Odkaz v plamenech

politika-odkazu
Co spojuje Čecha Jana Palacha a Němce Oskara Brüsewitze? A dají se jejich činy označit za bláhové a naivní, nebo je vnímáme jako hrdinské? A jak je na ně nahlíženo po letech? Na to vše vám odpoví kniha německé historičky.

Jana Palacha a Oskara Brüsewitze, který je mimo Německo jen málo známý, spojuje podobný osud. Není tomu tak jenom proto, že se Brüsewitz, farář působící v Zeitzu v Německé demokratické republice, na protest proti komunistickému režimu v srpnu roku 1976 upálil, ale i z toho důvodu, že se z něj podobně jako z Palacha stal politický mučedník. Autorka v knize ukazuje, že pojetí Palacha a Brüsewitze v symbolické rovině osciluje mezi „obětí“ a „hrdinou“, a to v návaznosti na funkce, které mají jako diskurzivní postavy z pohledu různých (západních i východních) aktérů plnit.

 

Politika odkazu

Jan Palach a Oskar Brüsewitz jako političtí mučedníci
Autorka: Sabine Stach
Přeložil: Zdeněk Hartmann

Počet stran: 649
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-3177-8
Doporučená cena: 650 Kč

Knihu Politika odkazu vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Idea církve v socialismu byla myšlena především jako jasné programové prohlášení, pokud jde o „svědectví a službu“ v NDR. Církev již samu sebe nepovažovala za církev národní, a naopak měla zato, že se vzhledem ke „vzrůstajícímu odcizení společnosti vůči církvi“ nachází v diaspoře. Svazová synoda se tak na svých prvních zasedáních věnovala zejména výroku teologa Dietricha Bonhoeffera, popraveného nacisty, o tom, že církev by měla být „církví pro druhé“, a zabývala se vlastním postavením ve společnosti. V tomto smyslu vedení církve svou pozornost zaměřilo na socialismus v NDR jako na reálné „místo křesťanské existence“. Mnoho teologů si zároveň pojem socialismus přivlastnilo veskrze pozitivním způsobem, což ukazuje například referát Heina Falckese na synodě Bund Evangelischer Kirchen [Svazu evangelických církví] v červenci 1972: pozdější erfurtský probošt v něm vyzýval k nahrazení negativismu a rezignace aktivní spoluprací a k „angažování se v naději, že socialismus je možné zlepšit“. Interpretaci Schönherrovy formulace jako „církve pro státní socialismus“, kterou preferovala SED, naopak zastávalo pouze několik málo jednotlivců. (– strana 332, 333) 

Přečtěte si zbytek ukázky.

 

O autorce

Sabine Stach, narozena v roce 1982, vystudovala kulturní studia, dějiny umění a bohemistiku v Lipsku a Praze; od roku 2015 působí jako vědecký pracovník Německého historického institutu ve Varšavě. Jejími hlavními výzkumnými zájmy jsou kulturní a soudobé dějiny východní a střední Evropy a NDR, kultury vzpomínek a historické politiky v postsocialismu a historie cestovního ruchu.

Zdroj informací: Wallstein-Verlag (přeloženo)


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePolitika odkazu
Jan Palach a Oskar Brüsewitz jako političtí mučedníci

Stach, Sabine

Academia, 2021

Napsat komentář