Letem krimi světem

detektivka2
Dnes vám představíme šest knih, které spojuje silná zápletka, důmyslný detektiv a velké tajemství – ano, podíváme se na krimi tituly, a to jak od českých, tak i zahraničních autorů. Pohodlně se usaďte a začtěte se – podaří se vám odhalit vraha dříve než detektivům?

S první knihou se vydáme na samotný východ Česka, na Jablunkovsko. Autor knihy Petr Sagitarius odtud pochází, dokáže tudíž zdejší region perfektně vystihnout a dodat kriminální zápletce, kterou na stránkách rozvíjí, tu pravou atmosféru. Ostatně, mohli jste ji zakusit už během předchozího dílu Trujkunt.

Klasztor, Návrat

Trujkunt 2
Autor: Petr Sagitarius

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3465-0
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Klasztor, Návrat vydalo nakladatelství Argo.

Trujkuntem nazývá autor nejvýchodnější místo Česka. Jde o zvláštní region, kde lidé stále hovoří originálním těšínsko-jablunkovským nářečím zvaným „po naszymu“, tak odlišným od ostatních českých dialektů. Trujkunt, česky trojúhelník, jehož pomyslné vrcholy tvoří „werk“, hory a tradice, je zároveň prostor, kde život píše zajímavé příběhy. Vyšetřovatel ostravské kriminálky major Roman Saran opět řeší vraždy spáchané za podivných okolností. Příběhy Klasztor a Návrat plynule navazují na předchozí trilogii. Ukazuje se, že klášter nemusí být jen duchovním místem a že minulost je někdy lepší nechat nedořešenou. Přijde také chvíle, kdy pěsti svérázného policisty nestačí. Je třeba tasit zbraň…

O autorovi

Petr Sagitarius (*1966) psal už na střední škole – romanticko-nihilistické verše. Sám o sobě říká, že v mládí ho zformovali Waltari, Mailer, Lennon a Allen. Stejně jako jeden z hrdinů jeho detektivních příběhů pracoval v redakci týdeníku Třinecký hutník, odkud jej propustili za nepřizpůsobivost. Dnes je za to majitelům „werku“ vděčný, nikdy by se tak nestal starostou města Jablunkov. Šestnáct let pak psal už jen úvodníky do městského zpravodaje Jabko. Zpět k psaní jej přivedlo až vážné onemocnění, kdy v roce 2014 ze starostování přešel plynule do invalidního důchodu. Rozsáhlejší žánrovou tvorbu začal trénovat psaním krátkých článků pro svůj blog Jablečno. V roce 2017 usoudil, že tréninku bylo dost, a pustil se do první detektivky – tři novely pod souhrnným názvem Trujkunt. Žije a píše a píše a píše v Jablunkově.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Pokud jste si oblíbili knihy Někdo blízký, V temnotě či Není úniku s inspektorem Fawleyem, určitě vás potěší, že v českém překladu vyšel již čtvrtý případ z pera Cary Hunterové. A náš starý známý detektiv bude muset i tentokrát vyřešit značně zapeklitý případ zneužité dívky. Navíc musí postupovat velice rychle, brzy totiž dojde k dalšímu únosu…

Takový hněv

Čtvrtý případ inspektora Fawleyho
Autorka: Cara Hunterová
Přeložila: Markéta Polochová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-275-0579-1
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Takový hněv vydalo nakladatelství Host. Nezapomeňte si přečíst ukázku z knihy.

První dívka se vrátila. Druhá takové štěstí mít nemusí… Inspektor Adam Fawley přichází se svým čtvrtým případem.
Na předměstí Oxfordu je nalezena zbědovaná dospívající dívka, která vypráví děsivý příběh: kdosi ji unesl přímo z ulice, na hlavu jí narazil plastový pytel a odvezl ji na odlehlé místo, kde byla pravděpodobně zneužita. Přesto odmítá vznést obvinění.
Detektiv inspektor Fawley případ vyšetřuje, ale bez pomoci oběti toho moc nezmůže. Skrývá to děvče něco, a pokud ano, co to je? A proč má Fawley neodbytný pocit, že už se s podobným případem někdy setkal?
Pak zmizí další dívka a on nemá na vybranou: musí čelit své vlastní minulosti a nepříjemným pochybám. Podaří se násilí zamezit včas?

O autorce

Cara Hunterová je spisovatelka žijící v britském Oxfordu, z něhož udělala i dějiště svých kriminálních románů. Její debut Někdo blízký (2017, česky 2018) si získal skvělé čtenářské ohlasy a zařadil se mezi bestsellery The Sunday Times. Na něj navázaly knihy V temnotě (2018, česky 2019) a Není úniku (2019, česky 2020) a nyní se oblíbený inspektor Fawley vrací se svým čtvrtým případem.

Zdroj informací: nakladatelství Host 

————————————————

Životní cesty jsou nevyzpytatelné – často stačí pár chvil a váš život se obrátí vzhůru nohama. Své o tom ví i hlavní hrdina knihy Volný pád, jehož dříve dokonalý život se začne hroutit jako domeček z karet. A tím odstartoval závod o jeho vlastní život, firmu i svobodu, vše se totiž nečekaně zamotá.

Volný pád

Autor: Joseph Finder
Přeložil: Jan Dvořák

Počet stran: 624
Vazba: vázaná
Formát: 155×213 mm
ISBN: 978-80-7588-267-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Volný pád vydalo nakladatelství Mystery Press. Na webu nakladatelství najdete i ukázku z knihy.

VŠECHNO, CO MILUJETE, LZE V JEDINÉM OKAMŽIKU ZTRATIT… Nick Conover je výkonný ředitel významné korporace. Místní mladík, který se z chudých poměrů vypracoval až na samotný kariérní vrchol. Nejobdivovanější muž v širokém okolí. Až do chvíle, kdy jeho firma, zaměstnávající většinu obyvatel města, musí začít propouštět. Když neznámý člověk začne ohrožovat jeho rodinu, zjistí Nick, čerstvě ovdovělý otec dvou dětí, že střežená rezidenční čtvrť, ve které žijí, jeho blízké neochrání. Rozhodne se jednat, události se však hrozivě zvrtnou a věci se Nickovi vymknou z rukou. V tu samou dobu zasáhne jeho firmu několik nevysvětlitelných ekonomických problémů. Komu ze svých podřízených může Nick ještě věřit? A může důvěřovat té okouzlující ženě, která se nečekaně objevila v jeho životě? O jeho aktivity se mezitím začne zajímat detektiv z oddělení vražd, Audrey Rhimesová. Neúnavná vyšetřovatelka se silným smyslem pro morálku má navíc k pronásledování Nicka Conovera vlastní, velmi osobní důvod. V situaci, kdy vše, na čem mu záleží, visí nad hranou propasti, v sobě Nick odhalí nečekané schopnosti. Jeho protivníci ještě netuší, jak tvrdě je ochotný bojovat za záchranu své firmy – a kam až je ochotný zajít, aby ochránil svou rodinu.

O autorovi

Joseph Finder se narodil v roce 1958 v Chicagu ve státě Illinois, většinu dětství ale prožil na Filipínách a v Afghánistánu, načež se jeho rodiče vrátili do Spojených států. Finder vystudoval Yaleovu univerzitu a přestože byl přijat do CIA, rozhodl se raději věnovat psaní knih. Je autorem celé řady úspěšných thrillerů, s nimiž se opakovaně umisťuje v žebříčcích bestsellerů deníku New York Times. Za všechny jmenujme samostatné romány Moskevský klub (1991), Vražedný instinkt (2006), Nátlaková hra (2007), Rozsudek smrti (2019), Pohřbená tajemství (2019) či Vyjednavač (2020) nebo sérii s Nickem Hellerem a zfilmované knihy Těžký zločin (1998) a Paranoia (2004). Joseph Finder žije s manželkou v Bostonu, fandí baseballovému týmu Red Sox a ve volných chvílích píše články o mezinárodních vztazích a špionáži do deníků New York Times a Washington Post.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

James Patterson patří mezi nejplodnější autory světa. Na svém kontě má miliony prodaných výtisků a nyní v češtině vychází jeho další kniha ze série o detektivu Jacku Morganovi, kterého můžete znát už například z titulů Soukromá pravidlaPodezřelý č. 1 či Soukromé hry.

Jasný cíl

Autor: James Patterson
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-763-3422-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Jasný cíl vydalo nakladatelství Alpress. Přečtěte si také ukázku z knihy.

Když se Jack Morgan staví v pařížské pobočce, netuší, že místo památek, které chtěl v městě umění navštívit, dostane nový případ. Zmizela totiž vnučka významného klienta. Brzy se objeví několik brutálně zohavených vlivných osobností, jejichž vraždy spojuje záhadné graffiti. Jack ví, že je potřeba složit všechny dílky skládačky dřív, než bude pozdě.

O autorovi

James Patterson, jeden z nejlepších vypravěčů současnosti, se narodil roku 1947 ve Spojených státech. Král detektivního žánru ročně napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má víc než kdy může sepsat. Mezi jeho nejslavnější díla patří romány s hlavním hrdinou Alexem Crossem, policejním detektivem a psychologem pronásledujícím úchylná monstra (např. Na tenkém ledě, Přímý zásah, Šťastné a veselé). Dva příběhy byly zfilmovány a hlavního představitele Alexe Crosse si zahrál Morgan Freeman. K dalším úspěšným titulům patří série Ženský vyšetřovací klub (např. Osudová třináctkaDvanácté zlo, Jedenáctá rozhodne).

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

A nyní něco pro ty z vás, kteří si oblíbili audioknihy. Nakladatelství Radioservis totiž vydalo audioknihu Na dosah ruky spisovatele Václava Erbena. Můžete se tak zaposlouchat do příběhu kapitána Exnera, který tentokrát řeší vraždu v tajemném pražském domě.

Na dosah ruky

Autor: Václav Erben
Interpret: Tomáš Jirman

Vazba: CD
ISBN: 8590236110724
Doporučená cena: 299 Kč

 

Audioknihu Na dosah ruky vydalo nakladatelství Radioservis, kde najdete i krátké ukázky.

Kapitán Exner řeší vraždu v tajemném domě, ve kterém se objevuje podivný nadpřirozený fenomén. Prostě v něm straší. V tom secesním pražském činžáku bydlí nejen obyčejní nájemníci, ale také známí herci, úspěšný malíř, literární badatel a zkušený starý právník. A málokoho by napadlo, že synagogální tóra, kterou najde kapitán Exner ve sklepení, může nějak souviset s vraždou v onom domě.

O autorovi

Václav Erben (1930–2003) byl český spisovatel detektivních románů. Absolvoval Obchodní akademii v Náchodě a divadelní dramaturgii a rozhlasovou režii na pražské DAMU. Pracoval jako novinář, redaktor a do roku 1990 jako dramaturg ve Filmovém studiu Barrandov. Od roku 1947 až do roku 1989 byl členem KSČ, po sovětské okupaci ČSSR v srpnu 1968 normalizační publicista, činný v propagaci branně-bezpečnostní politiky komunistického státu. V listopadu 1989 se stal předsedou České asociace autorů detektivní literatury. Od roku 1993 působil tři roky jako tiskový mluvčí předsedy ČSSD. V roce 1996 neúspěšně kandidoval do Senátu ve volebním obvodě Ústí nad Orlicí. Od roku 1997 do února 2000 byl členem Rady České televize za ČSSD. Ve svých titulech stvořil postavu kapitána Exnera, znát můžete například knihy Poslední pád Mistra Materny či Znamení lyryNěkteré jeho díla vyšla také jako audioknihy, například Osamělý mrtvý muž či Poklad byzantského kupce a byla i zfilmována.

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

Poslední kniha, kterou dnes představíme, otevírá velice ožehavé téma – střelbu na střední škole. Všichni sice ví, že vraždil jeden ze studentů školy, ale nikdo neví proč. A ne každý se s touto nejistotou dokáže vyrovnat. Policistka, která případ řeší, matka jedné z mrtvých dívek a matka samotného vraha se rozhodnou přijít celému případu na kloub.

Nejvyšší čas vypadnout

Autorka: Claire Askew
Přeložila: Vlasta Hesounová

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 153×233 mm
ISBN: 978-80-7335-661-3
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Nejvyšší čas vypadnout vydalo nakladatelství Leda.

Když dojde k tragédii, lidé vždy hledají vysvětlení. Po střelbě na střední škole v Edinburghu, jsou některé okolnosti jasné okamžitě. Ví se, kdo střílel: student školy Ryan Summers.

Ví se, kdy a jak se tragédie odehrála. Jediné, co neví nikdo kromě vraha, je PROČ? Tři ženy nedokáží žít s tím, že by se odpověď nenašla. Policistka Helen Birchová, pověřená – hned v první den působení v novém místě – vyšetřováním případu. Matka první zastřelené dívky Ishbel Hodgekissová se snaží zjistit, co se vlastně odehrálo, protože jí to snad pomůže, aby se vyrovnala se svým zármutkem. Vrahova matka Moira, která nedokáže pochopit, jak její syn, plod z jejího těla, mohl chladnokrevně připravit a spáchat mnohonásobnou vraždu. Jenže během jejich až posedlého úsilí o nalezení odpovědi, kdy neustává tlak bulvárních médií, jejichž paparazzi se neodbytně hemží kolem, se objevují nečekaná rodinná tajemství a protichůdná odhalení a pravda se ztrácí jakoby v mlze…

Jediné, co vědí: Dopoledne kolem 8:30 vejde Summers do jídelny školního kampusu. Přistoupí ke stolu devatenáctileté Abigail Hodgekissové, která tam je se svým přítelem a pěti dalšími studenty (Hodgekissová studuje herectví a umělecký přednes). Po krátkém rozhovoru s budoucí obětí vytáhne Summers revolver a z bezprostřední blízkosti Hodgekissovou zastřelí. V té chvíli se rozpoutá peklo. Vrah zabije ještě dalších dvanáct studentek, a potom sám sebe…

O autorce

Claire Askew je básnířka a prozaička působící na univerzitě v Edinburghu. Její debutový román All the Hidden Truths získal v roce 2016 cenu Lucy Cavendish Fiction Prize a byl nominován na románovou cenu Peggy Chapman-Andrews (Bridport) 2014. Claire je držitelkou titulu PhD v tvůrčím psaní na univerzitě v Edinburghu a za svou práci získala řadu ocenění.

Zdroj informací: goodreads.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených krimi knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlasztor, Návrat
Trujkunt 2

Sagitarius, Petr

Argo, 2021

zobrazit info o knizeTakový hněv
Čtvrtý případ inspektora Fawleyho

Hunterová, Cara

Host, 2021

zobrazit info o knizeVolný pád

Finder, Joseph

Mystery Press, 2021

zobrazit info o knizeJasný cíl

Patterson, James

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeNa dosah ruky

Erben, Václav

Radioservis, 2021

zobrazit info o knizeNejvyšší čas vypadnout

Askew, Claire

Leda, 2021

Napsat komentář