Vizuální dokonalost a přehlídka padouchů

nahledovka
Batman…

Batman nepotřebuje slov. Nikdy nebyl zrovna upovídaný chlapík, od toho tady byli jiní. Batman je spíše tajemný a než aby se vykecával, raději přímo zasáhne. A totéž platí i pro komiksovou knihu Batman: Ticho. Ztvárnění dalších Batmanových osudů klade důraz především na obrazovou stránku, textu je zde jen to nejnutnější minimum.

Batman: Ticho bylo u nás původně vydáváno jako dvoudílná série v letech 2004 a 2005 nakladatelstvím BB/art. To nyní přinášíprvní souborné vydání obou dílů. Autorství tohoto komiksu patří trojici Jeph Loeb, Jim Lee a Scott Williams. Jeph Loeb je uznávaný scénárista, který má na kontě také Supermana, X-men, X-Force a mnohé další. Kreslíř Jim Lee se velmi rychle proslavil svým stylem a novým přístupem a ovlivnil podobu současného komiksu. Co tedy může vzniknout, když na gothamské legendě začnou pracovat dvě uznávaná esa? Kniha, která sklízí ocenění jak u kritiků, tak u komiksových fanoušků. Kniha, která se vyjímá…

Základními tématy jsou přátelství a zrada. Batman si prochází těžkými zkouškami a při tom je donucen uvědomit si, kolik přátel vlastněmá a jak důležití pro něj jsou. Současně s tím však vyvstává otázka, komu všemu může věřit? Kdo je přítel a kdo součást plánu? Věci mohou být jiné, než se na první pohled zdá, a tak dochází k mnoha zvratům, které ovlivní jeho život. Nepřátelé proti němu vyskakují jako na běžícím pásu, sotva se utká s jedním, zkříží mu cestu další. A že jich je hodně. V Batman: Ticho se objevují doslova zástupy postav, které dohromady tvoří velkolepou show. Můžete se těšit na obrovského Killer Croca, děsivého Scarecrowa, nesmrtelného Ra’s Ghula, Two-Face, Riddla, šíleného Jokera i jeho milenku, svůdnou Poison Ivy, Catwoman, ale také na Supermana a Lois Laneovou. „Staří známí“ se však chovají podivně a neustálé útoky jsou opředeny hádankami. Zpovzdálí sleduje každý Batmanův krok tajemný muž v obvazech, který s ostatními nejspíš úspěšně manipuluje. Ale jak ho porazit? Jak se k němu lze vůbec dostat?

Jeph Loeb dokázal vytvořit velkolepý příběh, ve kterém Batmanovi nenechal ani chvíli klidu. Dokáže strhnout, napínat i překvapovat. Jeho problémem je nejspíš až příliš velká snaha o monumentálnost, takže se občas potýká s logickými mezerami nebo s přílišnou překombinovaností. Batman: Ticho má však něco, díky čemu byste byli schopní odpustit i daleko větší zádrhely. A to kresby Jima Leea. To jeho práce pozvedávají Batmanův velký příběh až někam k výšinám.

Kniha hýří barvami tak, že je vidět každý detail, a přesto nepůsobí přeplácaně a zachovává si svou ponurost. Ocenění si zaslouží odlišení jednotlivých časových rovin příběhu. Minulost, současnost i představy možné budoucnosti, to vše má svůj vlastní styl a atmosféru. Zvlášť povedeným tahem je fyzické ztvárnění hrdinů. Jim Lee záměrně zveličil jejich hlavní přednosti a dodal komiksu nadsázku, zároveň se mu ale povedlo zachovat jejich důstojnost a nekarikovat je. Batman je doslova obří, s muskulaturou jako vytesanou z kamene, zatímco všechny ženy jsou úzké, vyvinuté a dlouhonohé. Jsou si podobné nejen stavbou těla, ale i v obličejích, a tak je odlišují především rozdílné kostýmy. Každá postava má dostatek prostoru na to, aby se mohla předvést a vyniknout.

Batman: Ticho je uzavřeným příběhem. Na začátku připomíná počátky hlavního hrdiny, často se vrací do minulosti a pro jistotu opakuje, kdo je kdo. Shrnuje určitý kus života Batmana bez návaznosti na minulost a závazků do budoucnosti. Tvůrci odvedli kus práce, vytvořili úžasné dílo, které strhne nejednoho komiksového fanouška. A možná nejen komiksového… Rozšířit obzory by si mohli i ti, pro něž slovo „komiks“ zakrnělo někde u časopisů pro desetileté. Stojí to za to.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBatman - Ticho

Loeb, Jeph - Williams, Scott

BB/art, 2012

Napsat komentář