Spálená tajemství

Francis_Krize_audio
V dostihovém sportu se bezpochyby točí velké peníze. Čím větší „balík“, tím vyšší je riziko zločinu. Od rizika veda krátká cesta ke zjitřeným emocím. Pak už člověk stojí jen krůček od té nejtěžší Krize.

Mezi dubnové novinky roku 2021 v nabídce serveru Audioteka.cz patří i zvuková podoba románu Felixe Francise Krize (Crisis, 2013, česky 2021). Interpretace překladu Zuzany Němcové připadla na Jana Zadražila. Tištěnou knihu připravilo nakladatelství Kalibr, součást skupiny Euromedia Group.

Felix Francis převzal štafetu psaní detektivek z dostihového prostředí po svém slavném otci Dicku Francisovi. Jak jsme si říkali před několika lety v recenzi knihy Ohrožení (Damage, 2014), na rodinném podniku se spoluautorstvím podílel již od roku 2007, poprvé na titulu Mrtvý dostih (Dead Heat, 2007, česky 2008). Samostatnou spisovatelskou dráhu zahájil románem Hazard (Gamble, česky 2011) v roce 2011.

Krize je osmým titulem, pod nímž je Felix Francis podepsán sám. Za hlavního hrdinu si autor tentokrát zvolil Harrisona Fostera, mladého právníka, jenž se světem koní a dostihů neměl až dosud skoro nic společného. Harry pracuje pro konzultantskou firmu, která se specializuje na pomoc (hlavně movitým) klientům v případech jakýchkoli krizových životních situací. To zahrnuje relativně jednoduché případy typu přistižení při braní návykových látek, ale i opravdové životní zkoušky, v nichž smrt a vražda hrají hlavní roli. Když během hrozného požáru zahynou koně jednoho z nejmovitějších zákazníků, pro něhož Harry v rámci svých povinností pracuje, čeká mladého pana Fostera výlet do Newmarketu – britské Mekky dostihového sportu. Policie ovšem kromě mrtvých zvířat nalezne v troskách spáleniště i ohořelé lidské tělo. Od tohoto okamžiku začnou události dostávat nečekaný směr i stupeň nebezpečí. Harry měl původně vyšetřit, proč zahynul jeden z nejslavnějších koní té doby, ale nakonec je vtažen do zcela nového případu.

Důvod, proč jsem si zamiloval příběhy Dicka Francise, byl hlavně tento: v jeho detektivkách mají dokonce i padouši lidskou tvář. Jejich činy vykazují jasné motivy a člověk nemusí pátrat ve spletitých odbočkách, aby se dobral cíle. Zároveň si pan Francis starší nepotřeboval pomáhat berličkami vulgarit ani přehnaným rozstřikováním krvavých cákanců všude kolem. Zkrátka, jeho práce do značné míry připomíná naší generaci dobře známé případy seriálu Hříšní lidé města pražského s Jaroslavem Marvanem. S potěšením shledávám, že Felix Francis po otci zdědil pro své romány nejenom prostředí, ale i jeho charakteristický styl. To znamená včetně oněch výše zmíněných hodnot nepodléhání komerci a nulovou potřebu zalíbit se za každou cenu. Příběh navíc zasazuje do současných reálií, což lze nejlépe vidět na používaných technologiích, typicky mobilních telefonech s datovým připojením a dotykovými displeji. Opět krok, jak se dnešním čtenářům přiblížit. Příjemná je i určitá nekomplikovanost charakterů – čtenář se nemusí obávat, že se jeho oblíbená postava změní v zákeřného padoucha, jenž následně vrazí hlavnímu hrdinovi příslovečnou dýku do zad. Naopak, vítaným zpestřením je i přiměřená míra romantické linie vyprávění.

Zvuková podoba knihy přidává do prožitku další rozměr. Říkám to často, a dnešek nepředstavuje výjimku. Jan Zadražil opět dokazuje svou naprostou profesionalitu. Na rozdíl od svých interpretací Úžasné Zeměplochy, kde dokáže různými intonacemi a rytmy nahradit plnohodnotný divadelní soubor, v případě Krize vsadil na méně emotivně posazený hlas. Tím docílil zcela jiné míry napětí a současně i klidu, než jakou propůjčil změti postav Terryho Prattcheta. Krize v jeho podání probíhá v posluchačově mysli s právě takovou pohodou, jakou „francisovky“ dokážou navodit už posledních bezmála šedesát let.

Necelých dvě stě devadesát stran tištěné knihy reprezentuje v audio verzi soubor třiceti čtyř stop ve formátu mp3. Zvuková podoba pak dokáže posluchačům znít do uší bez osmi minut celých deset hodin. Krátká hudební intermezza jen zdůrazňují i jistou formu tajemnosti, jež mezi jednotlivými kapitolami vystupuje na povrch. Jak je u serveru Audioteka.cz zvykem, potenciální zájemci si mohou pustit ukázku, jež v tomto konkrétním případě trvá padesát minut – rozhodně dost na to, aby si dokázali udělat představu, bude-li jim zpracování i téma titulu vyhovovat.

Své zvukové podoby se v češtině dočkala i předchozí kniha Felixe Francise s názvem Puls (Pulse, 2017, česky 2020). Její interpretace hlasem Simony Babčákové odpovídá faktu, že za hlavní postavu si autor tentokrát zvolil ženskou hrdinku. Než se objeví i další nahrávky, můžete se zatím seznámit s ostatními překlady tohoto současného britského mistra dostihové detektivky alespoň v klasické tištěné formě. V nabídkách knihkupectví jich najdete rovnou desítku plus další čtyři, na nichž spolupracoval ještě se svým otcem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrize

Francis, Felix

Audioknihy Témbr, 2021

Napsat komentář