Kostka vždycky ví

Ahnhem_XZpusobuSmrti_audio
Pro mnohé jedince se svobodná vůle v životě stává těžkou zátěží. Mnohem snazší je proplouvat pod kormidlem někoho jiného, kdo nám řekne, co a kdy máme udělat. Někdy se takovým rádcem může stát jiná osoba, jindy prostý generátor náhody.

V srpnu 2020 navázala Audioteka.cz na tradici uvádění zvukových podob knih Stefana Ahnhema titulem X způsobů smrti (X sätt att dö, 2019, česky 2020). Překlad tištěné předlohy pochází od Venduly Novákové a namluvení se ujal Pavel Soukup.

Naposledy jsme si práci Stefana Ahnhema představili u audioknihy Motiv X (2018, česky 2019). Pro ty, kdo sérii o švédském kriminalistovi Fabianu Riskovi ještě neznají, připomenu pár detailů. První část Oběť bez tváře (Offer utan ansikte, česky 2017) spatřila světlo světa v roce 2014. O rok později přibyl Devátý hrob (Den nionde graven, 2015, česky 2018) a další rok na to pak Osmnáct pod nulou (Arton grader minus, 2016, česky 2019). Až v roce 2018 připojil autor čtvrtou knihu s názvem Motiv X (česky 2019). Spolu s dnes uváděným titulem bývají čtyřka s pětkou označovány jako Kostkový zabiják.

X způsobů smrti začíná rozsáhlým úvodem, jenž má připomenout děj předchozí knihy. Zařazení rychlého opakování do jedné kapitoly přestavuje novinku. Jde o svého druhu přiznání, že oběma svazkům by víc slušelo spojení do jednoho. Na druhou stranu každý z nich sám o sobě disponuje více než čtyřmi sty stranami, což bohatě přesahuje běžný průměr současných románů.

Jak už závěr Motivu X naznačoval, zajištění pachatelé se sice zcela jistě provinili, nikoli však vraždami, z nichž byli obviněni. Jeden ze skutečných vrahů se zřejmě nachází přímo v řadách vyšetřovací skupiny, zatímco druhý, nad jehož motivy se stále vznáší tajemství, pobývá kriminalistům doslova na dosah. Přesto dopadení obratně uniká. I tentokrát se knihou kromě Riskova rodinného života prolínají další dějové linie. Jedna z nich se zaměřuje na psychopatického šéfa kodaňské oddělení vražd. Ten opět pořádá soukromý hon na bývalou podřízenou. Další proud událostí míří k samotnému „kostkovému“ zabijákovi, z jehož pohledu jsou velké části příběhu vyprávěny. Celkově působí páté pokračování riskovské série kompaktněji než to čtvrté. Zároveň je i svým způsobem z hlediska situačního vývoje uzavřenější. Nicméně stále zůstalo dost otázek nezodpovězených a významné množství partií osudů mnohých postav rozehraných.

Interpretace připadla stejně jako ve všech předchozích čtyřech audioknihách této sady na zkušeného Pavla Soukupa, jehož hlas budou posluchači jistě často spojovat s tváří Arnolda Schwarzeneggera. Více než půl století hereckých zkušeností se na celkovém výsledku opět projevilo téměř stoprocentní profesionalitou. Záměrně a s jistým smutkem používám slůvka „téměř“ – stále se totiž setkáváme se zkomolenou výslovností některých anglických frází, což je obrovská škoda. Popravdě mám problém pochopit, proč na tento místy rušivý element režie nebo kdokoli ze štábu nedohlédne, zvláště v době, kdy angličtina patří k už téměř běžnému vyjadřovacímu prostředku. Naštěstí místa, jež byla postižena, nejsou tak četná jako v předchozích titulech.

Přes čtyři sta dvacet stran tištěné předlohy distribuuje Audioteka.cz v osmdesáti sedmi souborech formátu mp3. Celková doba, po niž si posluchači mohou užívat příjemného hlasu Pavla Soukupa, lehce přesahuje sedmnáct hodin. Tím se stala druhou nejkratší audioknihou riskovské série, hned za svou předchůdkyní Motiv X, a jen o dvanáct minut ji překonal titul Osmnáct pod nulou. Když už jsme tedy u žebříčku trvání, pak vězte, že Oběť bez tváře hranici devatenácti hodin nedosáhla jen o šest minut, zatímco nejdelším dílem série se zatím stal Devátý hrob, jenž devatenáct hodin poslechu překonal o devět minut.

Stefan Ahnhem si viditelně připravil půdu pro další pokračování. Dlužno podotknout, že zatímco mnozí autoři nechávají své hrdiny proplouvat sériemi bez větších vazeb na jednotlivé části, u Ahnhema se čím dál víc projevuje fascinující schopnost promyslet řetězec událostí na několik pokračování dopředu. To je jistě skvělý způsob, jak si postupně vybudovat širokou čtenářskou základnu. Protože jen máloco zahřeje dychtivého konzumenta tak jako vědomí, že jeho oblíbený spisovatel má ve vývoji příběhu jasno. Z druhé strany může zase mnohé z nás zamrzet, že dějová linie nikdy nedospěje k jednoznačnému konci a že musíme po nejasně dlouhou dobu čekat na další dílek skládanky. Zkrátka, asi neexistuje jednoznačný přístup. Vždy záleží hlavně na preferencích každého jednotlivce. S vysokou mírou pravděpodobnosti lze ale prohlásit, že kdo miluje severské detektivky, měl by Stefanu Ahnhemovi ve své domácí knihovničce vyhradit dostatečně velký prostor. Méně už pak záleží na tom, uloží-li pak na něj klasickou tištěnou knihu, či její zvukovou podobu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeX způsobů smrti

Ahnhem, Stefan

Audiotéka.cz, 2020

Napsat komentář