Současné české autorky píší o vztazích

Tipy_Nez se rozdelime_Tohle mesto tahle reka
Dnes se podíváme na zoubek současné české prózy. O pozornost čtenářů se v následujících tipech přihlásí Iva Tajovská a Martina Leierová s poutavými příběhy o vztazích mezi lidmi.

Román Než se rozdělíme od Ivy Tajovské volně navazuje na autorčiny předchozí knihy o rodinách zasažených význačnými událostmi 20. století. Důležité téma zde představují lidskost a empatie, po nichž toužíme i v nejnáročnějších dobách.

Než se rozdělíme

Autorka: Iva Tajovská

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-907771-4-9
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Než se rozdělíme vydalo nakladatelství Maraton.

Nový román oblíbené spisovatelky vypráví o mezilidských vztazích a stavu světa na sklonku minulého tisíciletí. Mapuje vzájemně propojené osudy několika rodin v Československu a na Balkáně během devadesátých let, která přinesla nejen pád komunismu a konec studené války, ale také rozpad států i rodin a nové ozbrojené střety. Starý fotograf cestuje se svým mladým žákem po středozemním pobřeží a vrací se na místa, která v minulosti poznamenala jeho osud. Dva přátelé spolu se srbskou tlumočnicí pátrají v Srbsku po zanedbaných pomnících padlých českých vojáků. Rozdělení Československa a zpřístupnění archivů StB naruší vztahy ve dvou rodinách, které musí znovu hledat cestu k sobě. A v bombardovaném Bělehradu se mladá žena připravuje na narození svého prvního dítěte… Iva Tajovská se dotýká témat lidskosti a empatie, po nichž člověk přirozeně touží i v těch nejtěžších dobách. Její silná a přímočará próza proniká svým hrdinům hluboko do svědomí, ale zároveň přináší naději – ta se ukrývá v samotných lidech, v dětech, které, pokud budou dostatečně milovány, mohou najít cestu, jak otevřené rány scelit.

 

Ukázka z knihy

Vypíná sporák. Brambory budou nedovařené. Slévá horkou vodu a v oprýskaném kastrolu spěšně zamíchá omáčku. Už to nemůže odkládat, nechce se jí ani tam, ani od nich. Máma ji probodává pohledem, ale nezeptá se. A bratr? Sleduje ji úkosem a ona stále neví, co si myslí. Obrací se na bok a přivírá oči.
Mirjana se dotýká hýbajícího se břicha, které se dožaduje, aby ho podepřela. Ale neví, co dřív, ještě jim musí dát najíst. Nandává jídlo do dvou talířů. Máma ztěžka vstává, a ještě než omáčka stačí odkapat z naběračky, bere jí ho z ruky a usedá ke stolu. Do obličeje jí padají nedbale sepnuté, prošedivělé vlasy. Mlaská, jí hltavě. Dohání dobu, kdy do sebe dostala stěží pár soust a sotva je v sobě udržela. Hrabe lžící po dně talíře a pak ho odstrkuje. Neklidná ruka dokreslila igelitový ubrus kaňkami. Mirjana ho už nestačí utřít, musí dát ještě najíst Draganovi. Pokládá plný talíř na stolek u jeho postele. Hovoří k jeho zádům, už ani neví, jaké to je s ním mluvit a dívat se mu do obličeje. Dotýká se jeho ramene. Silueta ospale zavzdychá. Ví, že nespal, zatřese s ním. (str. 51)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Iva Tajovská (*1959) debutovala v roce 2006 souborem novel Jepičí hvězdy. Podle novely Archiv natočila v roce 2009 Česká televize stejnojmenný film. Následovalo sedm úspěšných románů a povídkových souborů, mezi nimi knihy Matky matek (2007), Jarmark obnažených duší (2010) nebo Podlaha z trávy, strop z hvězd (2016). V románech Odpusť, že jsem se vrátil (2018) a Hořící nebe (2019) se autorka zaměřila na osudy obyvatel Pardubicka zasažených dvěma světovými válkami. Román Než se rozdělíme na ně volně navazuje a završuje tak příběhy několika rodin zmítaných událostmi 20. století. Iva Tajovská čerpá z toho, co je jí blízké. Osudy jejích postav jsou silné ve své syrovosti, za nenápadnou každodenností jejich životů se skrývají skutečná lidská dramata. Autorka je podává s empatií, ale nikoliv nekriticky, a její prózy jsou proto autentické a prosté zjednodušujících zkratek.

Zdroj informací: nakladatelství Maraton

 

O nakladatelství

Nakladatelství Maraton vzniklo počátkem roku 2020. Vydává kvalitní českou i světovou prózu a vedle toho nonfiction zaměřenou jednak na historii, jednak na závažné problémy současnosti. Zvýšenou pozornost věnuje česko-německým vztahům a totalitním režimům 20. století. Neuzavírá se žádným žánrům, od beletrie přes paměti, biografie, deníky, literaturu faktu, esejistiku až k odbornějším pracím. Na přípravě produkce spolupracuje s předními českými překladateli, editory a zkušenými redaktory.

————————————————

Tohle město, tahle řeka je procítěný příběh od Martiny Leierové o mezilidských vztazích, z něhož dýchá nadhled i humor. Jak se mění osudy obyvatel jednoho činžáku? A jak mohou cizí prožitky změnit životy druhých?

Tohle město, tahle řeka

Autorka: Martina Leierová

Počet stran: 271
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-0591-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Tohle město, tahle řeka vydalo nakladatelství Host.

Každý dům má svůj příběh, některý skrývá tajemství a jiný má vlastní osud. Tak jako činžák v nenápadné ulici Města poblíž Řeky. Jak moc jej určí obyvatelé – fotografka a ornitoložka Róza, spisovatel Hilský, podnikatel Majer, agorafobička Klára nebo paní Cartierová a… kam se vlastně ztratil domovník Vrána? Zatímco obyvatelé domu žijí zdánlivě nezávislé životy, silné vyprávění graduje k nečekanému konci. Nikdo z nich v té chvíli netuší, jak moc svým každodenním rozhodováním nejen spolehlivě zaceluje vlastní osud, ale také spřádá úděl letitého činžáku. Podobně jako nedaleká Řeka, i životy sousedů podléhají pod iluzí stálosti nenápadným, avšak o to ve svých důsledcích dramatičtějším proměnám. A zůstává jen otázka, nakolik mohou cizí příběhy, ve kterých se člověk ocitá, změnit celý jeho život…

 

Ukázka z knihy

Opřela se ramenem o chladný rám dveří a chvíli poslouchala. Ticho nepřítomnosti. Nikde nikdo. Podvečer si ukrojil další kus z odpoledne, kde jinde by mohl být než doma? Měla ho úplně před očima, jak sedí v nízkém křesle u okna, mhouří oči do knihy a tiše obrací stránky, nebo možná přechází po bytě sem a tam a snaží se vzpomenout si, co to bylo před chvílí za zvuk, který jej vyrušil. Nebo co když tam třeba leží na zemi, zraněný, natahuje ruku ke dveřím a potřebuje pomoct? Má už taky svá léta, jako ona. Anna Cartierová znovu zaťukala na dveře s číslicí 1. Povzdychla si a očima bezděčně těkala po čmouhách na zdi. Chtělo by to chodby vymalovat. Zmáčkla tlačítko zvonku a druhou rukou hledala v kapse bonbon. Naklonila se blíž a do milimetrové skuliny mezi rámem a dveřmi zavolala: Pane Vrána, haló, jste tam? (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

Do 21. 4. 2021 si u nás ještě můžete o knihu zasoutěžit.

 

O autorce

Martina Leierová (nar. 1967) je novinářka a spisovatelka. Na českou literární scénu vstoupila roku 2017 románem Dům s vypůjčeným výhledem, ve kterém zachytila svět umění a život v Japonsku. Narodila se a vyrůstala v Praze, po zakončení studií pracovala jako dramaturgyně a novinářka a hrála s divadelními soubory Pražské 5. Procestovala část světa, od Indie po Spojené státy, žila několik let ve Washingtonu, Vídni nebo Tokiu. Odtud přispívala do českých periodik, například do Respektu, spolupracovala s Českým rozhlasem nebo s Hlasem Ameriky. Po návratu do Prahy byla několik let redaktorkou Lidových novin. Od roku 2019 žije v Římě, odkud píše do českých novin a kde pracuje na další knize. V roce 2020 se její „Deník z římské karantény“ stal součástí knihy Doba koronavirová.

Zdroj informací: nakladatelství Host

 

O nakladatelství

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků. Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto skvělé knihy a mnoho dalších za super ceny.

Zaujaly vás romány o mezilidských vztazích od českých autorek? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNež se rozdělíme

Tajovská , Iva

Maraton, 2021

zobrazit info o knizeTohle město, tahle řeka

Leierová, Martina

Host, 2021

Napsat komentář