Příručka pro ty, kteří si chtějí osvojit cizí jazyk snadno a rychle

cesta_k_cizim_jazykum
Učení se cizím jazykům není jednoduchou záležitostí. Mnoho studentů má problém s tím, jakou strategii zvolit, aby neskončili v kategorii „věčného začátečníka“. Právě pro ně je určena příručka, kterou vydalo nakladatelství Grada.

Publikaci Cesta k cizím jazykům s podtitulem 100 + 1 metod, strategií, cvičení a rad pro učitele i samostudium vydalo nakladatelství Grada na konci roku 2020. Její autorkou je Dagmar Sieglová, která se didaktice cizích jazyků věnuje již mnoho let. Během své lektorské a metodologické praxe se setkala se studenty různého stupně. O erudici autorky vypovídá i její další titul Konec školní nudy, který popisuje moderní didaktické metody.

Titul Cesta k cizím jazykům vyniká velmi přehledným členěním. Jako obecný problém moderních učebnic cizích jazyků vnímám to, že málokterá z nich je systematicky koncipována. Často tyto učebnice obsahují příliš mnoho obrázků a nepřehledně vysázený text, který odvádí studentovu pozornost a má na něj matoucí dojem. To však u recenzované publikace nehrozí – díky logické struktuře se student v knize snadno zorientuje. Po grafické stránce vsadilo nakladatelství na heslo „méně je více“, takže čtenářovu pozornost neodvádějí nadbytečné vizuální prvky.

Ačkoli se autorka ve výkladu zaměřuje hlavně na angličtinu, mohou být její poznatky přenositelné prakticky na kterýkoli jiný cizí jazyk. Sieglová klade velký důraz na motivaci, poznání jiných kultur a hlavně na to, že všem nevyhovuje stejná metoda učení. Proto v knize nalezneme i kapitolu o vizualizaci – tato část se zabývá tím, jak se můžeme prostřednictvím své představivosti naučit slovíčka. Kromě toho publikace poskytuje mnoho užitečných rad a tipů, jak si osvojit čtení, poslech, mluvení a psaní v cizím jazyce.

Příručka je užitečnou pomůckou nejen pro studenty, ale i pro učitele a lektory samotné. Zatímco studentům poskytne rady, jak se cizí jazyk rychle a jednoduše naučit, učitelé se v knize mohou inspirovat ohledně výukových metod. V českých školách stále převládá výuka cizích jazyků založená na biflování slovníček a gramatiky – Sieglová ukazuje, že cesta může vést i jinudy. Cesta k cizím jazykům má potenciál podnítit studenty, lektory a učitele k tomu, aby studium cizího jazyka bylo zábavnou záležitostí, která přináší v praxi použitelné výsledky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCesta k cizím jazykům
100+10 metod, strategií, cvičení a rad pro učitele i samostudium

Sieglová, Dagmar

Grada, 2020

Napsat komentář