Poraďte si v kuchyni

zdrave-jidlo
První měsíc roku bývá často ve znamení předsevzetí. Ty se velice často týkají stravování. Představíme vám proto hned několik knih, které vám poradí, jak si vařit zdravěji a kvalitněji. Uvidíte, že se stanou ve vaší kuchyni cennými pomocníky.

Nakladatelství Alferia přináší nové vydání slavné knihy Síla přírodní fermentace, která vzdává hold kvašeným potravinám. Jsou totiž plné prospěšných látek a zároveň skvěle chutnají. Dozvíte se například, jak si vyrobit kysané mléčné výrobky, sýry nebo třeba domácí cider.

Síla přírodní fermentace

Jedinečná chuť a léčivá síla živých kultur
Autor: Sandor Ellix Katz
Přeložila: Zuzana Ouhrabková

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 152×213 mm
ISBN: 978-80-271-3029-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Síla přírodní fermentace vydalo nakladatelství Alferia.

Nové, vázané vydání oblíbené knihy, jež do hloubky prozkoumává kulinářské kouzlo kvašených potravin, vás zavede do jejich rozmanitého světa a nabídne jednoduché recepty na výživná, léčivá a lahodná jídla. Kniha Síla přírodní fermentace je oslavou přírodního bohatství, jehož chuti a prospěšných látek si lidstvo užívá po tisíce let a které se může stát součástí i vašeho jídelníčku. Je první kuchařkou, jež do hloubky prozkoumává kulinářské kouzlo kvašených potravin – zavede vás do jejich rozmanitého světa a nabídne jednoduché recepty na výživná, léčivá a lahodná jídla.
Autor popisuje, jak na domácí výrobu kysaných mléčných produktů, představuje základní postupy na výrobu sýrů, věnuje se kváskovému pečivu, luštěninám či nastiňuje variabilitu přípravy kysaného zelí i jiné nakládané zeleniny. Mnohdy se během svého vyprávění pozastaví nad tradicemi nejrůznějších světových kultur. V knize nechybějí ani skutečně jednoduché techniky na domácí výrobu piva, vína i octa (spolu s recepty na cider, medovinu či šumivé víno).
Díky jedinečnému stylu autora, který mísí historky a exkurze z celého světa, více než stovku receptů a úvahy o fermentaci coby nástroji společenské změny, je tato kniha jedním z nejúspěšnějších titulů o fermentovaných potravinách vůbec.

O autorovi

Sandor Ellix Katz (*1962) sám sebe označuje za fermentačního fetišistu. Jeho posedlost fermentací se objevila spolu s nadšením pro vaření, výživu a zahrádkaření. Jelikož sám žije již tři desítky let s virem HIV, spatřuje ve fermentovaných potravinách jednu z nejpodstatnějších složek svého jídelníčku. Přes dvacet let inspiruje svojí knihou Síla přírodní fermentace i sérií workshopů po celém světě. Pochází z New Yorku, ale v současné době je součástí komunity lidí žijící v Short Mountain uprostřed lesů a divoké přírody Tennessee. Po převratné a zásadní knize Síla přírodní fermentace (v originále Wild Fermentation, poprvé vyšlo 2003), která se stala celosvětovým bestsellerem a ovlivnila celou generaci strávníků, vydal v roce 2012 podrobné Umění fermentace (v originále The Art of Fermentation, bylo oceněno James Beard Award, české vydání se chystá na podzim 2021). The New York Times označily Sandora Katze „za jednu z nepravděpodobných rock stars americké kulinářské scény“. V současné době fermentuje, pořádá workshopy a pracuje na dvou nových knihách: Fermentace jako metafora (Fermentation as Metaphor) a Globální fermentační inspirace (pracovní název v originále je Global Fermentation Inspiration: More Processes, Recipes, and Stories From My Travels and Beyond).

Zdroj informací: nakladatelství Alferia

————————————————

Sůl je nad zlato, to všichni víme ze stejnojmenné pohádky. Žádné vaření se ale neobejde také bez tuku, octa (či jiné kyselé přísady) a samozřejmě bez tepelného zpracování. To jsou ve zkratce čtyři hlavní prvky kulinářského umění, kterým by měl každý kuchař rozumět. S knihou Sůl, tuk, ocet, žár pochopíte jejich hlavní principy a uvidíte, že vám pak vaření půjde hned víc od ruky.

Sůl, tuk, ocet, žár

Aneb jak dobře vařit
Autorka: Samin Nosratová
Přeložily: Alžběta Hesounová Slavíková, Vlasta Hesounová

Počet stran: 470
Vazba: vázaná
Formát: 190×280 mm
ISBN: 978-80-7335-644-6
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Sůl, tuk, ocet, žár vydalo nakladatelství Leda.

Tato netradiční kuchařka vydaná v angličtině prestižním nakladatelstvím Simon & Schuster zapůsobila jako hotové zjevení. Nejméně 20 významných deníků a časopisů včetně londýnských Times ji nominovalo na knihu roku, v žebříčku New York Times se umístila mezi bestsellery roku 2018 a získala cenu Jamese Bearda, udělovanou nejlepším kuchařským knihám. Záhy se také dočkala překladů do mnoha cizích jazyků.
Její autorka shrnula desetiletí své profesionální praxe do čtyř jednoduchých prvků, bez nichž se žádné jídlo neobejde. Sůl, která zvýrazňuje chuť, tuk, který je nositelem chuti a zároveň ovlivňuje konzistenci jídla, ocet a každá další kyselá přísada chuť vyrovnává, a pak nastupuje žár, tedy tepelné zpracování. V knize samozřejmě nechybí recepty, ale nejde zde jen o suchopárný výčet ingrediencí a popis přípravy – všechno je podáno vtipně a se švihem. Podobně originální a výstižné jsou i ilustrace a množství grafů, které napoví i začínajícím kuchařům a kuchařkám, jak, proč a kdy co uvařit a s čím jednotlivá jídla kombinovat. Ačkoliv je dost prostoru věnováno různým úpravám masa, na své si přijdou i vegetariáni. Na samý závěr jsou uvedena vzorová menu pro různé příležitosti.

Ukázka z knihy

Když jsem vyrůstala, myslela jsem si, že sůl patří jenom do slánky na stole, nikam jinam. Sama jsem si jídlo nikdy nepřisolovala a ani jsem neviděla, že by sůl někam při vaření přidávala „maman“. Když si moje teta Ziba, o které bylo všeobecně známo, že si na sůl potrpí, každý večer u stolu solila šafránovou rýži, s bratry jsme se tomu hihňali. Připadalo nám to strašně divné a k smíchu. „Co se tím asi tak může změnit,“ letělo mi vždycky hlavou, „když se do jídla přidá sůl?“

Koukněte na celou ukázku z knihy.

O autorce

Američanka s íránskými kořeny Samin Nosratová je profesionální kuchařka, televizní hvězda a autorka textů o jídle a vaření. Má svůj pravidelný sloupek v deníku New York Times a kuchařskou show na kanálu Netflix.

Zdroj informací: nakladatelství LEDA

————————————————

Od koho se učit víc, než od mistrů ve svém oboru? S knihou Jak vaří šéfkuchaři se dozvíte odpovědi na mnoho otázek, které vás při vaření určitě napadají. Občas totiž stačí proniknout do některých základních postupů a zákonitostí a vaše pokrmy budou hned o třídu lepší.

Jak vaří šéfkuchaři

Autor: Stuart Farrimond
Přeložila: Dagmar Eisenmannová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 220×260 mm
ISBN: 978-80-7529-620-7
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Jak vaří šéfkuchaři vydalo nakladatelství Slovart.

Autor knihy Stuart Farrimond je přesvědčený, že si při vaření nejednou kladete otázky, jaké jsou základní postupy a techniky, jež vedou k dokonalému jídlu, která z rad je ta pravá, proč něco funguje a jiné naopak ne, jak předejít kiksům při vaření nebo jak napravit chybu, která se prostě občas stane… Jen se ptejte, autor vám odpoví na více než 160 nejobvyklejších otázek a vysvětlí zapeklitosti z oblasti vaření na základě nejnovějších výsledků výzkumů. Vědecké poznatky přetavil do smysluplných a praktických odpovědí, psaných srozumitelně, přehledně a s lehkostí. Bere si na mušku maso, ryby a plody moře, vejce a mléčné výrobky, rýži, obiloviny a těstoviny, zeleninu, ovoce, ořechy a semena, bylinky, koření, oleje a ochucovadla, pečení a sladkosti… Pochopíte-li pomocí jeho knihy jisté zákonitosti, budete vařit jako šéfkuchaři! Máte jedinečnou možnost posunout svoje kuchařské umění na vyšší úroveň a změnit způsob svého vaření, protože věřte nevěřte, zvyky jsou často prostě zafixované omyly. „Mým cílem je, abyste lépe porozuměli potravinám a vaření z hlediska přírodních věd, a zároveň bych vám chtěl pomoci podívat se pod pokličku jinak a lépe uplatňovat vaše tvůrčí schopnosti.“

Ukázka z knihy

Jak vaří šéfkuchaři

Další ukázky z knihy si můžete prohlédnout na webu nakladatele.

O autorovi

Stuart Farrimond je vědecký a lékařský spisovatel, moderátor a pedagog. Po úspěšné operaci zhoubného nádoru na mozku musel opustit svoji aktivní lékařskou praxi, zcela se ale nadchl pro vědeckou komunikaci. Využívá své zkušenosti v medicíně, ale i z vlastního osobního života a píše o vědě a zdraví, pravidelně se objevuje v rozhlasu, televizi i na veřejných akcích. Je autorem úspěšných titulů Science of CookingScience of Spice a Science of Living.

Zdroj informací: stuartfarrimond.com

————————————————

Při vaření se často spoléháme na sílu bylinek. Ty ale umí nejen skvěle dochutit jídlo, ale také pomoci při různých neduzích. V knize Bylinková terapie se dočtete, jak si z bylinek vyrobit například masti, sirupy nebo třeba odvary, ale najdete tam i přehled léčivých bylin a jejich účinků.

Bylinková terapie

Léčivé elixíry pro zdraví i krásu
Autorka: Monika Golasovská

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 210×257 mm
ISBN: 978-80-271-2919-5
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Bylinková terapie vydalo nakladatelství Grada.

Naučte se využívat léčivou sílu bylin tak, jak to uměli naši předci. V knize se dozvíte, kdy, kde a jak je sbírat a jak z nich vytvořit léčivé elixíry. Základní recepty na tinktury, masti, sirupy a odvary, přehled léčivých bylin a jejich účinků a také povídaní o tom, jak je staří Slované využívali při různých magických obřadech v průběhu roku.

Ukázka z knihy

V této knize se dočtete, jak využít léčivou sílu bylin a připravit z nich tradiční tinktury, masti, sirupy a mnoho dalších přípravků, o jejichž účinnosti nepochybuje ani tradiční medicína.
Bylinkářky, vědmy a alchymisté minulosti ale přistupovali k bylinám komplexněji – snažili se z nich vyextrahovat to nejlepší pomocí různých postupů.
Slovo spagyrie je složené ze dvou řeckých slov: „spao“ znamená rozdělit a „agerio“ spojit. Tyto dvě slova vyjadřují podstatu celé rostlinné alchymie. Jednoduše řečeno „rozděluj a spojuj“ a získáš „magisterium“ (mistrovské dílo). Spagyrie patří mezi staré alchymistické bylinné praktiky a ukazuje cestu, jak dokonale zpracovat a využít sílu rostlin.

Koukněte na celou ukázku z knihy.

O autorce

Monika Golasovská (1973) pochází z Frýdku-Místku, studovala tradiční čínskou medicínu a fytoterapii na institutu TČM v Brně a absolvovala stáž v Číně. Pracuje jako poradkyně a lektorka fytoterapie, založila Bylinkovou školu a vede kurzy pro děti i dospělé. Je rovněž zakladatelkou dílny a laboratoře Bylinková Terapie sídlící v Praze.

Zdroj informací: www.kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSíla přírodní fermentace
Jedninečná chuť a léčivá síla živých kultur

Katz, Sandor Ellix

Alferia, 2020

zobrazit info o knizeSůl, tuk, ocet, žár
aneb jak dobře vařit

Nosratová, Samin

Leda, 2020

zobrazit info o knizeJak vaří šéfkuchaři

Farrimond, Stuart

Slovart, 2020

zobrazit info o knizeBylinková terapie
Léčivé elixíry pro zdraví i krásu

Golasovská, Monika

Grada, 2020

Napsat komentář