Když padl poslední výstřel

sebevrazda-nahled
Co se dělo s německými pohlaváry, když se válka nachýlila ke konci? A co měli společného s velkou částí židovské populace? Historik Christian Goeschel nabízí netradiční pohled na následky jednoho z nejvýznamnějších válečných konfliktů moderních dějin.

Konec třetí říše na jaře 1945 se vyznačoval nebývalým množstvím sebevražd. Hitler, Goebbels, Bormann, Himmler a později Göring – ti všichni spáchali sebevraždu. Jejich smrt představuje jen vrchol epidemie dobrovolných smrtí a je rovněž dokladem zvláštní sebedestruktivnosti Třetí říše a hloubky nacistického fanatismu. Na základě studia dříve nevyužitých archivních pramenů kniha zkoumá sebevraždy nacistů i obyčejných lidí v letech 1918–1945 včetně hromadných sebevražd německých Židů v době holokaustu. Ukazuje, jak počty sebevražd v různých skupinách obyvatel – ať stoupenců, odpůrců, nebo obětí režimu – reagovaly na kontext doby. Kniha rovněž rozebírá proměny individuálních a společenských reakcí na sebevraždu od Výmarské republiky až do období po 2. světové válce.

Sebevražda v nacistickém Německu

Autor: Christian Goeschel
Přeložil: Jiří Kasl

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 133×205 mm
ISBN: 978-80-200-3157-0
Doporučená cena: 450 Kč

 

Knihu Sebevražda v nacistickém Německu vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Na zasedání komise 1. března 1934 Freisler navrhl, aby odsouzenci k smrti dostávali kalich s jedem, pomocí něhož se budou moci během pěti minut zabít, když se budou chtít vyhnout popravě.
Freisler, nadšený touto novou metodou popravy, prohlásil: „Možná v tom tkví vysoká morální hodnota.“ Nacisté považovali odsouzence k smrti za tak zvrhlé a rasově podřadné, že si nezasluhují nic, než aby hubili sami sebe. Odvěká představa trestu smrti nedobrovolným požitím bolehlavu v čase a za okolností podle vlastního výběru umožňovala odsouzeným, aby si zachovali nějaký pocit důstojnosti a měli možnost sami rozhodovat o svém životě a těle a rovněž projevit nějakou míru politického hrdinství. (str. 96)

Můžete si prolistovat zbytek ukázky.

O autorovi

Christian Goeschel (1978) působí na University of Manchester ve Velké Británii, kde přednáší moderní evropské dějiny. Zajímají ho zvláště komparativní dějiny Evropy ve 20. století se zaměřením na Itálii a Německo. Je členem Královské historické společnosti (Royal Historical Society).
V roce 2019 mu vyšla kniha Mussolini a Hitler, která se zatím nedočkala překladu do českého jazyka.

Zdroj informací: nakladatelství Academia


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSebevražda v nacistickém Německu

Goeschel, Christian

Academia, 2021

Napsat komentář