Když pátrá žena…

patrani
Silné ženské hrdinky jsou v literatuře stále častější. A stejně tomu bude i v knihách, které vám dnes představíme. Zaměříme se na vyšetřovatelky, policistky či psycholožky. Ženská intuice totiž často sehrává důležitou roli při vyřešení kriminálních případů.

Že i ženy mohou být skvělé vyšetřovatelky, dokazuje hrdinka hned první knihy. V románu V temnotě se musí forenzní psycholožka Zoe vypořádat s děsivým případem, neznámý vrah jim totiž zašle video s dívkou pohřbenou za živa. A navíc se zdá, že nejde o jediný případ.

V temnotě

Autor: Mike Omer

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 155×211 mm
ISBN: 978-80-271-1779-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu V temnotě vydalo nakladatelství Cosmopolis. Přečtěte si také ukázku z knihy, kterou jsme vám nedávno přinesli.

Video s dívkou drápající nehty víko své rakve patřilo k tomu nejhoršímu, co Zoe kdy viděla. Ještě víc ji však znepokojil popisek: Experiment číslo jedna. Ona i její partner, zvláštní agent Tatum Gray, dělají, co mohou, aby našli monstrum stojící za šokujícím videem, ale brzy se na webu objeví další a je nalezena druhá mrtvá dívka. Zoe má navíc plnou hlavu jiného vraha, který ji pronásleduje od dětství a teď se zaměřil na její mladší sestru. Vždy věděla, že ji práce může přivést předčasně do hrobu, ještě nikdy se ale neocitla v takovém nebezpečí.

O autorovi

Mike Omer je původně novinář a vývojář počítačových her, ale v současné době nejvíce přemýšlí nad svou novou sérií detektivních thrillerů s forenzní psycholožkou Zoe Bentleyovou. S oblibou píše o skutečných zločincích nebo naopak obětech zločinů. Má ale taky rád humor, proto svoje thrillery odlehčuje vtipnými pasážemi. Ve spisovatelském snažení jej horlivě podporuje jeho manželka. Společně vychovávají tři děti a domácnost s nimi sdílejí ještě dva nenasytní psi, kteří hrozivě vrtí ocasem na každého, kdo se přiblíží k jejich domu. Je autorem čtyřdílné série Glenmore Park Mystery a série s psycholožkou Zoe Bentleyovou, z níž vyšly zatím dva díly – V mysli vraha (A Killer’s Mind, 2018) a V temnotě (In The Darkness, 2019).

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

S knihou Zapadákov od Thomase Perryho zavítáme do malého městečka v Coloradu. Poklidný život jeho obyvatel se jednoho dne obrátí vzhůru nohama. Z nedaleké věznice totiž uprchnou vězni a město přepadnou. Většinu z nich se podaří vypátrat, ale hlavní strůjci útěku stále unikají. Případ si ale vezme na starost místní policistka Lea Hawkinsová a začíná tak nelítostný hon na zločince.

Zapadákov

Autor: Thomas Perry
Přeložil: Martin Urban

Počet stran: 308
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-257-3304-2
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Zapadákov vydalo nakladatelství Argo.

Weldonville je poklidné městečko v Coloradu. Jako by se tu zastavil čas. Ale kousek za městem stojí pěkná moderní věznice, kam v poslední době přibyla spousta vězňů se zostřeným dohledem. Dvanáct z nich vymyslí a provede plán, jak se dostat ven. Aby se ztratili v davu, vypustí na svobodu přes tisícovku dalších zločinců, a ti, protože nemají kam jinam jít, přepadnou Weldonville a jako dobyvačná armáda znásilňují, kradou a vraždí.

Většina uprchlíků je pochytána, ale dvanáct strůjců útěku a následného masakru se ani po dvou letech oficiálního pátrání nepodařilo dopadnout. Proto si Lea Hawkinsová, místní policistka vysoké postavy a skvělých kriminalistických schopností, požádá o roční volno. Její nadřízení i městská rada vědí, o co jí jde: chce těch dvanáct špinavců dostat. A tak jí z federálního grantu určeného pro město vyčlení část peněz, aby pro své pátrání měla prostředky. Netrvá dlouho, než Lea vypátrá prvního pachatele, a rázem z něho udělá svou první oběť.

Ukázka z knihy

Mezitím co Beth Tiedemannová balila Jackovi svačinu, zvedla tu a tam hlavu od kuchyňského pultu a zadívala se z okna na město. Většina dominant vyčnívala nad střechami dvoupodlažních domů jako ten jejich. Viděla věže pěti kostelů – katolického, presbyteriánského, metodistického, luteránského a baptistického – seřazené podél silničního okruhu kolem městského parku. Dohlédla i na budovu starého kina Tivoli, výraznou díky vysokému sálu s lóžemi až vzadu, kde Beth kdysi sedávala s Jackem a oddávala se tam nepřístojnostem. Že by se takhle chovala i dnešní mládež, o tom neslyšela. Tenkrát ale mnoho obyvatel tohoto města uzavíralo sňatky proto, aby spolu mohli intimně žít. Ona s Jackem byli jiní, každopádně neměli moc míst, kde by si spolu mohli užívat pod střechou. Nyní měla z okna výhled i na horní patra hotelu Holiday Inn na předměstí a radniční věž v samém centru, ale tyto stavby zčásti zakrývalo husté listoví stromů lemujících silnici.

Na webu nakladatelství si můžete přečíst celou ukázku z knihy.

O autorovi

Thomas Perry je autorem více než dvaceti knih. Debutoval v roce 1982 románem Řezníkův učeň (The Butcher’s Boy), za nějž obdržel Cenu Edgar. Tato kniha má dodnes výjimečné postavení v jeho díle i v kriminálním žánru, protože jako jedna z prvních uvádí na scénu antihrdinu, jemuž čtenář fandí, i když ví, že by neměl. Na tento napínavý příběh navázala dvě pokračování Sleeping Dogs (1992) a The Informant (2011), kde se autor k postavě svého chladnokrevného zabijáka vrátil. Znát od něj můžete také titul Starej chlap.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

S další knihou se opět podíváme za detektivkou Josie Quinnovou. Román Dívka beze jména od Lisy Reganové nabízí velice zamotaný případ, na jehož počátku je brutální útok, ztracené novorozeně a záhadná žena, která si nic nepamatuje – ani své jméno.

Dívka beze jména

Autorka: Lisa Reganová
Přeložila: Kateřina Elisová

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-2445-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Dívka beze jména vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Vedle lehátka se válel malý vycpaný slon a zmačkaná zelená deka, dost velká jen na to, aby do ní zabalili novorozeně.
„Tady bylo mimino? Ona měla dítě? Je…?“
„Dítě tu není.“
Když detektiv Josie Quinnová dorazí na místo činu na okraji města Denton, je zděšená brutalitou útoku. Jeho oběť bojuje o život a novorozené dítě zmizelo. Na jiném místě se snaží ukrýt krásná mladá žena. Vypadá to, že by mohla být Josiiným vodítkem k případu uneseného dítěte, ale záhadná žena neví, kdo je, kde se vzala ani čeho se tak bojí. Jisté je, že je vyděšená k smrti… Nebo je možné, že svou amnézii jen předstírá?

Je dívka beze jména svědkyně, podezřelá, nebo možná budoucí oběť? Později Josie nachází indicie, které ji utvrzují v přesvědčení, že pohřešované novorozeně a neznámá žena mají něco společného, že ten, kdo je spojuje, je velice nebezpečný a že se jí případ začíná dotýkat velmi osobně.
Měla by Josie riskovat život dítěte, aby zachránila mnoho dalších? Nebo dokáže najít jiný způsob, jak zastavit nelítostného vraha?

Ukázka z knihy

Z jejího obývacího pokoje řvala televize. Josie ji slyšela ve své ložnici v prvním patře domu, i když měla zavřené dveře. Jakmile zazněly první tóny znělky místní zpravodajské stanice WYEP, povzdechla si, z nočního stolku sebrala svatební časopisy a zamířila dolů.

Její snoubenec Luke se rozvaloval na pohovce a jeho vysoká svalnatá postava zabírala téměř veškerý prostor. Na klíně mu ležela polystyrénová krabice na jídlo, ze které si do pusy cpal hranolky. Nohy měl položené na konferenčním stolku, kde se téměř dotýkaly kupky vzorových pozvánek na svatbu. Už dva týdny chtěla, aby se na ně podíval. Oči měl přilepené na obrazovku, kde ve zprávách ve dvanáct vysílali reportáž z nepřetržitě sledovaného soudního procesu s Dálničním vrahem, který začal dnes ráno.

Nezapomeňte si přečíst i zbytek ukázky z knihy.

O autorce

Lisa Reganová je kromě bestsellerové série s detektivem Josie Quinnovou autorkou i dalších krimi thrillerů. Je členkou spisovatelských skupin Sisters in CrimeInternational Thriller Writers a Mystery Writers of America. Žije ve Philadelphii se svým manželem, dcerou a bostonským teriérem, který se jmenuje Mr. Phillip. Celosvětovou pozornost si získala právě prvním dílem ze série s vyšetřovatelkou Josie Quinnovou s názvem Mizející dívky. V angličtině již vyšlo deset případů a další ještě Lisa Reganová chystá, v češtině vyšel druhý díl Dívka beze jména a třetí případ pod názvem Matčin hrob se chystá na podzim 2021.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

Další zastávkou našich tipů bude městečko Cherringham, které znáte už z knihy Mrtvá v Temži. Tentokrát musí vyšetřovatelka Sarah přijít na to, kdo zapálil panství Mogdon, ve kterém uhořel jeho majitel. Nevěří totiž, že šlo o náhodu, zvlášť, když se na scéně objeví tři potomci mrtvého, kteří po něm mají dědit…

Vraždy v Cherringhamu – Záhada panství Mogdon

Autor: Matthew Costello, Neil Richards
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-369-7
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Vraždy v Cherringhamu – Záhada panství Mogdon vydalo nakladatelství Alpress.

Majitel panství Mogdon umírá v plamenech za velmi podezřelých okolností. Sarah s bývalým policistou Jackem nevěří, že by šlo o pouhou nehodu a že oheň vzplál sám od sebe. V přilehlé ospalé vesnici totiž žijí tři potomci mrtvého muže, kteří pravděpodobně zdědí po otci obrovské jmění. Co když mu ale někdo z nich na onen svět dopomohl?

Ukázka z knihy

Sarah se na mládence usmála a už se chystala znovu rozejít k autu, a hlavně si promluvit s Jackem, jestli ho napadá, co dalšího by mohli prověřit. Jenže ten mladík se rychle ohlédl přes rameno a naklonil se k ní, aby jí řekl ještě něco dalšího.
„Slyšel jsem, nač jste se ptala,“ zašeptal. „Když to dělá Hope starosti… Tak co já vím, možná na tom bylo něco špatně.“
V té chvíli se ozval Jack: „Vy jste něco viděl? Tehdy v noci?“
Hasič přikývl. „Během tohohle posledního roku jsme k panství Mogdon vyjížděli dost často. Hope o tom nejspíš bude taky vědět. Elektrické rozvody v tom baráku byly jedna hrůza. Už desítky let to volalo po velké opravě a výměně. Takže v jednom kuse vznikaly malé požáry z elektrických zkratů. Skoro každý měsíc. Myslím, že zrovna Hope nás k některým z nich volala. Většinou ale zvládl zatelefonovat sám starý pán. Byl už hodně v letech, víte, ale pálilo mu to.“

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

————————————————

Islandská autorka Yrsa Sigurdardóttir, se kterou jsme vám před lety přinesli rozhovor, přichází s novým románem – komisař Huldar a jeho kolegyně, dětská psycholožka Freyja mají novou práci. Musí přijít na kloub tajemné vraždě muže, v jehož bytě se navíc našlo malé opuštěné dítě…

Poprava

Autor: Yrsa Sigurdardóttir
Přeložila: Hana Sichingerová

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7625-081-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Poprava vydalo nakladatelství Metafora.

Nedaleko prezidentského sídla Bessastadir je na místě bývalého popraviště nalezen oběšený muž. Při ohledání policie zjistí, že mrtvý má v hrudi zaražený hřebík, Huldarův tým má před sebou nový případ vraždy. Navíc Freyja dostala anonymní zprávu, že má v bytě zavražděného vyzvednout odložené malé dítě. Začíná závod s časem, ve kterém jde o život…

Ukázka z knihy

Křupání pneumatik na štěrku. Pak prudké škubnutí, jak auto nečekaně zastavilo a smýklo Helgim na zadním sedadle, až se tváří odřel o hrubou zapáchající tkaninu. To nemohlo být jeho auto. Pomalu otevřel jedno oko a zjistil, že je tma. Řidič vzápětí rozsvítil světlo na stropě a Helgi uviděl nepořádek na podlaze: zmačkané plechovky od pití, prázdné pytlíky od brambůrků, použité ubrousky, dvě zlomené cigarety a obal od párků v rohlíku. Poslední dobou jsou taxíky opravdu nechutné. Ale možná to nebylo taxi. Nesvezl ho někdo? Nenasedl v centru k někomu do auta? Nebylo by to poprvé, kdy Helgi udělal v opilosti něco, co by ho ve střízlivém stavu ani nenapadlo.

Koukněte na zbytek ukázky z knihy.

O autorce

Yrsa Sigurdardóttir se narodila v Rejkjavíku 24. srpna 1963. Živí se jako stavební inženýrka pro společnost Fjarhitun a přitom píše. V roce 1998 vydala Yrsa svou první knihu pro děti Þar lágu Danir í því. Jako první kniha pro dospělé vyšel v roce 2005 u nakl. Veröld napínavý detektivní příběh Þriðja táknið. Tato kniha již vyšla v mnoha zemích a taktéž v roce 2007 i v ČR pod názvem Poslední rituál. Do listopadu 2010 byly její knihy přeloženy do několika jazyků, velkým úspěchem je i přeložení prvních tří případů Tóry Gudmundsdóttir do angličtiny! Český čtenář může znát i další její tituly, například Pamatuji si vás všechnyDNAČerná díra či Katarze.

Zdroj informací: nakladatelství Metafora


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV temnotě

Omer, Mike

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeZapadákov

Perry, Thomas

Argo, 2021

zobrazit info o knizeDívka beze jména

Reganová, Lisa

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeVraždy v Cherringhamu – Záhada panství Mogdon

Costello, Matthew – Richards, Neil

Alpress, 2021

zobrazit info o knizePoprava

Sigurdardóttir, Yrsa

Metafora, 2021

Napsat komentář