Ze života schizofreničky

V hlave_uvodni
Co se odehrává v mysli mladé schizofreničky? Nahlédněte do její hlavy a sdílejte s ní chvíle radosti i smutku, okamžiky humoru i úzkosti, zkrátka každodenní prožitky z úhlu, který si můžete jen těžko představit.

Novela V hlavě zachycuje psychickou nemoc z pohledu mladé vysokoškolačky, která prožívá svá první milostná vzplanutí i zklamání. Ukazuje životní peripetie s mnoha eskapádami, na jejichž konci se mísí pocit rezignace s nadějí nových začátků. Vnitřní monology poodhalují zákoutí lidské duše, ve které se denně rozehrává nevyrovnaný boj dobra se zlem. Kniha bez příkras přináší zápisy reflektující úzkostné pocity, ale i humor každodennosti. To vše na pozadí diagnostikované F20.

 

V hlavě

Ze zápisků mladé schizofreničky
Autorka: Gábina Pokorná

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7252-867-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu V hlavě vydalo nakladatelství Práh.

 

Ukázka z knihy

Začalo to zhruba takhle: Sedím sama v místnosti a najednou se začne ozývat telefon. Ten telefon má vypnutý zvuk, volání je ohlašováno jen vibrováním. Nejprve tomu moc nevěnuju pozornost, zrovna si něco vypisuju do školy, jenže po chvíli zvednu hlavu a říkám si: Jasně, telefon. Automaticky zašátrám po svém mobilu položeném na stolku. Jenže přístroj je mrtvý. Mrtvý, mrtvý. Vibrace dál pokračují, lehce se zamračím a vstanu, zaposlouchám se do toho zvuku a hledám jeho zdroj. Všechny přístroje mám vypnuté – televizi, počítač, kazeťák. Přesto to v tý místnosti prostě je. Chodím z jedné strany pokoje na druhou, k oknu a ke dveřím, přikládám ucho k nábytku, ale nenacházím uspokojivou odpověď na to, odkud ty vibrace pocházejí. Pak jakoby utne. Ticho. (str. 9)

 

Gábina Pokorná

Gabriela Pokorná se narodila v Praze. Na FF UK absolvovala obor bohemistiky se zaměřením na literární historii. Kniha V hlavě: Ze zápisků mladé schizofreničky je jejím literárním debutem. Byla také nominována na Cenu Jiřího Ortena 2021.

Zdroj informací: nakladatelství Práh


Nakladatelství Práh bylo založeno roku 1991. Vydalo přes 350 titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí nakladatelského portfolia je i cizojazyčná produkce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV hlavě
Ze zápisků mladé schizofreničky

Pokorná, Gábina

Práh, 2021

Napsat komentář