Historie – nevyčerpatelný zdroj inspirace

Historicke-romany
Pohled do historie je fascinující, inspirativní a často i velice poučný. A tak není divu, že mnoho spisovatelů svůj příběh zasazuje právě do dob minulých. Proto vám dnes přinášíme hned několik tipů na zajímavé historické romány, do kterých bude radost se začíst.

Stověžatá Praha patří mezi nejkrásnější města Evropy, je tudíž více než pochopitelné, že poutá mnoho pozornosti, a to i díky své bohaté minulosti. Víte ale, jaký byl příběh nejstaršího platanu ve městě? Nebo kdo byl prvním pražským kavárníkem, lékárníkem či katem? Nejen tyto, ale i další zajímavosti se dozvíte v novém vydání Knihy o staré Praze od Jiřího Horáka.

Kniha o staré Praze

Autor: Jiří Horák

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 150×213 mm
ISBN: 978-80-7363-984-6,978-80-7574-
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Kniha o staré Praze vydalo nakladatelství Dokořán.

Poutavé, většinou málo známé příběhy z dějin Prahy, které nenajdeme v učebnicích dějepisu, ačkoliv jsou součástí historie, výpovědí o své době, o jejích zvycích a mravech, o společenské atmosféře. V pestré mozaice staropražských obrázků se dočteme například o osudech nejstaršího platanu v Praze, zasazeného ve 13. století maltézskými rytíři, o první soše na Karlově mostě nebo příběh Pražského Jezulátka. Ocitneme se na dvoře císaře Rudolfa II., staneme se svědky bitvy na Bílé hoře, staroměstské exekuce i boje se Švédy. Poznáme prvního pražského kavárníka, první lékárníky či posledního pražského kata. Seznámíme se rovněž s reáliemi života středověkého města, s tehdejším soudnictvím, tresty a žaláři, s koloritem barokní, rokokové i biedermeierovské Prahy.

Ukázka z knihy

Teprve koncem sedmdesátých let minulého století se konečně začalo také v Praze docela vážně uvažovat o zavedení městského vodovodu. Největší překážkou při realizaci celého projektu byl od samého počátku odmítavý postoj většiny pražských domácích pánů a majitelů činžáků, kteří neměli pochopitelně vůbec žádný zájem do takové zbytečnosti investovat peníze. O naprosté nezbytnosti tak nákladného záměru proto měl nejširší veřejnost přesvědčit rozsáhlý a důkladný hygienický průzkum veškerých zdrojů pitné vody, který by všem poskytl zcela objektivní fakta o čistotě, kvalitě, a především o zdravotnosti vody v hlavním městě.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

O autorovi

Jiří Horák (1940–2004) byl absolvent FAMU, oboru dramaturgie a scenáristiky (1965). Působil jako scenárista, dramaturg i režisér v Čs. televizi, ve Filmovém studiu Barrandov a v Čs. armádním filmu. Většinu života se však ve volném povolání věnoval dramatické a literární tvorbě. Vedle rozhlasových her a literárních pořadů psal filmové a televizní scénáře, recenze na výtvarné umění, zvláště fotografii. Napsal řadu knih, jako editor se podílel na vydání knih jiných autorů (Ivan Diviš, Teorie spolehlivosti). Z jeho díla dosud vyšlo: Kniha o staré Praze (1989, přepracované, doplněné vydání 1998, 2005, 2008, elektronické vydání 2010, 2020), Oheň na sněhu /Mýty sibiřských lovců/ (1998), Kniha o nové fyziceZáklady teorie kvantové gravitace (2004, 2006, elektronické vydání 2011), Modrý sen (román z prostředí leteckého učiliště v 50. letech 20. století, 2006, elektronické vydání 2011), Říjen v Carlsbadu (rozhlasové hry o historických osobnostech – Jeroným Pražský, Karel Havlíček Borovský, Jarmila Horáková, Thomas Mann, K. H. Frank, Jan Kupecký, Galileo Galilei, Milada Horáková ad., 2007, elektronické vydání 2011), Krásní dnové koločavští (původní filmový literární scénář o natáčení filmu Marijka nevěrnice a volné adaptace podle R. Těsnohlídka, V. Neffa, I. Babela, F. Stavinohy, 2007, elektronické vydání 2011).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Příběh Romanovců, panovnické dynastie v Rusku, přitahuje pozornost dodnes. Román Carevna popisuje osudy matky posledního cara Mikuláše II. Dočtete se o tom, jak se Marie Fjodorovna vlastně stala carevnou, jak si budovala vztah k nové vlasti, ale také jak její život ovlivnil tajemný Rasputin.

Carevna

Román o Marii Fjodorovně, matce posledního cara
Autor: Christopher W. Gortner
Přeložila: Barbara Hajná

Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-631-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Carevna vydalo nakladatelství Slovart.

Román o Marii Fjodorovně, matce posledního cara. Osmnáctiletá princezna Minnie ví, že jejím životním posláním je opustit rodné Dánsko a uzavřít sňatek s ruským carevičem Alexandrem z rodu Romanovců. Po Alexandrově nástupu na trůn se Minnie, teď už zvaná Maria Fjodorovna, stává carevnou a postupně si buduje vřelý vztah ke své nové vlasti. Odpor k carskému režimu ale postihne přímo její rodinu, a poté co se její manžel rozhodne rozdrtit všechny, kdo se staví proti němu, musí Maria s největší opatrností kráčet po cestách kompromisu. Po Alexandrově smrti se jejich nezkušený syn Mikuláš ujme vlády nad hluboce rozdělenou a upadající říší. Maria se snaží vést syna k reformám, které by Rusko přenesly do moderního světa. Naráží však na opozici ze strany své snachy Alexandry, kterou ovlivňuje i mystik jménem Rasputin. Rusko zachvacuje požár revoluce a Maria čelí nejobtížnějším překážkám a také nejhlubšímu žalu.

Román založený na skutečných dějinných událostech uvádí čtenáře do nádhery petrohradských paláců, salonů překypujících intrikami, na bojiště první světové války i na krvácející venkov ovládaný bolševiky. C. W. Gortner, autor řady úspěšných historických románů, čtenářům v dynamickém příběhu, jehož vypravěčkou je sama Maria, předvádí pád ruského impéria i složitou osobnost odvážné ženy, která se ho snažila zachránit.

Ukázka z knihy

„Měly bychom se obléknout stejně,“ navrhla jsem toho odpoledne, kdy se mi život navždy změnil. Jak výrazná změna to bude, jsem tehdy ještě netušila, ale její příchod jsem vnímala. Právě jsem se probírala hromadou krabic poslaných z nejlepších kodaňských i londýnských obchodů a naplněných střevíčky se saténovými mašličkami a klobouky, které zdobily stužky, hedvábným prádlem, šaty, korzety, plédy, koženými rukavičkami a plášti z heboučkého kašmíru či ze skotské vlny.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

————————————————

Současná pandemie není pro svět vlastně nic nového. Na počátku 20. století Evropou obcházela zákeřná španělská chřipka. Ta zasáhla i Irsko, do nějž nás zavede román Emmy Donoghue Volání hvězd. Hlavní hrdinka pracuje jako zdravotní sestra a neúnavně pomáhá zvládnout situaci. Nemá ale ani nejmenší tušení, že toto povolání jí během pár dní zcela změní život.

Volání hvězd

Autorka: Emma Donoghue
Přeložila: Karolina Medková

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-1236-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Volání hvězd vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Irsko bylo zpustošeno hned nadvakrát, nejprve válkou a pak epidemií španělské chřipky. Julie Powerová pracuje jako zdravotní sestra v dublinské nemocnici na oddělení pro nemocné nastávající matky. Nemocnice se potýká s velkým nedostatkem zdravotnického personálu, a do tohoto uzavřeného světa vstoupí dvě ženy: doktorka Kathleen Lynnová, která je na útěku před policií, a mladá dobrovolnice Bridie Sweeneyová. Během tří dnů, kdy se neúnavně starají o své pacientky a přivádějí na svět nový život, se jim všem obrátí život vzhůru nohama…

Ukázka z knihy

Když jsem ráno odjížděla z domova, zbývalo ještě několik hodin do rozednění. Na kole jsem se propletla páchnoucími ulicemi Dublinu, kluzkými od deště. Trochu mě ochránila krátká zelená pláštěnka, ale rukávy kabátu jsem měla zanedlouho úplně promočené. Jakmile jsem projela kolem cesty, kde čekal dobytek, ucítila jsem závan hnoje a krve. Kluk v pánském kabátu na mě zavolal něco neslušného. Zrychlila jsem a projela okolo pomalého auta, ploužícího se, aby ušetřilo benzin.

Nezapomeňte si přečíst i zbytek ukázky.

————————————————

Potěšíme i milovníky komiksu, v nakladatelství Slovart totiž vychází kompletní vydání 20 sešitů komiksu Kapitán Kloss. Přenese vás do těžkých časů 2. světové války. Společně s hlavním hrdinou se vydáte na cestu plnou nebezpečí s cílem získat důvěrné informace, které by mohly průběh války značně ovlivnit…

Kapitán Kloss. Kompletní vydání 20 sešitů

Autoři: Zbigniew Safian, Andrzej Szypulski
Ilustrátor: Mieczyslaw Wisniewski

Počet stran: 700
Vazba: vázaná
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-276-0141-7
Doporučená cena: 799 Kč

Knihu Kapitán Kloss. Kompletní vydání 20 sešitů vydalo nakladatelství Slovart.

Polák Stanislav Kolicki pracuje na počátku 2. světové války pro sovětskou rozvědku, které předává nejrůznější zprávy. V té době padne do ruského zajetí německý důstojník Hans Kloss, jemuž je Kolicki neuvěřitelně podobný. A tak se zrodí agent J-23, obdoba nejslavnějšího britského agenta Jamese Bonda. Neohrožený Polák se vydává (po důkladném vyškolení, kdy si vštěpuje podrobnosti z Klossova života, zdokonaluje se v sebeobraně a špionáži) na nebezpečnou misi, během níž předstírá, že je skutečným Klossem, a hodlá získávat další a další informace pro sovětské velení.

Ukázka z knihy

     Kapitán Kloss   Kapitan-Kloss-posledni-moznost

Všechny ukázky z knihy najdete na stránkách nakladatelství.

————————————————

Druhá světová válka zasáhla do osudu milionů lidí a až příliš mnoho z nich připravila o život. I v těch nejhorších časech se ale ukazuje, že lidská solidarita a láska mohou překonat doslova vše. V knize Skříň plná Diora poznáte osud tří žen, které spojila válka a jedna tajemná skříň plná šatů z dílny slavného návrháře.

Skříň plná Diora

Autorka: Natasha Lesterová
Přeložila: Hana Sichingerová

Počet stran: 472
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7625-132-8
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Skříň plná Diora vydalo nakladatelství Metafora.

Dávné tajemství skryté v šatníku a tři ženy, jejichž osudy spojila válka… Skříň plná šatů z dílny Christiana Diora. Tajemství staré několik desetiletí. Tři ženy navždy spojené válkou. A nevyslovitelná zrada, která spojila jejich osudy.

Anglie 1939: Talentovaná pilotka Skye Penrosová se připojuje k britskému válečnému úsilí. Díky tomu se opět setká se svou odcizenou sestrou Liberty a také nejlepším kamarádem z dětství Nicholasem Crawfordem, který je teď zasnoubený s okouzlující Francouzkou Margaux Jourdanovou.

Paříž 1947: Módní návrhář Christian Dior odhaluje válkou zničenému světu svou první extravagantní kolekci stylu New Look. Debutový parfém pojmenuje Miss Dior a je poctou jeho sestře Catherine, která byla zapojena do francouzského odboje a část války strávila v koncentračním táboře.

Současnost: Australanka Kat Jourdanová pracuje jako kurátorka módy. V opuštěném domku své babičky objevuje skříň plnou Diorových šatů nevyčíslitelné hodnoty. S tím, jak se Kat noří hlouběji do tajemství zapomenutého pokladu i své rodiny, začíná zpochybňovat vše, co si myslela, že ví o své milované babičce.
Skříň plná Diora je nezapomenutelný příběh o tom, jak daleko jsou lidé ochotni zajít, aby ochránili jeden druhého, a o lásce, která navzdory všemu přežije věky. 

Ukázka z knihy

Teta Sophie byla stejně energická jako Vanessa, ale city projevovala mnohem vášnivěji – polibky a objetí zakončovaly její věty častěji než tečky. Byla to ta nejelegantnější bytost, jakou Skye kdy spatřila, vždy oblečená v šatech od Schiaparelliové nebo Poireta. Liberty na ní mohla oči nechat, a dokonce i Skye se ve svém pokoji v bytě v Passy v šestnáctém obvodu poblíž Boulogneského lesíka snažila upravit si vlasy, aby se alespoň trochu přiblížily tetině velkolepému kaštanovému účesu. Ale to byla v porovnání se vším ostatním, co se v Paříži stalo, jen drobnost.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

O autorce

Natasha Lester (*1973) vystudovala tedy marketing a public relations a 10 let pracovala pro firmy jako L’Oreal v Austrálii jakožto ředitelka marketingu pro Maybelline. Jednoho dne s tou prací skončila a vrátila se na univerzitu studovat tvůrčí psaní. Psaní ji bavilo a ona vyhrála cenu TAG Hungerford Award za beletrii pro novelovou prvotinu What is Left over, After. Český čtenář od ní může znát knihy Pařížská švadlenaSkříň plná Diora.

Zdroj informací: www.natashalester.com.au


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnes představených historických románů vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha o staré Praze

Horák, Jiří

Dokořán, 2020

zobrazit info o knizeCarevna
Román o Marii Fjodorovně, matce posledního cara

Gortner, Christopher W.

Slovart, 2020

zobrazit info o knizeVolání hvězd

Donoghue, Emma

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeKapitán Kloss: Kompletní vydání 20 sešitů

Safian, Zbigniew – Szypulski, Andrzej

Slovart, 2020

zobrazit info o knizeSkříň plná Diora

Lesterová, Natasha

Metafora, 2020

Napsat komentář