Lidé – chování včera a dnes

Mezilidske_vztahy_v_romanech
Člověk je složitý tvor a jeho chování je často velice nepředvídatelné. Dají se v tom ale najít nějaké vzorce? Můžeme přijít na kloub příčinám lidského chování? V dnešních tipech se o to minimálně pokusíme: najdete tu hned šest knih, které se na lidské jednání dívají z více různých pohledů.

Teorie her je velice populární disciplínou a proniká do mnoha různých oborů, od sociologie přes politologii až do filozofie. Může nám ale pomoci pochopit i lidské chování? Jaroslav Peregrin se ve své knize Člověk v zrcadle teorie her snaží přístupným způsobem vysvětlit, jak nám tato teorie může pomoci v každodenním životě.

Člověk v zrcadle teorie her

Jak nám matematika a filozofie pomáhají zjišťovat, co jsme zač
Autor: Jaroslav Peregrin

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 110×183 mm
ISBN: 978-80-7675-012-8
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Člověk v zrcadle teorie her vydalo nakladatelství Dokořán. Přečtěte si také ukázku z knihy.

Vyplácí se spolupracovat a je důvěra v jiné lidi racionální? Je člověk homo economicus? Jak se vůbec mohla zrodit lidská komunikace? Produkuje evoluce zákonitě sobce? Účinným pomocníkem při hledání odpovědí na tyto otázky, které si kladou jak přírodovědci, tak filozofové, může být mimo jiné teorie her. Ta vznikla v polovině minulého století na půdě matematiky jako nástroj, jenž měl lidem pomoci se orientovat a rozhodovat ve složitých a zejména konfliktních situacích. Brzy si však našla uplatnění i daleko za hranicemi ekonomie, na niž se nejprve soustředila. Dnes proniká do sociologie, politologie i jiných společenských věd, do evoluční teorie a samozřejmě i do filozofie. Tato knížka se pokouší přístupným, nematematickým způsobem vysvětlit, jaké problémy nám tato teorie může pomoci objasnit.

O autorovi

Jaroslav Peregrin vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK, disertaci obhájil v oboru matematická logika a habilitaci i profesuru pak získal na Filozofické fakultě UK (v oboru logika). V současné době působí v oddělení logiky Filosofického ústavu AV ČR a na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové. Je autorem dlouhé řady odborných článků a knih. Z posledních let to jsou zejména Inferentialism: Why Rules Matter (2014), Reflective Equilibrium and the Principles of Logical Analysis (spolu s V. Svobodou, 2017) a Philosophy of Logical Systems (2020). Mezi českými čtenáři i mimo úzký okruh konzumentů filozofické literatury získala oblibu především kniha Filozofie pro normální lidi (2008), ale i další publikace o logice a filozofii, jako jsou Kapitoly z analytické filosofie (2005), Od jazyka k logice (spolu s V. Svobodou, 2008), Člověk a pravidla (2011), Jak jsme zkonstruovali svou vlastní mysl (2014) a Filosofie logiky (spolu s M. Vlasákovou, 2017).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Lobbisté se u široké veřejnosti velké oblibě netěší, za což může několik známých mediálních kauz, kde lobbisté nebyli zrovna za „klaďase“. Jak se ale snaží vysvětlit Václav Nekvapil, autor knihy Všichni jsme lobbisté, lobbisty jsme tak trochu všichni, jen se každý z nás zasazuje za něco jiného – za svoji firmu, za svůj zájmový spolek nebo za obnovu památek.

Všichni jsme lobbisté

Autor: Václav Nekvapil

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-3072-6
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Všichni jsme lobbisté vydalo nakladatelství Grada. Přečíst si také můžete ukázku z knížky.

„Cože, lobbista? Čím se tedy skutečně živíte?“ „Lze to vůbec dělat poctivě?“  „A je to legální?” „Poprvé v životě potkávám lobbistu“. Podobně začínala řada autorových rozhovorů s novináři, podnikateli, manažery, studenty, akademiky i dalšími lidmi s jinak širokým rozhledem. Po kratší konverzaci přišel tazatel obvykle na to, že lobbistů vlastně zná mnohem více, a často zjistí, že je jím dokonce i on sám, jen se tak neoznačuje. Někdo lobbuje na své radnici, aby častěji vyvážela popelnice, jiný se angažuje v nějakém spolku, vede stavební firmu, další se zasazuje za obnovu památek ve svém okolí. Všichni jsme nebo můžeme být lobbisty.

————————————————

Kniha se zajímavým názvem Krávy, prasata, války a čarodějnice se zaměřuje na některé lidské vzorce chování, ať už současné, nebo minulé. Víte například, proč Židé a muslimové nejedí vepřové maso? Nebo proč byly ve středověku upalovány čarodějnice? A jak je důležitý kontext, ve kterém se chování odehrává?

Krávy, prasata, války a čarodějnice

Hádanky kultury
Autor: Marvin Harris
Přeložila: Barbora Nohlová

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7530-248-9
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Krávy, prasata, války a čarodějnice vydalo nakladatelství Malvern.

Proč Židé a muslimové odmítají jíst vepřové maso? Proč byly v pozdně středověké Evropě upáleny tisíce čarodějnic? Tyto a další hádanky prozkoumává známý antropolog Marvin Harris a jeho závěry jsou jednoduché: lidé jednají v sociálních a ekologických kontextech, díky nimž je jejich jednání smysluplné. Jinými slovy: kulturní myšlenky a postupy, které se nám zdají divné, mohou být pro obyvatele těchto kultur skutečně životně důležité a nezbytné.

O autorovi

Marvin Harris (1927–2001) byl americký antropologický historik a teoretik známý svými pracemi o kulturním materialismu. Jeho terénní práce na Islasu de la Bahía a dalších regionech Brazílie a v Mosambiku se zaměřila na koncept kultury. Mezi jeho nejznámější díla patří Vzestup antropologické teorie (1968), Cannibals and Kings: The Origins of Cultures (1977), Kulturní materialismus: Boj za vědu kultury (1979) a Kulturní antropologie (1983).

Zdroj informací: www.britannica.com

————————————————

V nakladatelství Grada vyšla kniha Výchova dívek v Čechách a na Moravě, která se věnuje vzdělávání žen v 19. století. Na celou problematiku se dívá nejen z historického hlediska, ale i pedagogického, a poskytuje tak ucelený pohled na postavení ženy střední třídy v 19. století.

Výchova dívek v Čechách a na Moravě

Školství 19. století genderovou perspektivou
Autorka: Eva Dvořáková Kaněčková 

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 168×240 mm
ISBN: 978-80-271-1292-0
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Výchova dívek v Čechách a na Moravě vydalo nakladatelství Grada. Koukněte také na ukázku z knihy.

Publikace přináší nový a originální pohled na dívčí vzdělávání v 19. století, který se odlišuje od dosavadní historiografie. Autorka pojímá téma z genderového hlediska a používá metodu diskursivní analýzy, díky čemuž se objevují opomíjené aspekty dívčího vzdělávání a jsou vyvráceny doposud platné závěry o „nevzdělanosti“ českých dívek.

Zásadní změnou je zejména spojení pedagogického a historického přístupu, které je použito k objasnění základních podmínek vzdělanosti dívek, tj. cíle vzdělávání v kontextu institucionalizace obecného rakouského školství 19. století, obsahové (ne)diferenciace a potažmo praktického uplatnění v běžném životě. V praxi tak dochází k propojování institucionalizace dívčího vzdělávání s kontextem proměn ženské role, tedy k narušení dominantního diskursu ženy jako manželky, matky a hospodyně.

Hlavní zájem se soustředí na postavení ženy střední třídy v 19. století a tomu odpovídající vzdělávací potenciál, a to z hlediska elementárního i vyššího vzdělávání, jeho proměn a specifik. Nedílnou částí knihy je podrobná teoretická, ale i historiografická část, která čtenáře zevrubně seznámí se širokým, zejména anglosaským konceptem feministického a také genderového výzkumu i s metodologií k danému tématu, stejně jako s historiografickým souhrnem dosavadní české tvorby v této oblasti.

————————————————

Žurnalistika je velice zajímavým a rychle se rozvíjejícím oborem. S nástupem online médií navíc čelí novým výzvám a sporným situacím. Známý moderátor Václav Moravec ve své knize Proměny novinářské etiky popisuje současnou žurnalistickou realitu a nevyhýbá se ani mnohým citlivým tématům.

Proměny novinářské etiky

Autor: Václav Moravec

Počet stran: 472
Vazba: brožovaná
Formát: 156×232 mm
ISBN: 978-80-200-3111-2
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu Proměny novinářské etiky vydalo nakladatelství Academia. Můžete si také přečíst ukázku.

Dnešní novináři se při své práci setkávají s řadou eticky sporných situací a jevů, jež mohou ovlivnit jak výkon jejich povolání, tak texty či pořady, které vytvářejí. Narušování soukromí, fenomén turbonews, takzvaná žurnalistika šekové knížky, klamání či nekorektní referování o nejnovějších medicínských objevech, to jsou jen některé z nich. Vysokoškolský pedagog a novinář Václav Moravec ve své monografii představuje novinářskou etiku jako součást aplikované etiky a analyzuje eticky sporné oblasti činnosti novinářů. Zaměřuje se rovněž na jednotlivé formy samoregulace žurnalistiky, zabývá se jejich vznikem a vývojem stejně jako etapami novinářské etiky v České republice po roce 1989. Proč se Česko propadá v žebříčku svobody médií, který sestavuje organizace Reportéři bez hranic? Kdy započala oligarchizace médií v ČR a jaké dopady má na žurnalistiku? Jaké jsou výzvy etiky konvergujících zpravodajských médií? I tyto otázky se pokouší zodpovědět první komplexní kniha o novinářské etice v českém jazyce.

O autorovi

Václav Moravec se proslavil především moderováním diskusního pořadu Otázky Václava Moravce, který Česká televize pravidelně vysílá kromě několikaměsíční pauzy už od roku 2004. Spolupracuje jako moderátor a redaktor s BBC, v minulosti mimo jiné moderoval pořady na ČRo, Frekvenci 1 a na TV Galaxie, působí jako odborný asistent na Fakultě sociálních věd UK, kterou sám absolvoval. Roku 2003 obdržel za moderování pořadu Interview BBC Cenu Nadace Českého literárního fondu Novinářská křepelka pro novináře ve věku do 33 let.

Zdroj informací: Česká televize

————————————————

Při sledování světového dění se občas může zdát, že liberalismus je už přežitý. Je tomu ale skutečně tak? Odpověď můžeme najít v knize Jamese Trauba nazvanou jednoduše Liberalismus. Autor se vrací k jeho počátkům a snaží se současné dění představit na pozadí dřívějších událostí.

Liberalismus

Krize. Prameny. Přísliby
Autor: James Traub
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7260-475-3
Doporučená cena: 397 Kč

Knihu Liberalismus vydalo nakladatelství Prostor.

Donald Trump je první americký prezident, který se s nepokrytým pohrdáním vysmívá liberálním hodnotám. A není jediný: vyznavači neliberalismu stojí také v čele Itálie, Maďarska, Polska či Turecka. Co se vlastně stalo? Proč liberalismus ztratil podporu, jíž se kdysi těšil?

James Traub se ve své knize s těmito otázkami vyrovnává návratem k počátkům liberalismu v období po americké a Francouzské revoluci a v dílech myslitelů, jako byli John Stuart Mill či Isaiah Berlin. První liberálové se k vládě většiny stavěli s hlubokou skepsí, avšak poté se liberalismus přizpůsobil a pojal do sebe nejenom víru v práva jednotlivce a svobodný trh, ale také víru v základní intervenci státu pro zajištění obecného prospěchu. Liberalismus se záhy stal krédem nejmocnější země na světě. Avšak tento konsenzus se přerušil a dnes je liberalismus považován za zastaralou doktrínu. Traubova kniha představuje současné dění na pozadí dřívějších událostí a ukazuje cestu vpřed.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČlověk v zrcadle teorie her
Jak nám matematika a filozofie pomáhají zjišťovat, co jsme zač

Peregrin, Jaroslav

Dokořán, 2021

zobrazit info o knizeVšichni jsme lobbisté

Nekvapil, Václav

Grada, 2021

zobrazit info o knizeKrávy, prasata, války a čarodějnice
Hádanky kultury

Harris, Marvin

Malvern, 2020

zobrazit info o knizeVýchova dívek v Čechách a na Moravě
Školství v 19. století genderovou perspektivou

Dvořáková Kaněčková, Eva

Grada, 2021

zobrazit info o knizeProměny novinářské etiky

Moravec , Václav

Academia, 2021

zobrazit info o knizeLiberalismus
Krize. Prameny. Přísliby.

Traub, James

Prostor, 2021

Napsat komentář