Odpovědi na vaše otázky

tipy-odpovedi
Dnešní přehled literárních novinek bude ve znamení odpovědí. Víte, co mají společného Stephen Hawking a projekt Bellis? Ve svých nových knihách se vám snaží zodpovědět na nejčastěji pokládané otázky. Kdo jsou? Čím se zabývají? A jak se k tomu vlastě dostali?

Stephen Hawking. Na světě zřejmě není nikdo, kdo by tohoto uznávaného vědce neznal. Objevil se v sitcomech pro děti i dospělé, je v učebnicích fyziky, a dokonce se jeho život stal námětem úspěšného filmového snímku. Co se ale skrývalo za jeho robotickým hlasem? Naše dnešní první kniha vám snad poskytne odpovědi na všechny vaše otázky. Koneckonců – má to v názvu.

Stručné odpovědi na velké otázky

Autor: Stephen Hawking
Přeložil: Rudolf Chalupský

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-3376-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Stručné odpovědi na velké otázky vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo v ediční řadě Aliter.

 

Stephen Hawking ve své poslední knize, určené opět širokému okruhu čtenářů, zkoumá řadu z největších záhad vesmíru, i potenciální problémy, kterým čelí nebo může čelit lidstvo na naší domovské planetě. Kniha rozebírá závažné otázky, například Existuje Bůh? Jak vlastně začala existence vesmíru? Co je uvnitř černé díry? Dokážeme předvídat budoucnost? Je možné cestovat v čase? Přežijeme na planetě Zemi? Existuje ve vesmíru inteligentní život? Měli bychom vesmír kolonizovat? Může nás umělá inteligence přechytračit? anebo Jak utváříme budoucnost? V textu autor rozebírá mnohé obtíže, které mohou lidstvo ohrozit – jako je například klimatická změna, jaderná válka, rozvoj umělé inteligence, genetické modifikace člověka či střetnutí Země s asteroidem –, a prosazuje názor, že důležitou úlohu při řešení problémů na planetě Zemi sehraje věda.

 

Ukázka z knihy

Lidé vždy chtěli znát odpovědi na velké otázky. Odkud jsme přišli? Jak začal vesmír? Jaký je plán a smysl toho všeho? Je tam venku někdo? Vyprávění o stvoření vzniklá v minulosti přestala být podstatná a důvěryhodná. Nahradila je celá řada různých druhů pověr (opravdu je nelze nazvat jinak), od hnutí New Age až po Star Trek. Skutečná věda však může být ještě daleko podivnější než sci-fi, a přitom mnohem přijatelnější.

Já jsem vědec. Vědec, kterého nesmírně zajímá fyzika, kosmologie, vesmír a budoucnost lidstva. Rodičovská výchova ve mně probudila neutuchající zvědavost, a tak, podobně jako můj otec, jsem se zaobíral mnohými otázkami, jež před nás klade věda, a pokoušel jsem se najít odpovědi. Život jsem strávil tím, že jsem v duchu cestoval vesmírem. Prostřednictvím teoretické fyziky jsem se snažil dobrat odpovědí na několik velkých otázek. V určitém okamžiku jsem měl za to, že vidím před sebou konec fyziky, tak jak ji známe; nyní si však myslím, že zázrak objevování bude pokračovat ještě dlouho poté, až tady nebudu.

***

V průběhu sedmdesátých let dvacátého století jsem pracoval především na teorii černých děr, ale začal jsem se opět zajímat i o kosmologii, neboť se začalo ukazovat, že raný vesmír prošel obdobím rychlé inflační expanze, během níž jeho velikost vzrůstala stále stoupající měrou, podobně jako v Británii rostly ceny po hlasování o Brexitu. Spolupracoval jsem také s Jimem Hartlem a tehdy jsme zformulovali teorii zrodu vesmíru, již jsme nazvali model „bez okrajových podmínek“.

Počátkem osmdesátých let se moje zdraví začalo zhoršovat, prodělával jsem dlouhé dusivé záchvaty. Ochaboval mi totiž hrtan, a když jsem jedl, pouštěl mi potravu do plic. V roce 1985 jsem během svého pobytu v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) ve Švýcarsku onemocněl zápalem plic. Tato událost mi změnila život. Bleskově mně odvezli do kantonální nemocnice v Lucernu, kde mě připojili na plicní ventilátor. Lékaři oznámili Jane, že jsem se dostal do stádia, kdy už se nedá nic dělat, a doporučili vypnutí přístroje, čímž by se můj život ukončil. Jane to odmítla a nechala mne leteckou ambulancí přepravit do Addenbrookovy nemocnice v Cambridgi.

Jak Stephenův život pokračoval? Čtěte dál.

 

O autorovi

Stephen William Hawking se narodil 8. ledna 1942 v Oxfordu, zemřel 14. března 2018. Vystudoval teoretickou fyziku na Oxfordské univerzitě. Byl profesorem matematiky na univerzitě v Cambridge, na významném postu zastávaném kdysi Isaacem Newtonem a P. A. M. Diracem. Jeho práce z oblasti fyziky černých děr, kosmologie a kvantové teorie gravitace jej zařadily mezi přední světové odborníky tohoto oboru. Byl spoluautorem nebo editorem několika odborných knih, např. monografie Velkorozměrová struktura prostoročasu (1973), Sborníku ke stému výročí narození A. Einsteina (1979), nebo publikace Tři sta let gravitace (1988). Stručná historie času, první Hawkingova kniha určená laikům, se setkala s obrovským čtenářským ohlasem. Byla vydána v mnohamilionovém nákladu a přeložena do více než padesáti jazyků. Popularizaci vědy se její autor věnoval i nadále; česky vyšly např. jeho knihy Vesmír v kostce (2002) nebo Ilustrovaná teorie všeho (2004).

Zdroj informací: Dokořán

 

Nakladatelství Dokořán

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

 

————————————————

Kniha psaná různými ženami – mladé, starší, studentky, matky nebo babičky. Co mají společného? Prošly si zkušeností, kterou nikomu nepřejí, ale mluvit se o ní musí. Skupina žen, jež dohromady tvoří projekt Bellis, dala dohromady „průvodce“ onkologickým onemocněním prsou.

Nejsi na to sama

Průvodce rakovinou prsu
Autor: Bellis

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-271-3070-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Nejsi na to sama vydalo nakladatelství Grada.

 

Nejsi na to sama – průvodce rakovinou prsu je unikátní knihou pro všechny ženy, které postihlo toto vážné onemocnění, a také jejich blízké.
Publikace, jež vznikla ve spolupráci s předními českými lékaři a provází ženu onemocněním od podezření na nádor až po návrat do běžného života po úspěšné léčbě.
Dotýká se i témat jako je těhotenství po nemoci, intimita po mastektomii nebo metastatická fáze rakoviny. Ženy z projektu
Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu sdílí na stránkách knihy rady, jak se s nemocí vyrovnat, jak o ní mluvit se svým okolím a jak se vypořádat s duševními či finančními nástrahami nemoci. Často s vtipem otevřeně hovoří o tématu, jemuž se zdravá část veřejnosti mnohdy vyhýbá.
Kniha je důležitým poselstvím prevence této nemoci a zároveň boří mýty, které kolem ní panují.

 

Ukázka z knihy

Než jsem onemocněla, patřila jsem k té skupině žen, které si samovyšetření prsu neprováděly. Ne že bych nechtěla, ale nikdy mi to lékař neukázal, ani mé kamarádky to nedělaly, a navíc jsem v té době nechápala důležitost toho vyšetření. S postupujícím věkem se ke mně čas od času dostal nějaký letáček týkající se samovyšetření, ale já si připadala, že mám navrch tím, že mi můj gynekolog při pravidelných kontrolách na gynekologii prohmatával i prsa. Většina kamarádek to tak neměla, a proto jsem si myslela, že jsem pod kontrolou a nic se nemůže zanedbat. Od mládí jsem ale chodila na pravidelné sono štítné žlázy. Při jednom sezení v čekárně jsem si přečetla, že se zde provádí i sono prsů, bez doporučení a po zaplacení cca 300 Kč. A tak jsem se objednala a začala chodit na pravidelné kontroly.

***

Čekání na výsledky biopsie je to nejhorší období. Jo, horší než třídenní čekání, jestli ten chlap ještě zavolá po tom báječném, ale přece jen trochu uspěchaném sexu. Nejhorší je totiž nejistota. Být uzavřená ve vlastní hlavě s černými myšlenkami, které na člověka dotírají ve dne i v noci. Často pak hledáš záchranu a brouzdáš internetem, aby ses dozvěděla něco pozitivního, jenže jediné, na co narazíš, je černá kronika. Vyjeď si na výlet. Splň si alespoň jeden svůj tajný sen (tomu chlapovi ale nevolej!). Čti si. Buď s lidmi, kteří jsou Ti blízcí. Dělej si radost. Teď je období, kdy se zastavil čas. Věř ale, že to, co prožíváš, je to nejhorší.

Zajímá vás, co si osud pro tyto ženy připravil dále? Pokračujte v ukázce.

 

Projekt Bellis

Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu je projektem Aliance žen s rakovinou prsu, o. p. s. Již devátým rokem poskytují pomoc a podporu ženám, které onemocní karcinomem prsu v produktivním věku. Tento projekt Aliance žen s rakovinou prsu se zaměřuje na mladé pacientky (do 45 let věku), které procházejí nebo prošly léčbou spojenou s nádorovým onemocněním prsu. Onemocnění u dívek a žen v mladém věku s sebou přináší řadu specifických problémů z rodinné, pracovní, zdravotní a sociální oblasti (mateřství, těhotenství, návrat do zaměstnání, partnerské vztahy, děti, rekonstrukce prsu, sebevědomí…). Právě ty jsou v životě každé pacientky stěžejní a léčba karcinomu prsu je do značné míry ovlivňuje. Proto je velmi důležité vzájemné předávání vlastních zkušeností pacientek. Hlavním cílem projektu je propojení mladých pacientek s nádorovým onemocněním prsu a poskytnutí si podpory a pomoci (odborné i laické) v průběhu léčby a po prodělané léčbě, které mohou napomoci v návratu pacientek do běžného života a začlenění se zpět do společnosti, hledání nové motivace a nových impulsů, jež pomohou pacientkám překonat obavy a nástrahy po prodělané léčbě. Zlepšuje se tím celková spokojenost pacientek po léčbě karcinomu prsu a kvalita života.

Zdroj informací: TZ Bellis

 

Nakladatelství Grada

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Které z témat je vám bližší? Po jakých odpovědích toužíte? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStručné odpovědi na velké otázky

Hawking, Stephen

Dokořán, 2021

zobrazit info o knizeNejsi na to sama
Průvodce rakovinou prsu

Bellis

Grada, 2021

Napsat komentář