Povídky milovníka dřeva

Akord a jiskry_uvodni
Nejen o dřevě, ale také o svých zkušenostech a snech vypráví v povídkách a fejetonech shromážděných ve sbírce Akord a jiskry Martin Patřičný. Přečtěte si příběhy romantické, erotické i humorné.

Martin Patřičný je výtvarník, který dělá krásné věci ze dřeva. Dřevo má rád a vypráví o něm v knihách i v televizním pořadu o Kusu dřeva ze stromu. Kromě toho je ale také autorem mnoha fejetonů a povídek. Do výboru Akord a jiskry jsme kromě těch nových zařadili i povídky starší, které autor zredigoval a zčásti přepracoval. Texty odrážejí jeho zkušenosti, sny a představy, zpracovávají neobvyklé příběhy, mnohdy provokují, což je autorovým záměrem, a samozřejmě v nich převažují vztahy mezi lidmi, láska, erotika a také humor. Některé povídky jsou romantické (Sůl nad zlato, Zrzečka), jiné mají nečekaný námět i závěr (Jako v nebi), povídka Robiny aneb Dědové a dívky je ztvárněna na hranici fantazie a skutečnosti. Všechny příběhy spojuje autorův osobitý pohled na život, okouzlení láskou a ženami – ach! Knihu doplňují Patřičné „dřevěné obrazy“.

 

Akord a jiskry

Autor: Martin Patřičný

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 133×208 mm
ISBN: 978-80-242-7301-3
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Akord a jiskry vydalo nakladatelství Brána.

 

Ukázka z knihy

Když umělé ženy, ROBINY, nahradily v mužském světě ženy skutečné, živé, tak ty živé ženy, zejména mladší, trpěly. Ty starší se přece jen nějak zabavit dokázaly, mladší ne.
Nikdo se s nima nemazlil.
Nejzajímavější jsou vždycky doby přechodů. Ten přechod ve společnosti, než se poměry znovu upraví a na nějakou dobu stabilizují. Doba přechodu – staré ještě úplně neminulo a nové nenastalo a tak se to všelijak mele a prase aby se v tom vyznalo. V téhle zvláštní přechodné době ještě úplně všichni muži nepřešli k hominizujícím se robotkám, které byly pohádkově krásné, kouzelné, voňavé a jako živé. A co všechno uměly! Mužům nastal ráj na zemi! I ty levnější robinky byly úžasné! (str. 7)

 

Martin Patřičný

Martin PatricnyAutor je výtvarník-dřevař, vypravěč. Řemeslu se vyučil soukromě u svého strýce řezbáře a soustružníka dřeva. Za totality pracoval v dělnických profesích, např. jako dřevorubec, skladník, řidič. Od roku 1988 se plně věnuje výtvarné práci se dřevem. Byl spoluautorem scénáře a průvodcem 26 díly velkého televizního dokumentu Kus dřeva ze stromu – Nadace Dřevo pro život, režie Bedřich Ludvík, ČT 2/ 2008, 2009. V roce 2000 s Václavem Větvičkou a Hanou Hegerovou vyhlásili Den stromů, původně Den stromů a dřeva, 20. 10. 2000 poprvé. Národní muzeum je podpořilo výstavou Den stromů (M. Patřičný, J.  Michálek). Patřičný má za sebou přes sto výstav v tuzemsku, např. 1993 – Rudolfinum, Praha, 1995 – Lichtenštejnský palác, HAMU, 1998 – Obecní dům a Národní muzeum v Praze, 2002 – Akademie věd… Pravidelně vystavuje na Světě knihy. Pro For Arch připravil dvě rozsáhlé výstavy o dřevě. V zahraničí vystavoval mj. v roce 2003 v Haagu a Naardenu, 2006/7 – Salon Nezávislých, Paříž, (Německo, Rakousko, Dánsko, Švédsko, Belgie, Itálie) a mimo Evropu roku 2008 v Torontu – North York Centre Library. Martin Patřičný vydal tyto knihy: Pracujeme se dřevem (v roce 2017 vyšlo 5. vydání), Dřevo krásných stromů (tři vydání), Monografie (2009), Kus dřeva ze stromu poznání (s Bedřichem Ludvíkem), Všecky krásy dřeva (2014), Jako v nebiPatřičná Čítanka (2014), Velká kniha o dřevě (2016). Od roku 1998 uspořádal řadu „Dřevěných večerů“ – diskusních i hraných s poesií a živou hudbou v Národním muzeu v Praze, Městské knihovně Praha a dalších městech ČR. Martinovi Patričnému také právě vyšla nová kniha povídek Akord a jiskry.

Martina Patřičného můžete 2x týdně vídat i na ČT2 v pořadu Kus dřeva ze stromu. Pravidelně přispívá i na naše stránky. Nenechte si ujít ani autorův poslední článek v naší rubrice Čtení ke kávě.


Nakladatelství Brána vydává knihy v edicích: životy slavných, historie, beletrie, literaturu faktu, thrillery, detektivky a romány. K dispozici je e-shop s nabídkou titulů všech žánrů – novinek i starších titulů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAkord a jiskry
Povídky

Patřičný, Martin

Brána, 2021

Napsat komentář