Autobiografie – život v kritických momentech

history
Tři autobiografické knihy, které dnes představíme, vypráví tři životní příběhy, jež se liší snad ve všem kromě své poutavosti. Z děsivé Osvětimi, přes vojnu v 80. letech až po kanadské hory, s hrdiny dnešních knih projdeme celý svět v jeho kráse i hrůze.

První autobiografie nás přenese do té snad nejděsivější kapitoly lidských dějin. Tomáš Radil vypráví, jaké to bylo být Ve čtrnácti sám v Osvětimi.

Ve čtrnácti sám v Osvětimi

Autor: Tomáš Radil

Počet stran: 734
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-1555-6
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu Ve čtrnácti sám v Osvětimi vydalo nakladatelství Academia.

Jde o příběh chlapce, jeho příbuzných a lidí, s nimiž přicházel do styku, v průběhu stupňujících se protižidovských opatření z roku 1942, kdy docházelo k „urychlenému odbavení“ Židů spočívající: v jejich identifikaci a označení, ve vytržení ze všech sociálních vazeb, v omezení všech činností, ve zbavení všeho majetku, v internaci, a v deportaci (kdy chlapci bylo 13 a půl) do Birkenau. Je popsán půlroční pobyt chlapce, který po několika dnech zůstal sám, v Birkenau, jeho asi tříměsíční pobyt v Hlavním táboře Osvětim, kde se dožil osvobození, a rovněž jeho dvojměsíční cesta přes Polsko a Maďarsko na Jižní Slovensko a počátky jeho přizpůsobení „doma“.

Ukázka z knihy

Uvědomoval jsem si, že bych měl v tom davu vyhledat své staré kamarády a známé, anebo se skamarádit s nějakým novým klukem, abych nebyl pořád tak sám. Ale toho dne po rozloučení s „předky“ na mě padla hrozná únava a neměl jsem do ničeho chuť. Nečinně jsem čekal na večeři, kterou jsem snědl jako vždy na posezení, a hned jsem se vydal shánět nějaké přijatelné nocležníky, s nimiž se nějak domluvím a kteří mne snad v noci v polospánku nepošlapou.

V noci mě zase pronásledovaly příšerné sny. Zdálo se mi, že mě násilím strčili do té dodávky, kterou ráno odvážejí nemocné nebo mrtvoly, a někam mne vezli. Ocitl jsem se ve zvláštním stavu, kdy jsem ani zcela nespal, ani nebděl, a věděl jsem, že to, co se se mnou děje, je jen sen. Přitom ale sen o dodávce pokračoval a já se v něm chtěl nespící částí svého vědomí konečně dopátrat, kam že to ty chlapce každé ráno odvážejí. Když jsem se ale probral úplně, uvědomil jsem si, že to byl jen sen a že je nesmysl chtít se dozvědět ze snu něco, co nemohu zjistit ani v bdělém stavu.

Přečtěte si celou ukázkovou kapitolu z této knihy.

O autorovi

Prof. MUDr. Tomáš Radil, DrSc., se narodil 8. listopadu 1930 do židovské rodiny v Bratislavě. Vyrůstal v jihoslovenském městě Parkan (dnešní Štúrovo), v rodině se hovořilo slovensky i maďarsky. Jeho dědeček, profesí řezník, vykonával funkci předsedy židovské obce v Parkanu a otec pracoval jako správce šlechtického velkostatku. Tomáš navštěvoval gymnázium v Ostřihomi, avšak studium nestihl kvůli německé okupaci Maďarska dokončit. Po obsazení Maďarska nacisty 19. března 1944 byla v zemi zavedena protižidovská opatření vedoucí k fyzické likvidaci židovských obyvatel. Celá rodina byla v červnu 1944 deportována do sběrného tábora v Levicích, po několika dnech odjeli do Osvětimi, kam dorazili 16. června 1944. Po selekci se Tomáš dostal mezi tisícovku mladých chlapců umístěných v lágru BIIe v Osvětimi-Birkenau, kde strávil téměř půl roku, později se dostal do hlavního tábora v Osvětimi, kde pracoval v zednické škole (Maurerschule). Po osvobození tábora 27. ledna 1945 se vydal na dvouměsíční cestu domů. V Parkanu se později setkal s otcem, který se vrátil z koncentračního tábora v Dachau. Po válce vystudoval lékařskou fakultu UK v Praze (1955), specializoval se na neurofyziologii. Od roku 1960 pracuje prof. Tomáš Radil jako vědecký pracovník Fyziologického ústavu Akademie věd ČR. Působil zároveň jako profesor a vědecký pracovník na univerzitách a v laboratořích mnoha zemí světa. Paralelně se zabývá problematikou holocaustu, o tomto tématu přednáší doma i v zahraničí. V roce 2009 poprvé vyšla v nakladatelství Academia jeho kniha Ve čtrnácti sám v Osvětimi.

Zdroj: pametnaroda.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

————————————————

Skok o 40 let dopředu a ocitáme se na komunistické vojně, kde devatenáctiletý Lubomír Větříšek objevuje strasti i malé radosti jeho „dvou let v hajzlu“.

Dva roky v hajzlu

Autor: Lubomír Větříšek

Počet stran: 238
Vazba: brožovaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-275-0589-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Dva roky v hajzlu vydalo nakladatelství Host.

Ostříhat vlasy, zapomenout na svobodu, opustit holky i sny. A možná přijít o život.

Devatenáctiletý Luba nastupuje k výkonu základní vojenské služby do dalekého Bakova nad Jizerou, stejně jako jeho vrstevníci, jen nerad a z donucení. Dlouhé vlasy si stihne ostříhat ještě před nástupem do přijímače a o fesťácích a neoficiální muzice raději pomlčí. Jen to milované pivko mu bude na vojně scházet! To vše je ovšem pouze předehra. Píše se rok 1983 a všudypřítomná, nikým nekorigovaná šikana je nutným zlem. Nejednou při ní jde doslova o život.
Jak dlouho on i ostatní „bažanti“ vydrží, pokud mohou spát sotva dvě hodiny denně a musejí snášet úmorný hlad a nekonečnou ponižující dřinu a rituály? Je možné obejít vychytralé mazáky a získat na svou stranu velitele Janka? A co teprve když na vás někdo míří samopalem s ostrými? Nade vším visí otazník: z koho se pobytem v bakovské posádce stane muž a z koho naopak troska?

Ukázka z knihy

Podívá se naštvaně do papírů před sebou. „Nějaký Vrána ještě nedorazil. Cíleně vás oslovuji soudruzi, nikoli vojáci, těmi budete až po složení slavnostní vojenské přísahy. A nyní povstanou tito soudruzi: Adamec Petr, Novák Jiří, Větříšek Lubomír, Zárychta Josef. Máte velké štěstí, pánové, že není válka. Za pozdní příchod k jednotce bych vás nechal okamžitě zastřelit. Nyní, v době míru, který tu máme díky vojskům Varšavské smlouvy, k vám budu velkorysý.“

Prolistujte si online ukázku z této knihy.

O autorovi

Lubomír Větříšek (nar. 1964) svou prvotinu původně psal jen k potěše svých známých a přátel. Až jeho příbuzný, nevidomý emeritní profesor gymnázia, kterému svou práci předčítal, jej přesvědčil, aby rukopis zkusil poslat do některého nakladatelství…
Zdroj: hostbrno.cz

O nakladateli

hostNakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků. Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

————————————————

Ve třetí knize konečně opouštíme svět totalitních režimů a vydáváme se spolu s Janem Vencou Franckem na cestu kolem světa, převážně drsnými končinami. Stačí být Sám sobě psem a můžete také zažívat kritické chvilky…

Sám sobě psem

Autor: Jan Venca Francke

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 163×235 mm
ISBN: 9788075658548
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Sám sobě psem vydalo nakladatelství Jota.

„Černá a mrazivá yukonská noc. Teploměr ukazuje -40 °C a klesl by ještě níže, kdyby mu to baňka dovolila. Jsem fyzicky i psychicky na dně. Všude, kam se podívám, jsou stopy vlků. Slyším, jak vyjou, a když omylem zasvítím čelovkou do lesa, vidím spousty svítících očí, které na mě upřeně hledí. Prý útočí jen na slabého jedince. Jenže já jsem jedinec a momentálně sakra zesláblý. K tomuto stavu se přidávají halucinace –⁠ nejdříve vizuální. Vidím podivná zvířata, věci a tvary. Pak i sluchové –⁠ cinkání tramvaje nebo bzučení včel. Musím rozlišovat, co se děje v mé hlavě a co v reálu. Dnešní noc mám o zábavu postaráno.“

Tak popisuje sportovec a dobrodruh Jan Venca Francke jeden z intenzivních momentů na svých cestách za extrémním dobrodružstvím. V knize najdete jeho dosavadní sbírku netradičních a často mrazivých zážitků. Možná, že i vám bude při čtení zima, budou vás bolet nohy a začnete mít halucinace. Ale rozhodně se i zasmějete. Zjistíte, kolik tisíc much je potřeba spolknout k přejetí Austrálie na kole. Jak vypadá líbánková noc ve spacáku na Yukonu v -52 °C. Kolik má na Aljašce minuta hodin či jak bahnitá a mokrá je „královnina páteř“.

 

Ukázka z knihy

ukazka

Prolistujte si celou ukázku z této knihy.

O autorovi

Jan Venca Francke o sobě říká: „Inu což, narodil jsem se mámě a tátovi. Oba rodiče jsou sportovně založeni, a tak to plivli i na mě. Od závodního plavání jsem se dostal k triatlonu a reprezentace rodné hroudy v něm. V roce 2005 jsem se na rok odstěhoval do Colorada. V roce 2007 jsem se vydal k protinožcům, kde jsem strávil tři roky, a v roce 2010 mě vítr odfoukl do Kanady, která se stala mým druhým domovem. Kromě triatlonu se věnuji extrémním, převážně zimním, ultramaratonům. Miluji windsurfing, orientační běh a pohyb všeobecně. Od dětství hraji na kytaru. K tomu jsem později přidal basu, bubny, perkuse, didgeridoo. Muzika je pro mě to, co sport, a bez ní bych být nemohl. Jsem svým způsobem bohém, kavárenský povaleč, vášnivý zahrádkář a pěstitel všemožných rostlin, legálních i nelegálních, exotických i domácích. Miluji přírodu a její fungování! Miluji život! Život vychutnávám, nespěchám! Miluji svou ženu a naše dva syny!“

Zdroj: jota.cz

 O nakladateli

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVe čtrnácti sám v Osvětimi

Radil, Tomáš

Academia, 2021

zobrazit info o knizeDva roky v hajzlu

Větříšek, Lubomír

Host, 2021

zobrazit info o knizeSám sobě psem
Zážitky ryzí z extrémních krizí

Francke, Jan Venca

Jota, 2021

Napsat komentář