Když vám mlha zastře zrak

1298-1379-thickbox
Máte rádi fantasy, ale zároveň jsou vašimi oblíbenci i detektivky? Stále vás nepřestali bavit upíři a jiní nemrtví? Poté zbystřete zrak, vyšla kniha pro vás přímo stvořená.

Kniha Šerochodec je prvním dílem cyklu spisovatelky Kat Richardson a u nás ji tohoto roku vydalo nakladatelství Fantom Print. Snoubí v sobě napínavost detektivního příběhu s urban fantasy, což je fantastický příběh odehrávající se převážně v městském prostředí. Autorka se již od dětství zajímala o fantastiku a detektivní žánr, není tedy divu, že její prvotina má právě tuto podobu.

Harper Blainerová, hlavní postava příběhu, si vydělává jako vcelku bezvýznamná soukromá detektivka. Zrovna pracuje na zdánlivě banálním příběhu, když je brutálně napadena podezřelým. Útok nepřežije, respektive se na pár minut dostane do stavu klinické smrti. Když se probudí v nemocničním pokoji, začne postupně zjišťovat, že něco není v pořádku. Neustále se kolem ní plazí podivná mlha a jako by viděla stíny minulosti. Nejprve si myslí, že je to důsledek léčby špatnými medikamenty, protože na existenci duchů a podobných paranormálních aktivit prostě nevěří, ale postupně jí dochází, že tak jednoduché to rozhodně není. Vešla do světa plného duchů, příšer, upírů a čarodějek, ze kterého není úniku.

Již od prvních stran příběhu jde poznat, že kniha je autorčinou prvotinou. Nevím, jestli je to původním zpracováním nebo jeho překladem, ale některé věty byly podivně seskládané a musela jsem je číst vícekrát, než jsem plně pochytila jejich smysl. S postupem příběhu se však tento problém ztrácel a ke konci knihy mi v plynulé četbě již nic nebránilo.

Popravdě řečeno mne kniha v první chvíli nijak zvlášť nezaujala. Například z popisu útoku na hlavní hrdinku jsem měla pocit, že by mohl být delší a propracovanější. Když se v příběhu objevili upíři, navíc pojmenovaní Edward a Alice, začala jsem si říkat, jestli to je autorčin účel a jakási recese, náhoda, nebo jestli mám začít bědovat. Časem jsem si ale na tato fanouškům Stmívání známá jména zvykla a přestala mne při čtení vyrušovat.

Co se postav týká, mám velice rozporuplné pocity. Některé postavy se mi zdály velmi předvídatelné (například Harpeřin klient Sergejev), jiné mne naopak dokázaly překvapit (pohřešovaný Cameron, všestranný Quinton). Nejvíce jsem si oblíbila právě Quintona, který se mi také zdál nejvíce záhadný, hlavní hrdinka se mi zamlouvala již o něco méně, a to především proto, že mi její chování připadalo nelogické, zmatené a občas přehnané. Nemohla jsem se také rozhodnout, jestli je statečná, nebo spíše bázlivá. V některých situacích dostávala takřka hysterické záchvaty, v jiných, často mnohem děsivějších, se chovala jako hrdina, který nezná strach.

Jak jsem již napsala výše, z knihy přímo dýchá, že je to autorčin první literární počin. Není špatná, to rozhodně ne, slibuje mnoho napětí a hrůzostrašných pasáží do příštích dílů, nyní jsem ale měla pocit, jako by se autorka rozepisovala. Některé pasáže byly skvělé a nemohla jsem se od nich odtrhnout, jiné byly sepsané podivně a působily až absurdně.

I když první díl série nenaplnil moje očekávání a trochu mne zklamal, myslím, že další díly budou o sto procent lepší. Již ke konci knihy Šerochodec jsem měla pocit, jako kdyby autorka chytila druhý dech a do psaní se pořádně opřela. Právě to probudilo mou zvědavost a dozajista si počkám na druhý díl, který ponese název Poltergeist.

 

 

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠerochodec

Richardson, Kat

Fantom Print, 2012

Napsat komentář