Na křídlech fantazie

na-kridlech-fantazie
Dystopie a young-adult literatura jsou velice populární žánry, a to nejen u dospívajících, ale i u řady dospělých. V následujících tipech se podíváme na to, jak se daří jediné dívce na Zemi – našla své štěstí? – a jak se přes noc stala z města pravá divočina.

V prvním díle jsme byli svědky toho, jak se poslední dívka na Zemi zamiluje a osvobodí se. Dostala ale všechno, co si přála? A za jakou cenu? V pokračování úspěšné dystopické young-adultovky zjistíme, co všechno musí mladá dívka udělat, aby se dočkala svého vytouženého štěstí. Protože někdy ani úplně všechno nestačí…

Evina iluze

Autoři: Giovanna Fletcher, Tom Fletcher
Přeložila: Pavla Kubešová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 150×235 mm
ISBN: 978-80-7529-818-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Evina iluze vydalo nakladatelství #BOOKLAB v sérii Dcera života.

Druhý díl poutavé dystopické trilogie: Eva a Bram uprchli, dokážou ale přežít?

Eva je poslední dívka na planetě. Do svých šestnácti let, kdy musí naplnit svůj osud, žije jako ve vězení, v péči matek a na očích celého světa. Dokud nevyužije příležitosti a neunikne. Eva konečně získá svobodu, po níž tolik touží, i chlapce, kterého tolik miluje. Nic ale není zadarmo. V nebezpečném světě mimo stěny věže je jim Organizace proti zániku neustále v patách. Společně se skupinou rebelů bojujících proti režimu se Eva nachází v mnohem větším nebezpečí, než si kdy dokázala představit.

 

Ukázka z knihy

Pravdou však je, že mě Organizace proti zániku potřebuje. Počet strážců je nízký a časy jsou napjatější než kdy předtím. OPZ by to samozřejmě nikdy nepřiznala. Není to v souladu s postojem, kterým se prezentují okolí, stěží bijícímu srdci toho, co zbylo z tohoto světa. Někdy mám dojem, že tohle místo je jen jedno velké představení, jen iluze. A myslím, že jsem toho viděl už tolik, že mě nenechají je tak jít.
Laboratoř.
Krev.
Pokusy.
Evu. Sevřu obě ruce v pěst a zaryju si nehty do dlaní tak silně, až mi zapraskají všechny klouby. Myslí mi znovu bleskne její tvář. Bylo to naše první pořádné setkání – jako člen její osobní ochranky už jsem ji samozřejmě viděl nesčetněkrát předtím, ale ještě nikdy nedošlo k vzájemnému očnímu kontaktu. To nám vtloukali do hlavy od prvního dne v zaměstnání. Teď už vím, že byla k smrti vyděšená Uvězněná se mnou ve výtahu jako v kovovém vězení.
Uvězněná s mužem.

***

Tlak v mé hlavě způsobí, že se pustím a spadnu. Přistanu na strážci Matthewsovi pode mnou.
Ucítím, jak kolem mě proudí chladný vzduch, který se snaží uniknout z dómu spolu s Evou. Nejspíš našla průlez. Otevřu ústa, abych vyrovnal tlak v hlavě. Duní mi v uších, teď ale nemám čas se tím zabývat. Znovu se pustím po žebříku, ale než vylezu nahoru, Eva je pryč.
Jakmile vystoupím z dómu a octnu se v chladném, skutečném světě, moje helma zaregistruje změnu v hladině kyslíku. Obklopují mě mračna, která výhružně visí na obloze a shlížejí dolů, jako by očekávala krvavou bitvu. Po obvodu budovy vede úzká kovová lávka. Můj vizor se automaticky sklopí k podbradníku a utěsní helmu, takže se tlak uvnitř ustálí a do helmy začne proudit čerstvý kyslík.
DÝCHEJTE NORMÁLNĚ, instruuje mě automatický hlas.
„Lokalizuj Evu,“ přikážu a světelní šipky mi ukážou směr, kterým mám otočit hlavu.
Tamhle je, daleko vpředu na lávce, a není sama.
Zastaví se mi srdce.
Je s ním.

S kým myslíte, že Eva byla? Pokračujte v ukázce.

 

O autorech

Giovanna Fletcher (* 1985) je matka tří synů a vdaná za celkem milého chlapa jménem Tom, se kterým se poznala během prvního školního dne. Vystřídala několik zaměstnání, počínaje začátky v květinářství a konče psaním knižních recenzí pro časopis Heat. V roce 2011, po velice inspirativním rozhovoru s Dorothy Koomson, se rozhodla začít psát vlastní fikci. O rok později podepsala smlouvu s britským nakladatelstvím Penguin a poté, v roce 2013, vyšla její první kniha Billy and Me. Později přibyla díla You’re The On That I Want, Christmas with Billy and Me (novela), Dream a Little Dream, Dream a Little Christmas Dream (novela), Always With Love and Some Kind of Wonderful. O pár let později se s manželem Tomem rozhodli skloubit dovednosti a napsat knižní trilogii – jednoduše řečeno, přišla inspirace a nezbývalo nic jiného, než se do projektu pustit společně. První kniha Dcera života vyšla v roce 2018 a druhá kniha Evina iluze vyšla minulý rok v dubnu.

Zdroj informací: giovannafletcher.com (přeloženo)

Tom Fletcher je jedním nejprodávanějších britských autorů knih pro děti – je spoluautorem knihy Dinosaur That Pooped, které se v Británii prodalo více než milión výtisků. Vedle toho je oceňovaným textařem, hvězdou YouTube, otcem a členem hudební skupiny McFly.

Zdroj informací: KOSMAS

 

Nakladatelství #booklab

Nová značka #booklab se zaměřuje na literaturu v žánrech young adult a new adult. V edičním plánu se objevuje široká nabídka současné překladové tvorby, od romantických příběhů po dystopické romány a fantasy.

————————————————

S druhou knihou trochu změníme prostředí. Dívek kolem nás tentokrát žije mnoho. Rozdílů mezi životem ve městě a životem v přírodou zalité zátoce je několik, ale jakmile se něco stane, všechny rozdíly se vymazávají. Zvládne městská smetánka život v divočině?

Ostrov žije

Autorka: Veronika Opatřilová

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7650-263-5
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Ostrov žije vydalo nakladatelství Pointa.

O obyvatelích zátoky Steephill Cove se vždycky povídalo, že jsou tak trochu podivíni. Ta holka, Kite, tančí v lese nahá a jeho, Grasse, viděli za úplňku lovit divokou zvěř. Betony, která žije v bezpečí hlavního města, těm povídačkám nevěří. Její život je poklidný, dokud se jedné květnové noci něco nestane a celý ostrov se nepromění v divočinu. Aby se všichni tři společně pokusili napravit, co se stalo, budou se muset stát někým jiným, objevit v sobě sílu i slabost, o kterých neměli tušení.

Ostrov žije je příběh o magii, lásce k přírodě a cestě za naším skutečným já.

 

Ukázka z knihy

Čeká na soumrak.
Sedí na plochém skalisku u moře a sleduje protější břeh. Je důležité čekat. Být trpělivá. Mezitím kapesním nožíkem vyřezává do naplaveného dřeva příšery a lesní skřítky, mořská monstra, oči lišky. Svého koně.
Betony zarývá ostří nože do vyběleného dřeva a pomalu, soustředěně tvaruje hlavu svého koně, skutečně je její, alespoň si to myslí. Z ničeho vzniká něco. A nad mořem zapadá slunce, objevuje se soumrak.
„Už brzo… Už brzo…“ krákorá krkavec nad její hlavou.
Nevěnuje mu pozornost, sleduje jen čepel nože. Ale usmívá se. Lehce se usmívá, protože slunce klesá za obzor. A krkavec tak ví, že ho slyšela.
Potřebuje najít přesně tu správnou chvíli. Tu mezeru. Okamžik – a ona má ráda slovo okamžik – právě proto, že přesně popisuje ten kratičký moment, ten správný moment, kdy je soumrak puklinou mezi světy.
Mezi.
Ten okamžik Betony hledá. Ten mžik, kdy není ani den, ani noc, kdy svět není ani vzhůru, ani nespí. Něco se mění v něco jiného. To je to místo, kde najde magii.
Dlouho slyší krkavce krákorat: „Už brzo…“
Ale ví, že má ještě hodně času.

***

V lese panuje tma. Liánovité větve milostně obmotávají kmeny stromů. Země, po které Kite šlape, je rozbahněná, občas narazí na zarostlý kámen, možná schod, možná zbytek zdi z pohřbeného domu, možná něco jiného, něco, co bylo kdysi živé.
Snaží se nedívat dolů, jen dopředu.

V těch prvních týdnech po noci, kdy se všechno změnilo, se to stávalo častěji, teď už jen zřídka. Tehdy občas narazila na zbytky člověka, když se prohrabávala prsty v hlíně, aby našla něco k snědku. Už to nedělá. Nesnaží se prodrat dolů. Dívá se jen nahoru, na nebe s bílými chuchvalci mraků.

Na co Betony čeká? A kam se Kite snaží dostat? Přečtěte si zbytek ukázky.

 

O autorce

Veronika Opatřilová miluje pečení sušenek a vůni kardamomu, chodí denně do lesa a má jednu kočku, i když by jich rozhodně chtěla víc. Škola ji nikdy nebavila, ale bavily ji jazyky, proto pracuje jako překladatelka ze švédštiny. Píše skoro pořád, občas na blog Sverige.cz o Švédsku, občas povídky a hodně romány. Myslí si, že nejlepším místem pro život je ostrov, jakýkoli, protože kamkoli se z něj podíváš, všude uvidíš moře.

Zdroj informací: POINTA

 

Nakladatelství Pointa

Nová nakladatelská služba Pointa přináší alternativu k tradičnímu publikování knih. Spojujeme autory, redaktorky, korektory, grafičky, sazeče, ilustrátorky i markeťáky se čtenáři a čtenářkami. Spisovatelům a spisovatelkám Pointa umožňuje vybrat si tým, který bude na knize pracovat. Profíkům z branže zase příležitost podílet se na knihách, které jsou jejich srdci blízké a spolupracovat s talentovanými kolegy a kolegyněmi napříč knižním světem.

Čtenářům a čtenářkám pak kromě knih samotných Pointa přináší i možnost přispět k jejich vzniku. Spolupráce na knize jako projektu, marketplace kolegů, financování skrze předprodej, tisk, distribuce i samotný prodej – to všechno je Pointa. Ve zkratce, jsme služba, díky které lidi vytvoří, vytisknou i prodají svou novou knihu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Vybrali byste si radši svět, kde žije jediná dívka, nebo kde se z města stane divočina? Které prostředí byste skousli spíš? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEvina iluze
Dcera života 2

Fletcher, Giovanna - Fletcher, Tom

#BOOKLAB, 2020

zobrazit info o knizeOstrov žije

Opatřilová, Veronika

Pointa, 2021

Napsat komentář