Inspirováno minulostí

romany-na-pozadi-historickych-udalosti
Historie je plná fascinujících událostí. Proč se tedy neohlédnout zpět a v příbězích dávno minulých nezkusit najít něco, co může oslovit i nás, v 21. století. Autoři tří knih, které vám dnes představíme, tak udělali a my se společně s nimi můžeme minulostí nechat inspirovat…

Josef Hlávka byl jedním z největších českých mecenášů umění a jeho životní příběh je opravdu obdivuhodný.  Však taky vydal na několik románů. Valja Stýblová mu věnovala hned celou trilogii Lužanská mše a jeden další román navíc – Mecenáš v obnošené vestě. A právě na stránkách této knihy se k panu Hlávkovi vracíme právě v okamžiku, kdy zakládá Českou akademii věd…

Mecenáš v obnošené vestě

Lužanská mše 4
Autorka: Valja Stýblová

Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135 x 210 mm
ISBN: 978-80-7244-324-6
Doporučená cena: 212 Kč

Knihu Mecenáš v obnošené vestě vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Román Mecenáš v obnošené vestě je o největším českém mecenáši Josefu Hlávkovi. Jeho umělecký a osobní život od raného dětství zachytila Valja Stýblová v díle Lužanská mše. V románu vystupuje Hlávka jako mecenáš na odpočinku, v obnošené vestě, který už má za sebou mimořádně plodný život nejen v počtu staveb, které provedl ve Vídni, Černovicích, v Praze, v Itálii a jinde. Byl také jedním z posledních výrazných architektů církevních chrámů. Vydělal svou prací architekta a stavitele pohádkové bohatství, překonal zákeřnou chorobu, která ho upoutala na invalidní vozík, a zase se postavil na vlastní nohy. Dvakrát ovdověl a žil na svém zámku v Přešticích.

Právě v této době začíná nový román Valji Stýblové. Hlávka vykoná čin, který nemá v české společnosti obdoby a vyžaduje i mnoho přemýšlení k jeho pochopení. Hlávkovi se podařilo založit a vybudovat Českou akademii věd. Získal podpis císaře Franze Josefa na zakládací listinu a činnost vědecké instituce hradil ze svých peněz. Vyvolalo to mnoho závisti, nedůvěru a podezření, že si Hlávka jen na něco hraje. Ale on opravdu všechno, co měl, dal do své nadace a žil tak skromně, že v tom jeho okolí vidělo podivínství. Svůj majetek pro sebe vůbec nevyužíval, jako by ho nepotřeboval. Na přelomu 19. a 20. století založil koleje pro vynikající studenty a svoji nadaci zajistil tak důmyslně, že funguje dodnes i 100 let po jeho smrti.

V románu vystupuje Hlávka jako člověk, který konkrétními činy naplnil myšlenku, že duchovní a materiální zázemí pro svůj rozvoj, který český národ historicky ztratil po Bílé hoře, může dát národ jen sám sobě a získat ho zpět také prostřednictvím mecenášství. Proto v Hlávkově počínání nenajdeme nic marnotratného a okázalého, naopak musíme obdivovat, s jakou důmyslností, racionalitou a velkorysostí dokázal využít svého bohatství ku prospěchu českého národa.

O autorce

Valja Stýblová (4. 6. 1922 – 12. 11. 2020) byla lékařka a spisovatelka. Ve své medicínské profesi dosáhla významných vědeckých úspěchů v oblasti neurologie a psychiatrie, jako profesorka Lékařské fakulty UK byla přednostkou fakultní neurologické kliniky v Praze-Vinohradech. Její literární dílo je spojeno s lékařskými tématy, která úzce souvisejí s otázkami etickými a psychologickým dialogem uvnitř člověka, ve kterém se tvoří jeho charakter a činy. Napsala například třídílný životopisný román Lužanská mše (Vita brevis, Ars longa, Musis amicus) a na něj navazující román Muž v obnošené vestě o architektu a největším českém mecenáši Josefu Hlávkovi. Za román Lužanská mše byla v roce 2010 oceněna Akademií literatury české Cenou Boženy Němcové. Dále také napsala volnou ságu současné lékařské rodiny vytvořenou z knih Most přes řeku Léthé, Most sebevrahů, Most aeskulapů, Ondinino prokletí; román Benjamín o složitosti lidské duše, zrádné křehkosti rodinných vztahů, hledání porozumění a lásky v dospívání i dospělosti; humoristickou knihu Eli, Oli, Al a pes Hanibal o trojčatech a jejich psu. I její starší díla se těší trvalému čtenářskému zájmu: psychologické prózy Mne soudila noc a Skalpel, prosím; psychologický příběh nerovného manželství profesora latiny a jeho žákyně Nenávidím a miluji; román Zlaté rybky či třeba psychologický román Nevěra

Zdroj informací: nakladatelství Šulc-Švarc

————————————————

Pokud jste si oblíbili knihu Ernsta Hemingwaye Komu zvoní hrana, určitě by vám neměl uniknout ani román Oblíbenec smrti od Ivana Černého. Také se věnuje období španělské občanské války, kde proti Francově armádě bojovali dobrovolníci z různých koutů celého světa. Tyto boje zasáhly do osudů nejen Španělů, ale i Němců, Čechů a jiných národů…

Oblíbenec smrti

Autor: Ivan Černý

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 140×195 mm
ISBN: 978-80-271-3014-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Oblíbenec smrti vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Je to již osmdesát let, co vyslal radista pučisty generála Franka do éteru smluvený signál ke vzpouře: Obloha nad celým Španělskem je čistá. Povstání proti demokratické vládě se záhy změnilo nejenom v občanskou válku, ale i v předehru druhé světové války. Se španělskými republikány, sami proti Frankově armádě, marockým žoldákům a fašistickému Německu, Itálii a Portugalsku bojovali dobrovolníci z řady zemí světa včetně více než dvou tisíc československých interbrigadistů.

Románový příběh trojice idealistů, Václava Petříka, thälmannovce Hanse Waldeka a španělské dívky Esperity má reálné základy a není náhodou, že připomíná legendární Hemingwayovu knihu Komu zvoní hrana.

Ukázka z knihy

Na rozdíl od jiných dobrovolníků z východní Evropy, kteří se sem dostali lodí, on po složitém cestování přes Francii dorazil do prvního shromaždiště interbrigadistů v Albacete, ležícím třístovku kilometrů od Madridu, vlakem.

Teď měl za sebou dva roky občanské války a stále v boji. Před třemi měsíci ho přivezl do improvizované nemocnice kamion Červeného kříže. Díky lékařům a své konstituci patřil mezi ty, kteří těžké zranění přežili. Už nabral nových sil, nyní čekal na zdravotní sestru.

Vešla do místnosti ještě před snídaní. V dlani svírala kytici teploměrů. Jeden ukazuje podle Celsia, druhý podle Fahrenheita a třetí, domácí španělský, je tak tenký, že lze stupnici stěží přečíst.

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku z knihy.

————————————————

Ze Španělska se přesuneme do Itálie, kde se odehrává děj audioknihy Sicilští lvi od Stefanie Auci. Titul vypráví příběh proslulé italské dynastie Floriů, která až do poloviny 20. století v podstatě vládla Sicílii, a zachycuje jejich odhodlání, vůli a cílevědomost.

Sicilští lvi

Sága rodu Floriů I
Autor: Stefania Auci
Přeložila: Alice Flemrová
Interpretka: Zuzana Slavíková

Vazba: CD
ISBN: 859-404-924-073-9
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Sicilští lvi vydalo nakladatelství Metafora.

Velkolepý i niterný příběh o cestě k bohatství a moci jedné z nejbohatších italských rodin. Tři generace cílevědomých, mocichtivých mužů a vzpurných i oddaných žen a jejich vzestup ze skromných poměrů přes budování obchodního impéria a vstup do politiky až na vrchol přísné hierarchie uzavřené sicilské společnosti.

O autorce

Stefania Auci (*1974) je speciální pedagožka, která v současnosti žije v Palermu. Dlouhodobě píše pro literární blogy a on-line publikace. Je například autorkou dvou oblíbených beletristických novel pro ženy a historického románu Florencie, který vyšel v roce 2015.

Zdroj informací: www.harpercollins.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMecenáš v obnošené vestě

Stýblová Valja

Šulc-Švarc, 2012

zobrazit info o knizeOblíbenec smrti

Černý, Ivan

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeSicilští lvi (audiokniha)
Sága rodu Floriů I

Auci, Stefania

Metafora, 2021

Napsat komentář