Bílí i jiní koně

Goffa_MuzZChatrce_audio
Porevoluční doba se do paměti starších generací zapsala kromě euforie i mnoha nepříjemnými kauzami. Před podvodníky se otevřely zcela nové a téměř bezmezné možnosti k obohacení, jež zároveň nabízely celou řadu rolí pro ty, kdo se do takového procesu zapojili.

Leden 2021 byl v nabídce serveru Audioteka.cz mimořádně štědrý. Mimo jiného se příznivci Martina Goffy dočkali i zvukové verze knihy Muž z chatrče. Záznam vznikl úsilím společnosti Audioknihy Témbr a v rolích interpretů se vystřídali Jan Maxián a Jan Zadražil.

Naše poslední setkání s prací Martina Goffy se odehrálo v polovině ledna 2021 a vztahovalo se k audioknize Sekta. Tehdy jsme si prozradili, že poté, co autor zahájil spolupráci s Euromedia Group, spustil zcela novou sérii příběhů. Na rozdíl od kriminalisty Mika Syrového, jehož osudy jsme měli možnost sledovat po celých deset dílů, nový románový hrdina Marek Vráz alias Terenc není policista, ale novinář. Novinář na vlastní noze, jak nám autor ústy svého nového hrdiny neopomene při mnoha příležitostech připomenout. Zatímco Sekta je již čtvrtým titulem terencovské série, dnes představovaný Muž z chatrče zaujímá v pořadí čestné druhé místo. Ve své tištěné podobě se díky nakladatelství Kalibr (jež spadá pod Euromedia Group) objevil počátkem roku 2020, následován knihou Děvčátko a již zmíněnou Sektou – všechny tři vyšly tedy během jediného roku. S prvním dílem celé sady jsme se pod názvem Přiznat vinu na knižních pultech setkali v roce 2019. Pro úplnost snad ještě dodám, že pětka na svou letošní premiéru (v době psaní této recenze) teprve čeká. Do vínku dostala název Žena na odstřel.

Muž z chatrče začíná zdánlivě banálně. V jedné z bezpočtu chatových osad je nalezen mrtvý muž, jenž pravděpodobně zahynul při pádu na kovová kamna. Enormní množství alkoholu, komunita (téměř) bezdomovců – kdo by se nad takovým skonem pozastavil? Terenc se řízením osudu připlete k okamžiku, kdy jeho kamarádka má v Ústí nad Labem provést identifikaci mrtvého, domnívajíc se, že se jedná o jejího nevlastního bratra. Jenže vše je samozřejmě jinak. Kdo tedy mrtvý ve skutečnosti byl? Terenc cítí v kostech, že nepůjde jen o prostou záměnu identit. Před posluchači se rozvine složitý proces pátrání a objevování. Různé dějové linie nás zavedou do různých dob, počínaje ranými devadesátými léty minulého století až po současnost. Kromě hlavního proudu vyprávěného Marek Vrázem v první osobě nahlédneme přes rameno dalším stěžejním postavám. Jako bonus dostáváme ještě možnost navštívit i místa za hranicemi naší vlasti, ať už v rámci Evropy, nebo dokonce Afriky.

Jak často připomínám, namluvená varianta vnáší do každé knihy nový rozměr. V našem případě jde o ještě silnější přínos, neboť na nás promlouvají hned dva zkušené hlasy. V roli hlavního hrdiny Terence se opět představuje Jan Maxián, ostatní dějové linie pak připadly uhrančivému hlasu zkušeného Jana Zadražila. Jinými slovy se musíme připravit na skutečnou nálož špičkové profesionality. Na místě Martina Goffy bych byl z výběru obou interpretů nadšený.

Téměř tři stovky tištěných stran reprezentuje v audioknize padesát devět stop ve formátu mp3. Tato sada nabízí více než osm a půl hodiny poslechu, během něhož se publiku nejednou zatají dech šokem z odhalených skutečností. A za zmínku jistě stojí, že ač je příběh Muže z chatrče fikce, vychází ze zcela reálných dějinných kulis. Budete-li mít dojem, že autor místy spíš přehání, pak vězte, že opak je pravdou. Doba i události, jež inspirovaly tento příběh, byly ještě mnohem drsnější. Rád bych zdůraznil onen minulý čas, kdybych se nebál, že jde jen a pouze o zbožné přání.

Zdá se, že představením investigativního novináře má Martin Goffa našlápnuto k dalšímu úspěšnému projektu. Jak jsme si již řekli, měli bychom se zanedlouho dočkat pátého pokračování této série. Z mého pohledu se navíc rozhodnutí nabízet s tištěnou knihou i její zvukovou variantu jeví jako velice šťastné. Pojďme se tedy společně těšit na další překvapení, jaká nám tento úspěšný český autor ještě chystá.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž z chatrče

Goffa, Martin

Audioknihy Témbr, 2020

Napsat komentář