Jednou polda…

Goffa_MuzSUnavenymaOcima_audio
Říká se, že jakmile se člověk naučí jezdit na kole, už to nikdy nezapomene. Stejně tak se říká, že jednou polda, navždy polda. O této formulaci by se jistě dalo obsáhle polemizovat (ostatně o té první také), ale znáte to: na každém šprochu…

Další z březnových novinek 2021 na serveru Audioteka.cz, knihu Martina Goffy Muž s unavenýma očima, připravilo ve zvukové formě nakladatelství Témbr. Interpretace se ujali Martin Preiss a Libor Hruška.

Muž s unavenýma očima je prvotinou jednoho z nejproduktivnějších současných českých autorů detektivního žánru. Nedávno jsme si povídali o jeho audioknize Děvčátko, krátce před tím o Muži z chatrče, k němuž jsme čtenářům nabídli i videorecenzi. Ostatně i k tomuto Muži… ji pro vás máme.

Než si ji pustíte, možná neuškodí připomenout několik drobných faktů. V první řadě Martin Goffa touto knihou v roce 2013 zahájil svou dosud hvězdnou spisovatelskou kariéru. Jejím prostřednictvím představil čtenářům svého prvního literárního hrdinu jménem Mikuláš Syrový. Podobně jako autor sám i jeho románová postava pracovala (a v dalších pokračováních zase bude) jako kriminalista. Úspěch první vlaštovky předznamenal vznik celé série, která v roce 2019 čítala deset titulů. Snadno si spočítáte, že jednotlivé díly vycházely s periodou jednoho až dvou dílů ročně. Kromě souboru případů Mika Syrového vydal Martin Goffa i pár titulů stojících zcela samostatně mimo kteroukoli sérii (Rémi, Vánoční zpověď). A jak už možná také víte, ve stejném roce, kdy prozatím uzavřel svou první dekalogii, zahájil vydávání zcela nové sady – případů novináře Marka Vráze, alias Terence, kam spadají výše zmíněné tituly Děvčátko, Muž z chatrče, ale i Sekta a úvodní Přiznat vinu.

Příběh Muže s unavenýma očima se točí kolem na první pohled jednoduchého schématu. Bývalý policista Miko provozuje už nějakou dobu svůj vlastní bazar a zastavárnu. Jeho nový život, v podstatě prostý předchozího vzrušení, je však najednou podroben zkoušce. Předchozí parťák se totiž rozhodne uchopit příležitost a získat odměnu za nalezení uneseného ředitele jedné tak trochu komplikované firmy. Jako člověk, jehož pracovní náplní toto pátrání je, na ni samozřejmě nárok nemá. A tak si vzpomene na někoho, kdo by mohl být se správnými informacemi vždy o krok před vyšetřovateli. Mikulášovi se do takové průšvihem hrozící akce nechce. Ale pokušení je zkrátka pokušení.

Už ve své prvotině staví Martin Goffa na postupném budování napětí a zároveň na retrospektivních odskocích. Zároveň využívá i schéma dvou vypravěčů – Mikuláše Syrového v první osobě a k tomu pohledy na ostatní postavy včetně oběti i pachatele z perspektivy třetí osoby. Na tom ostatně stojí i koncepce audioknihy. Podobně jako u většiny do zvukové podoby převedených „terencovek“ se tak na namluvení audioknihy podílejí hned dva interpreti. Hlavní role tentokrát připadla Martinu Preissovi, vyprávění zbytku pak Liboru Hruškovi. Martin Preiss se kromě divadelních prken realizuje i v mnoha současných seriálech, jeho doménou je ale zjevně práce v dabingu. Za všechny, komu propůjčil svůj hlas, bych rád jmenoval alespoň Williama Shatnera v roli kapitána hvězdné lodi Enterprise James T. Kirka v původním seriálu Star Trek. Libora Hrušku také asi spíš poznáte podle hlasu (ačkoli znáte-li členy činohry DJKT v Plzni, snadno si ho podobou zaměníte za bratra Zdeňka), jenž propůjčil třeba Jamie Foxxovi a dalším doslova stovkám zahraničních herců. Méně si ho možná spojíte se jménem Tobyho Jonese – ale pravdou je, že právě postavě skřítka Dobbyho dal českou podobu právě Libor Hruška. Oba interpreti jsou takovými profesionály ve svém oboru, že není naprosto nic, co bych jim mohl vytknout.

Oněch zhruba dvě stě čtyřicet stran tištěné předlohy zastupuje v audioknize čtyřicet šest stop ve formátu mp3. Celková doba, po niž si můžete užívat prvního poslechu této dramaticky a svižně koncipované detektivky, atakuje hranici téměř osmi a půl hodiny.

V připojené videorecenzi se spolu ještě podíváme na sérii případů Mikuláše Syrového jako celku a samozřejmě si pustíme i ukázku, aby případní zájemci věděli, do čeho jdou. No, kdo ví, třeba to bude stačit k tomu, abychom do neoficiálního klubu fanoušků tvorby Martina Goffy přivedli další členy. Co se mě týče, vyslovuji nakladatelství Témbr za nápad natočit (snad) celou vydanou tvorbu tohoto autora velkou pochvalu. Předpokládám, že hlas Martina Preisse nás bude i nadále v doprovodu dalších interpretů provázet minimálně ve zbývajících devíti titulech této série.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž s unavenýma očima

Goffa, Martin

Audioknihy Témbr, 2021

zobrazit info o knizeMuž s unavenýma očima

Goffa, Martin

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář