Jen se koukněte.“ Jakub volá a naříká, vrabci švitoří, přivolávají ostatní vrabce. Kosi vydávají plačtivý zvuk, jaký u nich neznám.
Mladík hledí na drozdy, červenky a sýkory, létající sem a tam přes živý plot, pohlédne na pole a zpět, přes hlavy kolegů na mě. Modré oči mu zastře mrak. Zastaví oba muže, ukazuje na vrabce šikmo před sebou. Ztichnou – o to hlasitěji slyším ptáky. Volají a křičí jako při útoku strak, ale bez konce.
Zůstanu venku, dokud chlapi nezmizejí z dohledu. Všichni ptáci živý plot opustili, zůstává jen Jakub. Volám ho, nabízím mu oříšek. Nepřilétne.

K nahlédnutí i zbytek ukázky.

O autorce

Eva Meijerová je nizozemská výtvarnice, spisovatelka, filozofka a písničkářka. Promovala na univerzitě v Amsterodamu dizertací Politické hlasy zvířat a založila nizozemskou odnož neziskové organizace Minding Animals. Roku 2019 vyšla v českém překladu její kniha Řeč zvířat o tom, jak zvířata komunikují mezi sebou i s námi. Dosud publikovala devět knih, její dílo je přeloženo do osmnácti jazyků.
Napsala například také knihu Život po Anně Frankové.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z dnešních biografií? Dejte nám vědět do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePtačí domek

Meijerová, Eva

Host, 2021

zobrazit info o knizePříběh československé psychologie I.
Rozhovory s osobnostmi oboru

Čermák, Ivo - Šikl, Radovan

Portál, 2021

zobrazit info o knizeLetenka do neznáma
Rozhovory přes oceán

Kroc, Vladimír - Krausová, Eliška

Prostor, 2021

zobrazit info o knizeČertova zeď
Mise nacionalistické mládeže Heinze Ruthy

Cornwall, Mark

Academia, 2021

Napsat komentář