Povídkové knihy českých autorů

povidkove-knihy-nahled
Život se postupně vrací do normálu a vám ubývá čas na čtení? Na dlouhé romány už po celém dni nemáte dost energie? Nevadí. Inspirujte se dnešními tipy a vyberte si některé z povídkových knih od českých autorů, které hravě zvládnete přečíst i o pauze na oběd.

Martina Patřičného možná znáte. Vídáte ho v televizi, kde povídá – jak jinak – o dřevě a dřevěných výrobcích, nebo jste četli některou z jeho předchozích knih. Věří, že dřevo má svou vlastní duši a krásu a Patřičného láska k řezbářství se promítá i do jeho nejnovější sbírky povídek s názvem Akord a jiskry, kde nechybí fantazie, humor ani erotika.

Martin Patřičný je výtvarník, který dělá krásné věci ze dřeva. Dřevo má rád a vypráví o něm v knihách i v televizním pořadu o Kusu dřeva ze stromu. Kromě toho je ale také autorem mnoha fejetonů a povídek. Do výběru Akord a jiskry jsme kromě těch nových zařadili i povídky starší, které autor zredigoval a zčásti přepracoval. Texty odrážejí jeho zkušenosti, sny a představy, zpracovávají neobvyklé příběhy, mnohdy provokují, což je autorovým záměrem, a samozřejmě v nich převažují vztahy mezi lidmi, láska, erotika a také humor. Některé povídky jsou romantické (Sůl nad zlato, Zrzečka), jiné mají nečekaný námět i závěr (Jako v nebi), povídka Robiny aneb Dědové a dívky je ztvárněna na hranici fantazie a skutečnosti. Všechny příběhy spojuje autorův osobitý pohled na život, okouzlení láskou a ženami – ach! Knihu doplňují Patřičné „dřevěné obrazy“.

Akord a jiskry

Povídky
Autor: Martin Patřičný

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 133×208 mm
ISBN: 978-80-242-7301-3
Doporučená cena: 259 Kč

 

Knihu Akord a jiskry vydalo nakladatelství Brána.

Ukázka z knihy

Když umělé ženy, ROBINY, nahradily v mužském světě ženy skutečné, živé, tak ty živé ženy, zejména mladší, trpěly. Ty starší se přece jen nějak zabavit dokázaly, mladší ne.
Nikdo se s nima nemazlil.
Co kdysi napsal Ira Levin (Stepfordské paničky) a bylo zfilmováno, se stalo skutkem skutečným, a jakým! Umělá žena, robotka, se blížila dokonalosti. A co víc, mohli jste si je vyměňovat se sousedem a jim to nevadilo!
Jejich vlastnosti se mohly měnit. Od jemné subinky, jejíž touhou bylo muže masírovat či koupat ho jako otrokyně v Římě, přešly na dominu jako nic! Jako mávnutím kouzelného proutku se změnily v přísné a dominantní paní s bičíkem v ruce. Mávání kouzelným proutkem nebylo třeba, stačilo jen dokoupit propriety, doplnit šatník a tlačítkem vyměnit program.
Dále – muži je měli vždycky, když chtěli. Kdykoliv. Robiny žádnou migrénu, únavu či bolest hlavy zabudovanou neměly, jedině na zvláštní vyžádání. (str. 7)

Přečtěte si zbytek ukázky.

O autorovi

Martin Patřičný je výtvarník-dřevař, vypravěč. Řemeslu se vyučil soukromě u svého strýce řezbáře a soustružníka dřeva. Za totality pracoval v dělnických profesích, např. jako dřevorubec, skladník, řidič. Od roku 1988 se plně věnuje výtvarné práci se dřevem. Byl spoluautorem scénáře a průvodcem 26 díly velkého televizního dokumentu Kus dřeva ze stromu – Nadace Dřevo pro život, režie Bedřich Ludvík, ČT 2/ 2008, 2009. V roce 2000 s Václavem Větvičkou a Hanou Hegerovou vyhlásili Den stromů, původně Den stromů a dřeva, 20. 10. 2000 poprvé. Národní muzeum je podpořilo výstavou Den stromů (M. Patřičný, J.  Michálek). Patřičný má za sebou přes sto výstav v tuzemsku a pravidelně vystavuje na Světě knihy.
Martin Patřičný vydal tyto knihy: Pracujeme se dřevem (v roce 2017 vyšlo 5. vydání), Dřevo krásných stromů (tři vydání), Monografie (2009), Kus dřeva ze stromu poznání (s Bedřichem Ludvíkem), Všecky krásy dřeva (2014), Jako v nebiPatřičná Čítanka (2014), Velká kniha o dřevě (2016). Od roku 1998 uspořádal řadu „Dřevěných večerů“ – diskusních i hraných s poesií a živou hudbou v Národním muzeu v Praze, Městské knihovně Praha a dalších městech ČR.
O knize Akord a jiskry jsme pro vás napsali článek.

Autor pravidelně přispívá i na naše stránky. Nenechte si ujít ani autorův poslední článek v naší rubrice Čtení ke kávě.

Zdroj informací: web autora

————————————————

Na první pohled samá legrace, ale ve skutečnosti směrují člověka k zamyšlení nad lidskou společností a nad životem, který vedeme – takové jsou povídky v nové sbírce Aleše Palána. Čtou se hezky svižně a doplňují je povedené ilustrace.
Kniha je volným pokračováním titulu Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět, která autorovi vyšla před rokem.

Je to známý vtip: Chcete Boha pobavit? Vyprávějte mu o svých plánech. Ale možná se stejně dobře baví, když si čte dalších čtyřicet Palánových rad, jak má vylepšit svět ještě o něco víc. A možná mu je četl už přes rameno, když je zrovna psal. Radit něco pánu Bohu sice zavání pýchou, ale Palánův nejvyšší arbitr má přímo čapkovské rysy, takže lidský svět mu není vzdálený ani cizí, má pochopení pro naše omyly, chyby a slabosti, i pro tyhle naše pošetilosti. A třeba je takový i ve skutečnosti…

Volné pokračování čtenářsky úspěšných rad pánu Bohu je uzrálým vínem, které rozveseluje mysl, projasňuje chmurné dny a dýchá nadějí, že tu přece jenom nejsme sami. Autor se umí dívat kolem sebe i do sebe, a tak mu neunikají ty ohromné každodenní maličkosti i niterná hnutí, které dělají život tak jedinečným a neopakovatelným. Potom se stává i účtenka v hospodě či stará fotografie zážitkem. A možná nad tím i pán Bůh žasne, čeho si ten drzoun nevšimne.
Ilustrace Evy Bartošové pak jednotlivá zamyšlení dokreslují a vtipně komentují.

Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět ještě líp

Autor: Aleš Palán
Ilustrace: Eva Bartošová

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 120×185 mm
ISBN: 978-80-7260-481-4
Doporučená cena: 297 Kč

 

Knihu Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět ještě líp vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

V životě jsem se naučil spoustu věcí, a drtivou většinu z nich jsem záhy zapomněl. Jsem tomu celkem rád. Škola, jak jsem ji zažil, byla
na principu osvojování vědomostí a jejich následného zapomínání asi přímo založena – jinak si to neumím vysvětlit. Kantoři nás měli tedy správně zkoušet nejen z toho, co všechno víme, ale po úspěšném absolvování zkoušky taky proklepnout, jestli jsme to úspěšně zapomněli.
„Jmenuj pět básnických sbírek Jarmily Glazarové. Víš, opravdu to víš? Tak to je s tebou nahnuté.“
Chápu, že u takových zkoušek by se dalo velmi snadno podvádět, člověk by ani nepotřeboval tahák, a tak by se neobešly, Vševědoucí, bez tvé laskavé přítomnosti za katedrou. Jen ty nám totiž vidíš až do ledvin. Možná ale nemáš pedagogické minimum, a tak to asi vázne na tomhle.
Zapomínání je totiž velmi ozdravný proces. Pokud si budeme celý život pamatovat nejen přesné datum bitvy u Thermopyl, ale třeba i to, jak se nám sousedovic kluci posmívali, když jsme dali omylem vlastní gól, nepůjde se nám životem právě snadno, poneseme toho s sebou zkrátka zbytečně moc. (str. 21)

O autorovi

Publicista a spisovatel Aleš Palán (1965), dvojnásobný držitel ocenění Magnesia Litera (knižní rozhovory se samotáři Jako v nebi, jenže jinak a sborník Brnox, který připravil s K. Šedou), dvakrát byl na tuto cenu také nominován (rozhovor s bratry Florianovými Být dlužen za duši a román Ratajský les). Rozhovor s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině se stal jedním z nejprodávanějších titulů a zvítězil v anketě Kniha roku Lidových novin, rozhovor s bratry Reynkovými Kdo chodí tmami byl oceněn výroční cenou Českého literárního fondu. Třikrát Palánova kniha zvítězila v anketě Katolického týdeníku Dobrá kniha roku. Covidové problematice se věnoval v charitativním sborníku Za oknem a v rozhovoru s Janem Konvalinkou Spánek rozumu plodí příšery. Pozornost vzbudily jeho eseje Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět a kniha rozhovorů s šesti ženami o nejtěžších věcech, jaké mohou člověka potkat, Nevidím ani tmu.

 Zdroj informací: Nakladatelství Prostor

————————————————

Jak moc se člověk změní, když zestárne? Když mladickou nerozvážnost a vášeň nahradí únava a zkušenosti? Stane se z nás s přibývajícími roky někdo jiný, kdo už na určité věci  ztrácí právo, protože je na ně jednoduše moc starý?
Laskavé povídky Nadi Dubcové přesvědčí čtenáře, že stáří je jen další etapa života, ve které pořád zůstáváme stejnými lidmi, kteří mají právo nejen na lásku, ale i na další krásy života.

Jsme na světě už nějakou dobu. Hodně jsem se naučili, mnohé zapomněli, máme pořád vlastní cíle, přání a taky toužíme po klidu. Lásku jsme neodpískali, to v žádném případě, pořád nás hřeje u srdce a málokdo by chtěl být sám. Vychovali jsme děti, rozmazlujeme vnoučata a v duši jsme pořád mladí – ať je nám devadesát nebo devatenáct, pořád zůstává kluk klukem a holka holkou.

Láska v bačkorách

Autorka: Naďa Dubcová
Ilustrace: Jiří Slíva

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-87654-30-9
Doporučená cena: 179 Kč

 

Knihu Láska v bačkorách vydalo nakladatelství JaS.

 

Ukázka z knihy

„Dám si pohár, řekla Prů.“
„Jasně, ale zeleninovej, když tak na tebe koukám, potřebuješ výživovýho poradce.“
„Ty sprosťáku, mám krásnou ženskou postavu, akorát pupík se mi vymknul.“
A tak jsme šli, kavárna nebyla daleko, pohár jsem si dal taky, i když i mně se taky pupík vymkl.
Prů byla tak hodná, že se mnou šla koupit ten oblek, prodavačku hned zahnala, pak ještě vybrala košili, kravatu a ponožky. Já jsem to zacáloval, a pak mě nahnala do obuvi. Vybrala mi boty, já opět cáloval, až se karta celá opotila. (str. 10)

O autorce

Naďa Dubcová se narodila r. 1946. V současné době se naplno věnuje psaní. Mezi její knihy patří Jsem tu na kus řeči, Začíná to nudlemi a končí to kudlou v břiše, Nepravidelný deník české rentiérky a Hana Podolská ve víru dějin.
Láska v bačkorách je její nejnovější knihou.

————————————————

Pro ty z vás, kteří dávají přednost audioknihám, přinášíme na závěr tip na titul Krvavý Bronx ve zvukové podobě. Vyprávění interpretů Michala Bumbálka a Jany Štvrtecké vás zavede do nechvalně známé čtvrti Brna, kde bují kriminalita a rvačky jsou na denním pořádku. Kolektiv autorů dal dohromady výběr těch nejlepších a nejmrazivějších historek a článků z doby, kdy býval brněnský Bronx skutečným postrachem celého města.

Nejlepší autoři z nakladatelství Host a Druhé město napsali text na motivy z „černé kroniky“, a tak vznikla obsáhlá povídková antologie s názvem Krvavý Bronx.
Jejich texty se týkají a dotýkají brněnské čtvrti známé jako Bronx, což není její oficiální název: takhle se sociálně vyloučené lokalitě už dobrých třicet let říká.
Všechny ty zprávy a zprávičky ovšem pocházejí z druhé poloviny 19. století – a jasně ukazují, že velký nepokoj a sociální drama nesla v sobě tahle městská část už v časech, kdy se jí ještě říkalo prostě Cejl.
Vraždy, krádeže, nelegální potraty končící smrtí, otrava lékárenským jedem, jindy jen bizarní záměny či sňatkové podvody, skoro pokaždé životy žité na hraně existence.
Dohromady poutavý svět pojednaný autory, jejichž prostý výčet nepotřebuje další komentář:
Irena Dousková, Kateřina Tučková, Ludvík Němec, Alena Mornštajnová, Bianca Bellová, Martin Reiner, Michal Konečný, Štěpán Kučera, Dora Kaprálová, Michal Sýkora, Petra Dvořáková, Jan Němec, Petr Stančík, Ondřej Hübl, Václav Kahuda či Petra Soukupová.
A v jejich podání minulost světa, který stále čeká na svou šanci.

Krvavý Bronx

Interpreti: Michal Bumbálek, Jana Štvrtecká
Vazba: CD

ISBN: 8590236110526
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Krvavý Bronx vydalo nakladatelství Radioservis.

Ukázku z knihy si můžete poslechnout na stránkách nakladatele.

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Po které z povídkových knih byste sáhli? Dejte nám vědět do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAkord a jiskry
Povídky

Patřičný, Martin

Brána, 2021

zobrazit info o knizeRady pánu Bohu, jak vylepšit svět ještě líp

Palán, Aleš

Prostor, 2021

zobrazit info o knizeKrvavý Bronx (audiokniha)

Radioservis, 2021

zobrazit info o knizeLáska v bačkorách

Dubcová, Naďa

JaS, 2021

Napsat komentář