Procházka historií

historie
Historie skýtá nejen poučení, ale nabízí celou řadu zajímavých událostí. Bára pravidelně cestuje časem a její příhody jsou určeny především pro dětské čtenáře. A dospělí se mohou vydat na exkurzi do českých duchovních dějin.

Hlavní hrdinka Bára pomocí kouzelného atlasu cestuje časem. Tentokrát se dostane do Florencie, kde zuří boj mezi dvěma rody. Nejen že se do něj nešťastnou náhodou zaplete, ještě ke všemu rozluští záhadu.

Ve Florencii kvete umění, ale také tu zuří boj o moc mezi rodem Medicejských a Pazziů. Bára se do něj zaplete úplně nevědomky – tajný vzkaz určený jednomu z Medicejských se totiž omylem ocitne právě u ní. Situaci jí pomohou vyřešit její přátelé Sandro a Lionardo. Nádavkem Bára rozluští staletou záhadu – komu vlastně patří úsměv Mony Lisy.
Další z úspěšné série
Kouzelný atlas putování časem, ve které historička Veronika Válková přenáší čtenáře do skutečné, reálné historie, kde spolu s Bárou zažívají napínavé chvilky, zároveň se toho ale také hodně dozvědí.

Doporučujeme

Bára už navštívila řadu zemí a různé historické éry:

zobrazit info o knizezobrazit info o knizezobrazit info o knizezobrazit info o knizezobrazit info o knize

Leonardo da Vinci

Úsměv Mony Lisy
Autorka: Veronika Válková
Ilustroval: Petr Kopl

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 133×200 mm
ISBN: 978-80-247-5228-0
Doporučená cena: 179 Kč

 

Knihu Leonardo da Vinci vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

PhDr. Veronika Válková vystudovala latinu a historii na FFUK a oba tyto předměty vyučuje na šestiletém Gymnáziu Na Pražačce v Praze 3. Sama je absolventkou výtvarné větve tohoto gymnázia. Pod pseudonymem Adam Andres publikuje fantasy – dnes již kultovní sérii Wetemaa (více na www.wetemaa.cz). Pro SPN napsala řadu učebnic dějepisu pro ZŠ a gymnázia a metodických příruček k těmto učebnicím. Má pravidelný sloupek v časopise Rodina a škola. Kromě psaní ráda cestuje po Evropě i mimo ni (nejraději na Island), hraje na klavír, fotografuje (zvlášť broučky), vyšívá, studuje cizí jazyky, učí se kreslit ve Photoshopu, zabývá se etymologií, antroponomastikou, vulkanologií a vůbec vším, co se kde šustne.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Bára se během svého putování časem už podruhé potkává s Karlem IV. Ten už se mezitím stal králem a usiluje o císařskou korunu. Přesto v sobě nezapře bojovníka a v převleku se vydává na rytířský turnaj, kde se události zvrtnou…

Báře se naskytne úžasná příležitost setkat se znovu s Karlem IV. Jenže… Pro ni od posledního setkání uběhlo pár týdnů, pro Karla ale dvacet let. Pozná jí vůbec? Už to není pouhý kralevic, teď se pyšní rovnou dvěma královskými korunami a usiluje o korunu císařskou. A pořád je to rytíř tělem a duší, který nade vše miluje turnaje. Jenže Karel, jako dvojnásobný král, se svým životem nesmí hazardovat. A tak se na rytířské hry vydává na zapřenou. Jenže na jednom turnaji se stane něco strašlivého…

Ukázka z knihy

„Vyprávěj. Prosím tě, převyprávěj mi to celé znovu,“ požádal ji Karel a Bára bez přemlouvání spustila. Líčila mu všechno s co největšími podrobnostmi, protože pochopila, po čem Karel touží – chce se vrátit o dvacet let zpátky, chce znovu prožít to příjemné šimrání motýlích křídel v žaludku při pohledu na milovanou dívku, jejíž jméno nezná a o níž netuší, že je jeho zákonnou manželkou, chce znovu cítit dotyk jejích vlasů na své tváři, když s ní šplhá z hradeb dolů, chce si připomenout zázrak prvního polibku, o němž si tehdy myslel, že bude poslední a jediný… (str. 91)

Král Karel IV.

Osudový turnaj
Autorka: Veronika Válková
Ilustroval: Petr Kopl

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-247-5455-0
Doporučená cena: 179 Kč

 

Knihu Král Karel IV. vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Vydejte se na dobrodružné putování napříč třinácti koloniálními říšemi. O každé z nich se dozvíte celou řadu zajímavostí, které doplňují mapy a barevné ilustrace.

Koloniální říše ve všech svých podobách byly součástí politických map světa více než pět staletí, od renesance až do dnešních dnů. Kniha editora Roberta Aldricha, profesora evropských dějin na univerzitě v Sydney, nabízí přehled historie třinácti říší, které vybudovalo osmanské Turecko, Španělsko, Portugalsko, Nizozemí, skandinávské státy, Velká Británie, Francie, Rusko (carské i sovětské), Rakousko-Uhersko, Belgie, Německo, Itálie a Spojené státy. Jednotlivé kapitoly vycházejí z poznatků moderního bádání a přinášejí i mnohé nové podněty – dočteme se o rozdílných rolích mužů a žen při osídlování kolonií, o vlivu impérií na ekologii nebo na naše stravovací zvyklosti. Současně kniha stručně a výstižně popisuje politické a obchodní zájmy jednotlivých států, nechybí v ní ani příběhy plné napětí, krutosti, konfliktů, hrdinství i velkých objevů. Výklad je doplněn mapami objevů, chronologií dobývání, panteonem dobyvatelů, osadníků i úředníků, přehledy zisků a ztrát, barevnými ilustracemi a mnoha dalšími informacemi, které s říšemi souvisely a sehrály klíčovou roli i při budování současné globální civilizace.

Ukázka z knihy

Slovo „říše“ se nedefinuje snadno, i když by se velice zjednodušeně dalo říct, že se jedná o nadvládu jisté skupiny v politickém centru nad různorodými a odlišnými skupinami dalších, často velmi vzdálených zemí a jejich obyvatel, většinou na základě vojenské síly. Ale i když je samotné slovo říše nepřesné a jako politické uspořádání je obtížně definovatelné, neznamená to, že by bylo emocionálně nezabarvené. Propagátoři říší ve všech dobách a na všech územích vždy vyzdvihovali zásluhy a výhody, které toto uspořádání přinášelo jak kolonizátorům, tak kolonizovaným. (str. 9)

Zjistěte, jak ukázka pokračuje.

Novodobé říše

Editor: Robert Aldrich
Přeložila: Anna Kopecká

Počet stran: 368
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×230 mm
ISBN: 978-80-276-0031-1
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Novodobé říše vydalo nakladatelství Slovart.

————————————————

A na závěr tu máme knihu, která se zaměřuje na české duchovní dějiny a dává do souvislosti tři osobnosti, které je svými postoji ovlivnily. Jejich vliv se odrazil právě na Pražském hradu.

Kniha představuje zásadní příspěvek k poznání českých duchovních dějin. Sleduje paralelně osudy a náboženské názory tří osobností, které svým myšlením a jednáním české duchovní dějiny podstatně ovlivnily: Tomáše Garrigue Masaryka, jeho dcery Alice Masarykové a slovinského architekta Jože Plečnika. Jejich působení se promítlo do současné podoby Pražského hradu – místa, které má už déle než tisíciletí po český stát klíčový význam. Jakou roli hrála náboženská zkušenost a touha po posvátnu v jejich životech? A jak se jejich vztah k náboženství promítl do československých dějin? Právě na tyto otázky hledá odpověď tato kniha.

Ukázka z knihy

Tomáš Masaryk nebyl jediný, kdo v Evropě po první světové válce spatřoval jeviště pro nové, radostnější dějinné období. Aktivisté, intelektuálové a politici v celé Evropě – muži i ženy, náboženského či sekulárního přesvědčení – vnímali ony čtyři roky, naplněné zkázou, jako předznamenání nových institucí, které napraví společenský rozvrat, pomohou potřebným a udrží mír. Totéž Masaryk očekával od Československé republiky. (str. 170)

O edici

Řada Historie má široký záběr jako historie sama. Jednotlivé tituly se většinou věnují konkrétním historickým osobnostem nebo událostem, zároveň však hledají souvislosti mezi historií a současností.

Zdroj informací: nakladatelství Academia

Hrad a katedrála v moderní Praze

Touha po posvátnu ve věku skepse
Editor: Bruce R. Berglund
Přeložil: Matěj Fixl

Počet stran: 401
Vazba: brožovaná
Formát: 162×240 mm
ISBN: 978-80-200-3173-0
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu Hrad a katedrála v moderní Praze vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte si přečíst ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLeonardo da Vinci
Úsměv Mony Lisy

Válková, Veronika

Grada, 2015

zobrazit info o knizeKrál Karel IV.
Osudový turnaj

Válková, Veronika

Grada, 2016

zobrazit info o knizeNovodobé říše

Aldrich, Robert

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeHrad a katedrála v moderní Praze
Touha po posvátnu ve věku skepse

Berglund, Bruce R.

Academia, 2021

Napsat komentář