Děti na prodej

prodam-2-deti
Spojené státy, třicátá léta, společnost snažící se vzpamatovat z Černého pátku – a mezi tím vším dvě malé děti, které rozhodně neprožívají svůj americký sen. Jak moc je svět žurnalistiky propojen se zločineckým podsvětím? A jakou roli může sehrát obyčejný novinář?

Začínající filadelfský novinář Ellis Reed ulovil sólokapra: narazil na dvojici dětí, které se choulí pod poutačem nabízejícím jejich prodej. Lze se v roce 1931 divit? Pád ekonomiky před dvěma lety skoncoval s americkým snem, a tak obyčejným lidem zbyly jen drobné, oči pro pláč a hora frustrace. I snaživý Ellis ji denně cítí v redakci plné vypsanějších kolegů, v zablešeném činžáku i v konfrontacích se zachmuřeným otcem. Srdcervoucím snímkem hladovějících sourozenců se sice rázem proslaví po celých Spojených státech, jenže vír událostí záhy přerůstá v noční můru. Vypomohl si totiž nepřípustným trikem, a tím děti vystavil osudu děsivějšímu než chudoba. On i redakční sekretářka Lily Palmerová, jež k jeho pochybení nevědomky přispěla, jsou podrobeni morálnímu testu téměř antické síly…
Dramatický román založený na skutečném případu vypráví o chybujících dospělých a nevinných dětech a také o sváru odvěké touhy po štěstí s psychickými bloky. Peripetie kauzy zasazené do stínovlády organizovaného zločinu umocňuje hektické prostředí žurnalistiky, které už o Americe vypovědělo leccos nelichotivého. Novinář by měl jít coby strážce demokracie příkladem, ale mnohdy to tak není. Každý však neseme odpovědnost za to, co způsobíme – a jsou věci, jež slušný člověk nepřipustí, ani kdyby bylo sebehůř.

Prodám 2 děti

Autorka: Kristina McMorris
Přeložila: Jana Jašová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-7335-641-5
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Prodám 2 děti vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Před střeženým vchodem se jako vlčí smečka shlukli reportéři. Chtějí znát jména i místa, vazby na mafii, sebemenší novinářsky vděčnou podrobnost pro zítřejší palcové titulky na první straně.

Ironie toho všeho mi neunikne.

Když se objeví doktor, zvednu k němu po hodinách strávených na židli téhle nemocniční čekárny hlavu. Polohlasem se domlouvá se sestrou. Mohutný knír, prošedivělý jako jeho spánky, mu při řeči kmitá. Ramena se mi křečovitě napnou, když v jeho výrazu pátrám po známce toho, jestli nedošlo na nejhorší. Napětí kolem mě by se dalo krájet, jak sál s hrůzou očekává totéž. Náhlé ticho je ohlušující. Doktor se přesto nezastaví nadlouho a vzápětí rázuje dál. Jeho kroky doznívají za rohem.

A já se zase svezu na místo.

Vzduch v čekárně páchne dezinfekcí, čistidly a cigaretami, které si donekonečna zapalují nervózní kuřáci. Pak podlaha zoufale zaskřípá, protože si někdo přisunul židli směrem ke mně. Chloupky na krku se mi zježí – a nemůže za to jen ten drásavý zvuk. Když se policie dozvěděla o mém zapojení do případu, upozornili mě, že si se mnou brzy přijde promluvit detektiv. (str. 9)

***

Pružiny v proleželé matraci zaskřípěly, jako by je kdosi škrtil.

Ellis si strhl polštář z hlavy a zamžoural proti ostrému bílému světlu od okna. Nechal ho otevřené, aby si trochu ulevil od horka. Zvuky města, pach výparů i smrad z kanalizace z toho však učinily silně nevýhodný obchod. Mladík se překulil na bok k nočnímu stolku, čelem k budíku s dvojitým plechovým zvonkem, který byl jištěn dalším bytelným budíkem na psacím stole. Pak prudce zamrkal, aby si osvěžil zrak.

Čtvrt na jedenáct. Patnáct minut po dopolední uzávěrce rubriky.

Doprdele. Nejspíš ten krám v polospánku zamáčkl. Nebylo divu, když kvůli rozhádaným manželům o patro výš nemohl půlku noci usnout. (str. 20)

O autorce

Američanka Kristina McMorrisová (1974) má po otci japonské kořeny, vystudovala kalifornskou Pepperdine University a žije s rodinou v Oregonu. Od devíti let vystupovala jako moderátorka dětského televizního pořadu, působila v mediálním marketingu a dodnes s oblibou vede nejrůznější workshopy.
Při psaní historické beletrie se inspiruje skutečnými událostmi a v zápletkách klade důraz na funkční rodinné vztahy. Platí to už o její prvotině, válečné romanci Letters from Home (2011, č. Dopisy z domova, 2012), která vychází z milostné korespondence jejích prarodičů. Vztahové drama The Pieces We Keep (2013) bylo nominováno na elitní mezinárodní cenu IMPAC Dublin. Nelehké soužití amerických starousedlíků s meziválečnými irskými emigranty líčí autorka v próze The Edge of Lost (2015).
Její pátý a nejúspěšnější román Prodám 2 děti o etice americké společnosti za časů vrcholící Velké hospodářské krize vyšel dosud v úhrnném nákladu půl milionu výtisků. Ankety deníků The New York Times a USA Today ho zařadily mezi stovku nejvýraznějších děl roku 2018.

Zdroj informací: Leda


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProdám 2 děti

McMorris, Kristina

Leda, 2021

Napsat komentář