O korejském ostrově a přátelství dvou žen

Ostrov zen more_uvodni
Se strhujícími příběhy Lisy See se čtenáři přenesou do vzdálených koutů světa, kde se dozvědí něco o tamních zvyklostech, a ještě se u toho dojmou. Nejinak je tomu v nejnovějším románu Ostrov žen moře.

Hypnotizující historický román o přátelství nezlomných žen a dramatických dějinných událostech, které zasahují do jejich životů. Od autorky bestselleru Tajemství hedvábného vějíře. Ostrov žen moře vypráví osudy Mi-dži a Jong-suk, dvou dívek, které patří k jednomu z mnoha výlučně ženských potápěčských společenství na korejském ostrově Čedžu. Po stovkách ponorů a letech přátelství Mi-džu a Jong-suk rozdělí vnější síly, které nemohly nijak ovlivnit. Dlouhá desetiletí – počínaje japonskou kolonizací ve 30. a 40. letech přes druhou světovou válku a korejskou válku až po éru všudypřítomných mobilů a neoprenů – mezi oběma ženami přetrvává výjimečně blízký vztah, i když přátelství postupně vystřídá nenávist a vina, aby nakonec dospěly ke smíření a odpuštění. Román přináší vhled do jedinečné a neopakovatelné kultury ostrovního společenství, v němž mají hlavní slovo ženy, které se věnují nebezpečné fyzické práci pod hladinou i na souši, zatímco jejich manželé pečují o děti. Kniha vychází s finanční podporou Ministerstva kultury ČR.

 

Ostrov žen moře

Autorka: Lisa See
Přeložila: Petra Andělová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 138×208 mm
ISBN: 978-80-7565-859-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Ostrov žen moře vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

Na pláži sedí stará žena s polštářkem připevněným pod zadkem a přebírá řasy, které moře vyvrhlo na břeh. Přivykla životu ve vodě, ale i na pevnině zůstává vůči svému okolí ostražitá. Čedžu, ostrov proslulý trojí hojností – větru, kamení a žen, je její domov. Ten den je nejvrtošivější z oněch tří, vítr, jen mírná bríza. Jas nebe nekalí jediný mráček. Slunce ji skrz klobouk a oblečení hřeje na hlavu, šíji a záda. Jak konejšivé Její dům se vypíná na skalnatém břehu nad mořem. Není to nic moc – jen dvě menší stavby z místního kamene, ale to místo… Děti a vnoučata jí navrhovaly, aby jim dovolila přestavět dům na restauraci a bar. „Babi, budete bohatá. Už nikdy nebudete muset pracovat.“ Jedna její sousedka vyhověla naléhání mladší generace. Teď je z jejího domu penzion a italská restaurace. Na Jong-sukčině pláži. V její vesnici. Nikdy nepřipustí, aby se totéž stalo s jejím domem. (str. 8)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Hypnotizující historický román Lisy See… oslavuje sílu žen – a také sílu jejich přátelství.

O, The Oprah Magazine

Nádherný příběh sleduje osudy Mi-dži a Jong-suk, přítelkyň s velmi odlišným zázemím, které jsou obě členkami výhradně ženského společenství korejských potápěček. Kniha je o nezlomnosti přátelství, které je namáhané až po nejzazší mez, a vy (stejně jako vaše nejlepší přítelkyně, pokud jí román půjčíte) budete tu knihu milovat.

Cosmopolitan, 15 Best Books of March 2019

Na korejském ostrově Čedžu se ženy po staletí učily, jak roztáhnout plíce a potopit se na mořské dno, aby tam sklízely plody moře… Mi-dža a Jong-suk jsou henjo a nejlepší přítelkyně, které se měly vydat ve stopách svých předchůdkyň. Do jejich životů ale zasáhnou dramatické události korejských dějin a hluboko zakořeněné odlišnosti je od sebe odervou.

Refinery29, Best Books of March 2019

Živý… hlubokomyslný a procítěný… nutný.

New York Times Book Review

 

O autorce

Lisa See se narodila v Paříži, ale vyrostla v Los Angeles. Žila s matkou, taktéž spisovatelkou, ale mnoho času strávila také s otcovou rodinou, která pocházela z Číny, což velmi ovlivnilo její dílo. Pracovala pro Publishers Weekly, psala také články pro VogueSelfMore a další tištěná média. Je autorkou více než desítky knih, které byly přeloženy do 39 jazyků a získaly mnohá ocenění, např. Tajemství hedvábného vějíře nebo Čajová dívka z kolibříkové ulice.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOstrov žen moře

See, Lisa

Jota, 2021

Napsat komentář