Začněte týden s úsměvem

nahled-usmev
Jak lépe vkročit do nového týdne než s úsměvem na tváři? Dnešní knihy vás zaručeně dobře naladí, ať už sáhnete po nevinných rodinných historkách, po klasice z pera Zdeňka Svěráka, nebo po knihách nabitých černým humorem.

Nelehké období, které (doufejme) už brzy budeme mít za sebou, volá po odvážných knihách. Po takových, které se nebojí být trošku nebo hodně nekorektní, občas trochu vulgární, ale hlavně vtipné od začátku až do konce. Takový je i Jednorožec, kterým začínáme dnešní knižní tipy. Jeho svérázný humor vás rozhodně nezklame.

Sociální drama protkané notnou dávkou černého humoru. Kniha syrová jak miska sushi.
Třiasedmdesátiletý pan Ovčáček doslova přežívá v domově pro seniory. Má vyšší inteligenci než většina klientů i zaměstnanců a rád dělá různé legrácky a naschvály. Ty ale zdaleka ne všichni berou s humorem. Jednoho dne se tak rozhodne zmizet. Chce se pokusit znovu najít štěstí, které ho opustilo spolu s milovanou ženou. Na své cestě za možná posledním dobrodružstvím potkává někoho, kdo má snad ještě horší životní příběh a s kým si bude mít rozhodně co říct. Děje se tohle všechno doopravdy, nebo se to všem jen zdá? Jak dopadne Ovčáček a 150letý moudrý a sarkastický jednorožec Aliment? A co ostatní klienti a zaměstnanci „chromáku“?

Jednorožec

Autor: David Lauda

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7650-277-2
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Jednorožec vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

 „Ne, pane Ovčáčku, opravdu ne. Mohu vás ujistit, že v tomto objektu ani jeho okolí se nepohybuje žádný vlk, takže prosím vylezte ze skříně a vezměte si ty prášky, ano?“ řekla s klidným hlasem a neklidnýma očima ošetřovatelka Květa Mršatá. Řekla to už podruhé, a když měla něco opakovat potřetí, každý věděl, že se její klidný hlas změní v řev křečka prériového, hulákajícího na úplněk po prvním úspěšném samostatném lovu a sežrání kořisti, s malinkatou špetičkou přibližně třicet let staré sekačky na trávu. Její oči změnily barvu na sparťansky rudou, zřejmě díky tomu, že každý druhý víkend chodila fandit na Letnou.
„Do prdele, Ivane, pojď mi s ním pomoct, to snad není možný, tohleto. Starej Ovčáček se zas bojí vlka,“ neslo se dlouhou chodbou až do kuchyně, kde ošetřovatel Ivan zrovna poprvé usrkl ze své kávy. (str.10)

Nenechte si ujít další ukázky.

O autorovi

David Lauda je asistent pedagoga na speciální škole, velký bratr, vychovávající o dvacet let mladšího bráchu, trochu spisovatel, trochu kuchař a trochu fotbalista. Psaní a divadlo ve spojení s jeho prací, to jsou dvě věci, které miluje. Vytvořit divadelní představení s handicapovanými je jeho snem. Taktéž vydání knihy či knih. Případný zisk z prodeje by použil také právě na podporu školy.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Všichni mají tátu, jenom já mám tatu.“ To jsou slova, kterými autorka dva roky nazpět uvedla první díl bizarních rodinných historek s názvem Hoď se do pogody. Ti z vás, kteří se v nich našli a kteří mají doma taky takového tatu, i ti, kterým podobné příběhy přijdou tak trochu neuvěřitelné, si teď mohou vychutnat pokračování. I tentokrát se autorská dvojice dušuje, že všechny popsané příběhy se doopravdy staly.

Mám intenzivní pocit, že zatímco jiní stáli před narozením frontu na chytrost a šikovnost, já jsem se omylem zatoulala ke stánku, kde rozdávali nemotornost a nepoučitelnost. Můj život je plný karambolů a neskutečně skutečných šlamastyk, které by kohokoliv jiného asi vyřadili z provozu. Jenomže já jsem si vybrala rodinu, která je komplet tak nádherně uhozená, že do ní se svojí nemožností zapadám jak brambora do řádku.

Této přehlídce potrhlých jedinců však vládne jeden, který je nepsaným králem nás všech. A sice můj tata. Je to opravdový mistr nepravděpodobnosti a držet s ním krok, není vůbec lehké. Chcete-li si zvednout sebevědomí a dokázat si, že na tom nejste zas tak špatně, jsme tu pro vás! Tady jsou naše další příběhy, naservírované jak na zlatém tácu.
Dušujeme se s tatou, že vše co se zde o nás dozvíte, je svatosvatá pravda.
Takže přejeme dobrou chuť a doporučujeme konzumovat po malých soustech, aby vám nezaskočilo.

Buď v pogodě

Autoři: Richard Pogoda, Sandra Pogodová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 130×192 mm
ISBN: 978-80-271-1223-4
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Buď v pogodě vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Když jsem zhruba tři hodiny po nehodě opouštěla místo činu, napadlo mě, že kousek odsud je přece autoopravna, kde jsem si ten den vyzvedávala své opravené auto. Řekla jsem si: No co už, tak ho tam dovezu zpátky.
Přála bych vám vidět výraz automechanika. Zřejmě si myslel, že je přepracovaný a má vidiny. Chvilku stál a vůbec se nehýbal. Potom rozmrzl a bylo vidět, že hledá slova, aby situaci zhodnotil, a přitom mě jako pravidelnou zákaznici neurazil.
Noooo, paní Pogodová, tak já už jsem teda zažil leccos, ale aby si někdo ráno vyzvedl opravené auto a večer ho vrátil úplně na hadry, to vidím prvně.
Po kratší debatě jsme se dohodli, že vrážet peníze do opravy nemá cenu, že bude lepší, když si radši za ušetřené peníze koupím tříkolku. (str. 22)

Prolistujte si zbytek ukázky.

O autorovi

Richard Pogoda je klavírista, hudební skladatel, typograf a rozhlasový redaktor. Narodil se 16. srpna 1944 v Olomouci. Vystudoval grafickou školu v Praze, souběžně se věnoval studiu klavíru a dirigování na konzervatoři. Byl u začátků divadla Semafor, působil na mnoha oblíbených malých divadelních scénách. Spolu s kamarádem Pavlem Dostálem založili tzv. DEX klub, v rámci něhož tato autorská dvojice pravidelně vystupovala. Přes 25 let se R. Pogoda věnoval také výchovným koncertům a klubovým pořadům pro mládež. Úzce spolupracoval s Moravskou filharmonií Olomouc, působí v rozhlasových studiích Českého rozhlasu, píše komentáře a recenze k albům jazzové a swingové hudby. Je také autorem oblíbených fejetonů. Deset měsíců v roce připravuje pro své příznivce hudební či vzpomínkový pořad nazvaný Utěšování. V současné době exceluje v olomoucké Šantovce na Pianothece. Před pěti lety se stal laureátem Ceny města Olomouce za rok 2013. V březnu 2019 vyšla kniha příběhů dvou autorů Hoď se do pogody, kde jsou báječné povídky Richarda Pogody i jeho dcery herečky Sandry Pogodové.

Zdroj informací

————————————————

Jen málo slov skloňovala společnost za uplynulý rok tolikrát jako slovo virus. Benjamin Kuras ve své nové satiře Deník zamilovaného viruse přesvědčí čtenáře o dvou důležitých věcech. Zaprvé, to slovo očividně celou dobu skloňujeme špatně. Za druhé, je nejvyšší čas se zamyslet, jak celý problém s pandemií vnímá druhá strana, a pochopit, proč virusové lidské populaci vlastně tolik ubližují. Tuto svižnou knížku s originálním nápadem si rozhodně nemůžete nechat ujít.

Uprostřed jedné z virových epidemií se mladý hippie virus zamiluje do mileneckého páru svých nakaženců a odmítá je zabít. Stává se tak pro virusový establishment stíhaným disidentem a bezděkým vůdcem vzpoury, jejímž posláním je zachránit Zemi před hrozící katastrofou působenou lidstvem.

Deník zamilovaného viruse

Autor: Benjamin Kuras

Počet stran: 138
Vazba: brožovaná
Formát: 115×200 mm
ISBN: 978-80-7645-185-8
Doporučená cena: 228 Kč

 

Knihu Deník zamilovaného viruse vydalo nakladatelství Dauphin.

Ukázka z knihy

Dnes ráno profesor Žblbl zahájil populární snídaňové vysílání sdělením, které znělo jako vážné varování:
„V posledních několika hodinách, zatímco národ s výjimkou několika nenasytných náměsíčníků spal, ta verbež vynalezla hnusné sajrajty zvané antivirotika a zasvinila se jimi.“
„Je to nebezpečné?“ zeptal se moderátor.
„Vědecky řečeno nám to jednak blokuje průnik do buněk, jednak znesnadňuje naši syntézu RNA. Laicky řečeno, ti blbci,“ zachechtal se profesor Žblbl, „si myslí, že nás to zabíjí.“
„Je na tom něco pravdy?“
„Samozřejmě že ne. Ale mohlo by to některé rozmazlené labužníky vyhladovět, protože po těch sajrajtech chutnají k zblití.“
Studio na chvíli zmlklo, jak si pozvané publikum pomalu zvykalo na profesorovu drsnou vědeckou terminologii. Pak se rozmumlalo, jak jednotlivým přítomným posluchačům postupně docházelo, co jim profesor vlastně říká.
„Co tedy s tím jako můžeme dělat?“ zeptal se moderátor.
„Přestaňte proboha říkat jako. Nic to neznamená a na redaktora a viruse se to nesluší.“ (str. 9)

O autorovi

Benjamin Kuras je narozením Zlíňák, vzděláním (od školky do absolutoria anglistiky) Olomoučák, větší částí pracovního života Londýňan, v posledních letech na částečný úvazek Pražák. Řemeslem spisovatel, dramatik, novinář, esejista, překladatel. Jeho hry inscenovala malá divadla v Londýně a Německu, vysílala radia BBC, stanice německé, italské, švýcarské, rakouské a české. Od roku 1990 jeho články z Londýna kořenily světovou tématikou česká periodika jako Respekt, Xantypa, Lidovky, MFDnes, Reflex. V současné době jej pravidelně nacházíte v Playboyi, na internetu v Neviditelném psu.
Z jeho dalších knih jmenujeme například Sex nás všechny přežije nebo Malá paměť.

Zdroj informací: nakladatelství Dauphin

————————————————

S další knihou se pro změnu dotkneme klasika. Zdeněk Svěrák totiž patří k umělcům, u nichž prostě stran inteligentního humoru nemůžeme sáhnout vedle, proto s klidem doporučujeme i jeho nejnovější sbírku povídek.

Zcela nové povídky různého ladění z pera českého velikána, z nichž některé jsou humorné, jiné vedou k zamyšlení, ale všechny jsou protkané autorovou laskavostí a životní moudrostí. Inspirací pro povídky Zdeňka Svěráka je život sám a kdokoli z nás se mohl v životě dostat do stejné situace jako jejich hrdinové.
Bonusem knihy je báseň, která nečekaně předpovídá budoucnost českého národa, a navíc v jedné povídce mohou jen sami čtenáři odhalit pachatele trestného činu.

Povídky a jedna báseň

Autor: Zdeněk Svěrák

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-271-3015-3
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Povídky a jedna báseň vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Je mi pětatřicet, měřím dvě stě dva centimetry, vážím bez pěti kil metrák, zápasil jsem v krajském přeboru jako judista, a jmenuju se Okénko. Miroslav Okénko. Horší jméno mě snad nemohlo potkat. Dovedete si představit, co to dělalo ve škole s mými spolužáky. Vždycky se našlo několik blbců, kteří se ptali, jestli jsem větrací nebo jestli mě můžou zavřít. Můj otec mě vždycky utěšoval: Buďme rádi, Mirku, že jsme se narodili v Čechách. Na Moravě jsme se mohli jmenovat Okénečko. (str. 3)

O autorovi

Zdeněk Svěrák je populární český dramatik, scenárista, herec, spisovatel a textař. Původním povoláním učitel českého jazyka nastoupil po 4 letech pedagogického působení jako redaktor do Českého rozhlasu. Zde se stal jedním z autorů rozhlasového pořadu Nealkoholická vinárna U Pavouka, v němž vznikla postava českého velikána a génia Járy Cimrmana.
Během svého působení na české mediální scéně vytvořil Zdeněk Svěrák několik hvězdných dvojic. S Ladislavem Smoljakem psali již dnes legendární divadelní hry pro domovské Žižkovské divadlo Járy Cimrmana a společně se podíleli na úspěšných filmových komediích, z nichž slavné hlášky znají lidé všech generací. Spolu s hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem napsal Zdeněk Svěrák více než 500 písniček, které se stále těší velké oblibě, a to nejen u dětí, ale i jejich rodičů a prarodičů. A konečně se svým synem Janem realizovali úspěšné filmy, z nichž slavný Kolja obdržel filmového Oskara.
Ze Svěrákovy obdivuhodně rozsáhlé tvorby jmenujme například dobře známé Vratné lahve, soubor dopisů s názvem Strážce nádrže, nebo Po strništi bos, o jejímž křtu si můžete na našich stránkách přečíst. Napsal také texty pro dětská leporela, jako je Když se zamiluje kůň nebo Šupy dupy.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

Čtyři české autory doplníme na závěr jedním zahraničním. Překladu do českého jazyka se dočkala další kniha od irského klasika Cadhaina, tragikomedie Klíč. S jejím překladem z connemarského dialektu si opět snadno poradil Radvan Markus a připravil tak českému čtenáři kvalitní literární zážitek.

Říká se, že irský a český smysl pro humor k sobě mají blízko. Novela velikána irskojazyčné literatury Máirtína Ó Cadhaina to potvrzuje. Věčná škoda, že si ji nemohl přečíst Franz Kafka, najisto by se rozveselil. Klíč pojednává o malém dublinském úředníčkovi, jehož život je naplněn přesouváním šanonů, lepením štítků a vyplňováním formulářů. Když však jednoho dne odjede jeho nadřízený na dovolenou a zamkne jej v kanceláři, dojde k existenciálnímu zápasu. Takový úřední klíč, to není žádná legrace, o jeho výrobu je třeba zažádat na příslušném lejstru orazítkovaném náležitými odbory. Vyvázne náš hrdina živ a zdráv?

Klíč

Autor: Máirtín Cadhain
Přeložil: Radvan Markus

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-3446-9
Doporučená cena: 198 Kč

 

 

Knihu Klíč vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Máirtín Ó Cadhain (1906–1970) se narodil a žil v irském kraji Connemara, kde také pracoval jako učitel, dokud o místo nepřišel kvůli svému členství v Irské republikánské armádě (IRA). Prosazoval „znovudobytí Irska“ skrze podporu původního irského jazyka i kultury. Byl nejen jedním z nejvýznamnějších irsky píšících autorů 20. století, ale svým dílem se zařadil mezi velikány irského modernismu bez rozdílu jazyka. K tomu mu dopomohl zejména román Hřbitovní hlína (Cré na Cille) z roku 1949. I přes jeho nesporné kvality, zejména inovativní formu, trvalo dlouho, než vešel v širší známost. Na překážku zde byl právě jazyk. Román Hřbitovní hlína je napsán irsky, navíc Ó Cadhain používá connemarské nářečí, takže i rodilý mluvčí má co dělat, aby se jím prokousal. Radvan Markus za jeho překlad získal v roce 2018 cenu Magnesia Litera, a tak se můžeme těšit, že i Ó Cadhainovu kratší „kafkovskou“ novelu Klíč si díky němu opravdu užijeme.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Pobavila vás některá z dnešních knih? Podělte se s námi do komentářů o vaše oblíbené pasáže.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeník zamilovaného viruse

Kuras, Benjamin

Dauphin, 2021

zobrazit info o knizeBuď v pogodě

Pogoda, Richard – Pogodová, Sandra

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeJednorožec

Lauda, David

Pointa, 2021

zobrazit info o knizeKlíč

Cadhain, Máirtín Ó

Argo, 2021

zobrazit info o knizePovídky a jedna báseň

Svěrák, Zdeněk

Cosmopolis, 2021

Napsat komentář