Křížem krážem…

castle
V roce 2021 přichází na svět očkování a spolu s ním naděje, že v létě budeme moci opět cestovat. V dnešních tipech si představíme hned čtyři nové publikace, které nás provedou po těch nejkrásnějších českých hradech, dvorcích pražských domů i kostelích.

Začneme výletem na dvorky našeho hlavního města. Kniha Pražské dvorky opravdu nepojednává o panských dvorcích, ale zaměřuje se na fenomén mnohem zajímavější. Objevte spolu s námi unikátní otevřené prostory, které se skrývají za fasádami pražských domů!

Pražské dvorky

Autor: Petr Sojka

 

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 168×242 mm
ISBN: 978-80-271-1012-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Pražské dvorky vydalo nakladatelství Grada.

Kniha nás zavede do světa, který se odehrává za fasádami pražských ulic – na dvorky nejrůznějších pražských domů, které žijí již po desítiletí svébytným společenským životem.
Navštívíme malé komunity uvnitř velkoměsta, které často navazují na aktivity svých předchůdců. Na svých dvorcích promítají filmy, muzicírují, pěstují nejrůznější plodiny, zkrátka starají se o své prostředí i o své společenství. Vezměte knihu do ruky, obujte si boty a přesvědčte se o tom na vlastní oči!

O nakladatelství

Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

————————————————

Od dvorků se posuneme k tradičnějším výletním cílům – k hradům a zámkům. Napadlo vás někdy, jak asi vypadají starodávná sídla českých králů a knížat z nebe? Obrazová publikace Slezské hrady a zámky z nebe vám nabízí odpověď!

Slezské hrady a zámky z nebe

Autoři: Milan Paprčka, Martina Hošková, Jozef Caban a Radka Srněnská

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 173×254 mm
ISBN: 978-80-88259-79-4
Doporučená cena: 629 Kč

Knihu Slezské hrady a zámky z nebe vydalo nakladatelství CBS nakladatelství.

Kniha leteckých fotografií hradů a zámků Slezska.
Budiž vám tato kniha inspirací, průvodcem a třeba i tak trochu rádcem při vašem putování Slezskem a poznávání tohoto nádherného rázovitého regionu s nesmírně bohatými dějinami.
Slezsko je krajinou mnoha tváří, která nás učí, jaké to bylo, když si ji podrobovali králové a knížata, když mocní té doby tesali své sny do kamene a zanechali nám staletí trvající poselství. Je krajinou, kterou sužovaly boje o moc a války rozdělující obyvatele. Zároveň je však krajinou, kterou prostupuje poselství lidské dobroty a víry v sebe sama a která nám ukazuje, jak dokáže být člověk vytrvalý.
Projděme se spolu po hradech a zámcích českého Slezska, zastavme na chvíli čas, prohlédněme si tu krásu lidské tvořivosti, fantazie a inspirace. A položme si otázku: Co zanecháme my budoucím generacím?
V knize Slezské hrady a zámky z nebe uvidíte netradičním pohledem ptáků a pilotů téměř 50 hradů, zámků nebo zřícenin. Ke každému objektu si můžete přečíst i jeho pověst.
Najdete zde ty nejznámější hrady a zámky jako je Jánský Vrch, Slezské Rudoltice, Bruntál, Raduň, Hradec nad Moravicí nebo Kravaře, ale i méně známá místa, o kterých se v knize dozvíte možná poprvé – zříceninu hradu Rychleby nebo Koberštejn, zámečky Bernartice nebo Vápennou, zámky Dolní Životice, Melč, Dubovou nebo Velké Hoštice.
Tato kniha je určená milovníkům hradů a zámků, Slezska a také létání a letecké fotografie. Užijte si, prosím, nebeské pohledy na skutečné historické skvosty. Přejeme Vám příjemný kulturní a estetický zážitek.
Kniha vznikla i díky partnerům, kteří tento projekt podpořili a o kterých si můžete přečíst v druhé části knihy.
Popisky fotografií a texty v knize jsou ve třech jazycích – v českém, polském a anglickém.
Kniha je dalším pokračováním ke knize Moravské hrady a zámky z nebe

Ukázka z knihy

1784589417.jpg

Celou knihu si můžete prolistovat online přímo na stránkách nakladatele.

————————————————

Od hradů se přesuneme ke stavbám sakrálním. Kostelů je v České republice více než sedm tisíc. Petr Dvořáček vybírá nejkrásnější a nejzajímavější Kostely a ukazuje, jaký přenádherný kulturní poklad v nich máme.

Kostely

70 nejkrásnějších sakrálních staveb v Čechách a na Moravě
Autor: Petr Dvořáček

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 210×268 mm
ISBN: 978-80-271-2050-5
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Kostely vydalo nakladatelství Grada.

Kostely v české krajině vnímáme jako samozřejmost: stojí v téměř každé obci, dominují náměstím i panoramatům měst. Pro věřící je kostel místem duchovního spočinutí. Kromě toho je však i kulturním pokladem, jedinečným souborem vrcholných tvůrčích výkonů své doby a místa.
Představit čtenářům toto bohatství v jediné knize byl nelehký úkol. Z celkového počtu více než sedmi tisíc kostelů a kaplí bylo nutné vybrat jedinou setinu tak, aby reprezentovala celé toto množství napříč tisíciletím.
Snad vás naše kniha zavede na nejedno z vybraných míst. Protože teprve tam čeká jedinečný genius loci, duch místa, který je vždy nezaměnitelným součtem posvátné úcty a obdivuhodného uměleckého vzepětí.

Ukázka z knihy

ukazkakostely

Prohlédněte si i další ukázkové strany.

————————————————

A ještě jednou na výlet k Hradům Čech a Moravy. Tato nová publikace předkládá obsáhlé a ucelené informace o českých hradech. Díky nádherným ilustracím může posloužit nejen ke vzdělávání se, ale i k výběru destinace pro váš příští (jarní) výlet.

Hrady Čech a Moravy

Známé i neznámé příběhy a osudy
Autor: Jan Kvirenc

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 175.2×248 mm
ISBN: 978-80-271-0335-5
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Hrady Čech a Moravy vydalo nakladatelství Grada.

Návštěva některého českého nebo moravského hradu představuje pro mnohé z nás jeden z nejoblíbenějších způsobů trávení volného času. Výlet na hezké místo, prohlídka interiérů i architektury, výklad průvodce…
Pokud ale o osudech hradu a jeho obyvatel víme něco navíc, co není běžně známo, stane se z obyčejné návštěvy něco mnohem zajímavějšího a leckdy nezapomenutelného. Kniha zkušeného autora a pedagoga Jana Kvirence nabízí čtenářům právě takovýto pohled „za oponu“ některých našich hradů.
Seznamuje je s pestrou škálou osobností a také s příběhy, které se v hradních palácích odehrávaly – a na nichž mnohdy závisely nejen osudy místních obyvatel, ale též Českého království i celé Evropy. Nechybí rozsáhlé citace různorodých pramenů, širší historický kontext, množství fotografií, původní ilustrace a především spousta zajímavých a někdy možná nečekaných informací, které potěší a obohatí každého milovníka historie. Kamenné pomníky minulosti vás zvou k návštěvě!
Který hrad používali čeští panovníci s oblibou jako „státní věznici“? Kde žil hradní pán, jenž si brával do ložnice živou lvici? Ve které hradní kapli vysvětil pod pohrůžkou smrti katolický biskup husitské kněze? Kde se odehrálo velkolepé představení, jehož součástí byl turecký nájezd na panství? Z jakého hradu pocházela jedna z prvních urozených žen, která se veřejně přihlásila k jednotě bratrské? Kam odklidil císař Rudolf svého nemanželského syna, aby uchránil dobrou pověst rodiny? Jak úřadoval mrtvý král? Kde létaly první balóny, hledal se poklad a ještě navíc vyrábělo hedvábí? Kolika pohřbů se dočkal král Václav IV.?

Ukázka z knihy

hrady-ukazka

Prohlédněte si i zbytek online ukázky.

O autorovi

Mgr. Jan Kvirenc vystudoval Filozofickou fakultu UK, obor český jazyk – dějepis a pracuje jako gymnaziální profesor dějepisu. Zabývá se metodikou výuky dějepisu a popularizací historie; organizátor i lektor dějepisného vzdělávání a recenzent dějepisných publikací. Dlouholetý člen výboru Asociace učitelů dějepisu ČR. Autorsky, editorsky či lektorsky se podílel na řadě dějepisných učebnic, atlasů a sborníků; pravidelně přispívá do časopisu literatury faktu Přísně tajné. Velký ohlas vzbudil jeho dvoudílný projekt „Historie v dokumentech“, a to České dějiny do roku 1914 a Evropa do roku 1914 (2006–2007). Od r. 2017 spolupracuje s nakladatelstvím Grada, pro které kromě dárkové reprezentativní publikace České dějiny – 100 památných míst připravil i knížku pro děti o českých panovnících. Za dlouholetou spolupráci s Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského byl v r. 2012 vyznamenán Medailí J. A. Komenského. V roce 2018 obdržel prestižní ocenění Učené společnosti ČR a Nadačního fondu Neuron pro pedagogy.

zdroj: grada.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Kam se vypravíte? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePražské dvorky

Sojka, Petr

Grada, 2020

zobrazit info o knizeSlezské hrady a zámky z nebe

Paprčka, Milan - Hošková, Martina - Caban, Jozef - Srněnská, Radka

CBS nakladatelství, 2020

zobrazit info o knizeKostely
70 nejkrásnějších sakrálních staveb v Čechách a na Moravě

Dvořáček, Petr

Grada, 2020

zobrazit info o knizeHrady Čech a Moravy
Známé i neznámé příběhy a osudy

Kvirenc, Jan

Grada, 2020

Napsat komentář