Vězení českých biskupů v době totality

internace
O tom, co se dělo za zavřenými dveřmi totality, už vyšlo mnoho knih. Dnes se spolu s jedinečným průvodcem vydáme po stopách zločinů páchaných na biskupech římskokatolické církve a dozvíme se, co tehdy veřejnost ani netušila…

Kniha je průvodcem internací českých biskupů římskokatolické církve v Československu v letech 1949–1968. Komunistický režim se marně snažil biskupy i celou církev podřídit a přistoupil k represím. Stěžejní část publikace se věnuje pražskému arcibiskupovi Josefu Beranovi, českobudějovickému biskupovi Josefu Hlouchovi a brněnskému biskupovi Karlu Skoupému, kteří byli odvezeni ze svých diecézí a následně převáženi a vězněni na různých utajovaných místech. Veřejnost vůbec netušila, kde jsou. Zatímco pražský arcibiskup byl nakonec po vyjednávání s Vatikánem vyhoštěn, biskupové Josef Hlouch a Karel Skoupý trpěli v internaci až do roku 1968. Tato publikace tak odhaluje další zločiny komunismu a dokládá je bohatou fotodokumentací.

Internace

Věznění a izolace českých biskupů římskokatolické církve v době komunistické totality
Autor: František Kolouch

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 135×204 mm
ISBN: 978-80-200-3156-3
Doporučená cena: 355 Kč

Knihu Internace vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Ústav byl na Moravu přestěhován z pražské Krče. O chovanky se zde staralo sedmnáct řádových sester z Kongregace Školských sester de Notre Dame a šestnáct civilních zaměstnanců.
Josef Hlouch tu měl vlastní pokoj a stejně jako v Růžodole a Myštěvsi mohl v místní kapli sloužit soukromě mše svaté, duchovenská služba mu nadále byla zakázána. Režim byl volnější, úřady mu povolily procházky kolem zámku, v samotné obci i mimo ni. Sledování probíhalo ale jen zpovzdálí. V ústavu nebyly přítomny žádné stráže. Byly mu povoleny i některé návštěvy a rozsáhlejší korespondence. Ta sice nadále podléhala cenzuře, ale už chodila přímo, ne přes policejní schránku v Praze. Také návštěvy mohl přijímat v Šebetově. Josef Hlouch nabral opět sil a vrátil se ke své oblíbené literární činnosti. Zpracoval životní osudy své duchovní žačky Anny Marie Zelíkové. V Šebetově začalo také vznikat nejznámější dílo Josefa Hloucha Minutěnka. Každý den měl večerní promluvy k řeholním sestrám. Ty je tak uchvátily, že biskupa Hloucha požádaly, aby je zapisoval. Později se tyto promluvy staly základem pro uvedenou sbírku duchovních úvah.

Podívejte se na zbytek ukázky včetně fotografií.

 

O autorovi

František Kolouch je pedagog a historik, vystudoval Katolickou teologickou fakultu UK. Specializuje se na problematiku moderních církevních dějin, zvláště na osobnosti pronásledované v době nacismu a komunismu. Doktorát z historie obhájil na katedře dějin Pedagogické fakulty UK v roce 2015. Trvale žije v Praze. Je autorem podrobné biografie o českobudějovickém biskupu Josefu Hlouchovi (Milion duší, 2013) a rokytnickém knězi Janu Bulovi (Oběť případu Babice, 2016).

Zdroj informací: Moderní dějiny


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeInternace
Věznění a izolace českých biskupů římskokatolické církve v době komunistické totality

Kolouch, František

Academia, 2021

Napsat komentář