Nezahojené jizvy

svoleni
Začalo to dopisy a skončilo dlouhým procesem sebeuzdravování… Přečtěte si s námi příběh, ve kterém nikdo nezasáhl. Příběh, který mohl dopadnout úplně jinak. Příběh, který se nemusel vůbec odehrát.

„Může svolení dítěte ospravedlnit milostný vztah s dospělým?“

Ředitelka francouzského nakladatelství Juillard, Vanessa Springora, napsala děsivé přiznání, jehož české vydání přináší nakladatelství Host. Svolení je na první pohled poměrně strohé svědectví o vztahu autorky s padesátiletým významným členem francouzské literární scény. To by samo o sobě nic tak hrozného nebylo – kdyby jí v té době nebylo pouhých třináct let.
Téma knihy, tedy vztah pubertální dívky s dospělým mužem, může leckomu připomínat Nabukovu Lolitu, nenechte se ale mýlit – autorka podobnost odmítá, ostatně to sama v knize zmiňuje.

Kniha začíná popisem zázemí, ve kterém se malá Vanessa, vystupující pod jednoduchým V., nacházela. Rodiče šli od sebe, s otcem neudržovala téměř žádný kontakt, matka často střídala partnery a zaměřovala se na své vlastní problémy. Jaká je pravděpodobnost, že takto ovlivňované dítě propluje pubertou do dospělosti bez nějakých následků? Malá V. hledá útěchu v literatuře, k níž měla vždy blízko. I díky matčině práci v malém nakladatelství. A právě na jedné z literárních večeří se autorka potkává s NÍM. S mužem, který na stránkách knihy taktéž vystupuje pod iniciály, ale po krátkém vyhledávání zjistíte, že se jednalo o spisovatele Gabriela Matzneffa. Jejich vztah začíná nevinně, člověk by řekl, že až romanticky. Nejprve si totiž posílají pouhé dopisy, než postupně přejdou k setkávání se v jeho bytě.

O G. M. kolují historky, v nichž získává titul úchyla a pedofila, ale u některých je pouze nepochopeným umělcem. O jejich vztahu se později dozvídá i Vanessina matka, ale i přes počáteční zděšení jej nakonec přijme. A dovolí. A tak se vztah stane veřejným a trvá téměř tři roky. V. je staršímu umělci plně oddaná, a to i přesto, že společně musí absolvovat policejní vyšetřování na udání. G. M. často malé V. opakuje, jak moc ji miluje, ale je tomu skutečně tak? Během té doby si V. začíná všímat, že v bytě G. M. se v horních policích knihovny nachází mnoho černých deníků, ale kdykoliv na ně přijde řeč, G. se najednou začne chovat jako přísný rodič a zdůrazňuje, že se jich dívka nesmí ani dotknout. Všechny totiž slouží jako předlohy jeho zvrácené literatury plné nezletilých dívek i chlapců. Nakonec postupně přichází procitnutí.

Po odložení růžových brýlí zamilovanosti přijde na řadu hrozné uvědomění si, co to vlastně znamenalo. Autorka se nebojí nazývat věci pravými jmény. Byla to vina rodičů, kteří nijak nezasáhli? Společností? Dokáže si literatura omluvit vše? A stačí celý život na to, aby se s tím člověk dokázal nějakým způsobem vyrovnat?

Kniha je útlá, a pokud budete chtít, zvládnete ji přečíst za jedno odpoledne. Nečekejte však žádné veselé čtení. Je upřímná, místy děsivá a dostane se vám pod kůži. Především proto, že se věnuje tématu, které nebylo problémem jen v 80. letech, v nichž se vzpomínka odehrává. V. totiž není žádná Lolita, je to skutečná dívka ve skutečném životě. Svolení nám zároveň odhaluje selhání rodičů, okolí i celkového nastavení tehdejší společnosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvolení

Springora, Vanessa

Host, 2021

Napsat komentář