Lékaři s humorem

Lekari s humorem
Představa lékařů o výkonu jejich práce se často rozchází s realitou. Příkladem této situace může být veterinář James Herriot, který se s tím popasoval svým vlastním způsobem. A druhý humorný příběh ukáže proměnu americké lékařské péče během třiceti let.

James Herriot patří k nejznámějším veterinářům. Inspirován svou profesí a jejím každodenním výkonem napsal několik humorných a čtenářsky úspěšných knih, ve kterých líčí příběhy zvířecích pacientů a své vlastní zážitky.

Nahlédněte do kouzelného a nezapomenutelného světa Jamese Herriota, nejoblíbenějšího veterináře na světě, a jeho zvěřince vtipných, hřejivých, ale někdy i smutných příběhů zvířecích pacientů.
Už přes čtyřicet let se mohou celé generace čtenářů ponořit do Herriotových úžasných příběhů plných lásky k životu a skvělého vyprávění. Jako veterinář Herriot projížděl odlehlými kouty anglického Yorkshiru, léčil malé i velké pacienty a prožíval různá dobrodružství.
V knížce To by se zvěrolékaři stát nemělo potkáváme mladého Herriota, který zjišťuje, že realita povolání veterináře v rurálním Yorkshiru je úplně jiná než sterilní prostředí veterinární školy. Vesnická idyla pro veterináře totiž není tak úplně idyla. Některé návštěvy pacientů jsou srdcervoucí, jako třeba péče o velmi nemocného, starého psa, jehož pán už nikoho jiného na světě nemá, ale jiné zase legrační, jako Herriotovy pravidelné návštěvy překrmeného pekingského palácového psíka, který má vlastní večírky.
Herriot se jako čerstvý absolvent musí naučit pečovat o své pacienty uprostřed zimy na těch nejodlehlejších farmách, jednat s tvrdohlavými majiteli, zmatenými kolegy a starat se o kriticky nemocná zvířata a postupně objevuje úžasnou rozmanitost a nikdy nekončící výzvy veterinární praxe se sobě vlastním humorem, soucitem a láskou ke zvířatům.
Výborně napsané příběhy, ke kterým se budete rádi vracet i po letech. Tato knížka je vydáním prvních dvou dílů oblíbené veterinářské série –
Kéž by uměli mluvit a To by se zvěrolékaři stát nemělo.
Herriotových knih se na světě prodalo již přes osmdesát milionů výtisků.

Ukázka z knihy

Tak tedy o tomhle v knihách žádná řeč nebyla, přemítal jsem, když přifičela zejícím otvorem vrat přeprška sněhu a usadila se mi na nahých zádech.
Ležel jsem na břiše na kameny vydlážděné podlaze, v kaluži nepopsatelného bahna, s paží až po rameno vnořenou do vzpínající­ se krávy a chodidly jsem šátral po zemi, abych se alespoň palcem u nohy zachytil za nějaký balvan. (str. 7)

Prolistujte si ukázku.

To by se zvěrolékaři stát nemělo

Autor: James Herriot
Přeložila: Eva Marxová

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7565-754-1
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu To by se zvěrolékaři stát nemělo vydalo nakladatelství Jota.

O autorovi

James Herriot, vlastním jménem James Alfred Wight, byl britský spisovatel a veterinář. Po ukončení studia veterinární školy v Glasgow se v roce 1940 odstěhoval do Yorkshiru, kde vykonával veterinářskou praxi – léčil hospodářská zvířata, ale i menší zvířata, jako psy a kočky. Za druhé světové války Herriot sloužil v Britském královském letectvu. Proslavil se hlavně svými veterinárními příběhy inspirovanými jeho skutečným životem. Mezi jeho knihy patří například : Zvěrolékař v chomoutuZvěrolékař opět v jednom koleTo by se zvěrolékaři stát nemělo,
Zvěrolékař má namále a Zvěrolékař jde do boje.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

O nakladateli

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

————————————————

Vítejte v Nejlepší nemocnici, kde lidský přístup nahradila administrativa a elektronická databáze. To se podepsalo i na jejím hodnocení, proto se její šéfové rozhodli pozvat osvědčenou partu lékařů, aby situaci napravili. A ti se hned pustí do práce s vervou, humorem a ironií.

Mnoho let po událostech v Domu Páně nalákají mocní šéfové Tlusťocha, aby přijal místo v Nejlepší nemocnici, která dohromady v hodnocení klesla na čtvrté místo ve Spojených státech. Tlusťoch přesvědčil svou starou partu doktorů, aby se k němu připojili a učili novou generaci stážistů a rezidentů. V moderním lékařském prostředí ovládaném počítači a zkorumpovaném penězi se doktoři Basch, Chuck, Prcek, Žíznivá čára Eddie a Hyper Hooper s pomocí humoru a ironie brání bezcitné nemocniční administrativě a nemilosrdné elektronické databázi a mají jediný cíl: vrátit do lékařské péče lidskost. Fascinující, srdceryvný a zároveň úsměvný příběh o tom, jak se americká lékařská péče i lékaři sami za posledních třicet let proměnili.

Ukázka z knihy

Až na oči je Berry zcela oblečená. A v očích se jí zračí úleva nad tím, že jsem před několika hodinami o vlásek unikl smrti.
Za ty desítky společných let stačilo jenom pouhé mávnutí motýlího křídla, a už bychom tu nebyli. Nikdo z nás – to kratičké mávnutí rozhoduje o našem bytí či nebytí. Nebýt jej, působil bych dnes na Nejlepší lékařské škole jako rozvedený neurochirurg a alkoholik v jedné sobě. (str. 13)

Čtvrtá nejlepší nemocnice v Americe

Autor: Samuel Shem
Přeložil: Jiří Hanuš

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3407-0
Doporučená cena: 488 Kč

 

Knihu Čtvrtá nejlepší nemocnice v Americe vydalo nakladatelství Argo. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Samuel Shem (* 1944) je pseudonym Stephena Josepha Bergmana, klinického psychologa, který svých zkušeností s americkým zdravotním systémem využil při psaní románů z nemocničního prostředí. V nakladatelství Argo už vyšly Shemovy knihy Dům páně, Hora hoře a Duch místa. Je též autorem dobře přijaté divadelní hry Bill W. a doktor Bob o zakladatelích sdružení Anonymní alkoholikové.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

O nakladateli

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTo by se zvěrolékaři stát nemělo

Herriot, James

Jota, 2020

zobrazit info o knizeČtvrtá nejlepší nemocnice v Americe

Shem, Samuel

Argo, 2021

Napsat komentář