Duchovní cesta k psychickému zdraví

cesta-duvery
Současná rychlá doba plná změn a nejistot může leckoho vykolejit, a co hůř – způsobit i vážnější psychické problémy. Dnes si představíme knihu, která hledá cestu právě z těchto potíží, a to pomocí víry. Svatá Terezie z Lisieux si sama podobnými problémy prošla.

Francouzský kněz a terapeut se ve své úspěšné knize (ve Francii už 4. vydání) věnuje závažnému celospolečenskému tématu, které se nevyhýbá ani věřícím – jak žít s úzkostmi, depresí a pocity viny. Opírá se přitom o Malou cestu sv. Terezie z Lisieux, u níž můžeme díky její vlastní autobiografii velmi dobře rekonstruovat, že sama těmito duševními problémy velmi trpěla. Pralong dobře rozlišuje mezi oblastí, kde má zasáhnout psycholog či psychiatr, a oblastí, kde může pomoct duchovní vedení a podpora. Provází čtenáře nejprve životem sv. Terezie, kde ukazuje řadu symptomů, s nimiž se světice potýkala, popisuje, jak je ve svém duchovním životě proměňovala, a pak tuto zkušenost zobecňuje na způsob, jak se jí inspirovat v životě každého, kdo podobnými obtížemi sám trpí. V duchu Malé cesty vybízí ke klidnému přijetí vlastní nedokonalosti, k důvěře a odevzdanosti do Boží lásky, k zaměření na bezprostřední budoucnost, opuštění nereálných očekávání apod.
Kniha pomůže jak věřícím, kteří trpí úzkostí a depresí, tak jejich rodinným příslušníkům, duchovním a doprovázejícím.

Cesta důvěry se sv. Terezičkou

Z úzkosti, deprese, pocitu viny
Autor: Joël Pralong
Přeložila: Kateřina Bodnárová

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 148×205 mm
ISBN: 978-80-262-1631-5
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Cesta důvěry se sv. Terezičkou vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Jedním ze způsobů, jak uniknout úzkosti z pocitů viny, je popřít svou chybu nebo se vymlouvat a obviňovat druhé. Dnes se rádo říká, že současný člověk se už vymkl ze spárů církve, která ovládá duše prostřednictvím výčitek svědomí, aby mohl prožívat svou vlastní svobodu podle svého svědomí. „Hřích“, který někteří vnímají jako výmysl církevní instituce, už prý patří jen do zastaralého, zatuchlého slovníku jako polozapomenutý relikt náboženské výchovy dětí. Tato takzvaná emancipace ovšem problém pocitů viny nevyřešila. Provinilost tu stále je, pořád připravená začít hlodat a destabilizovat každého, kdo učinil sebemenší přešlap. Ať už jsme věřící, nebo ne, pocity viny jsou tu s námi snad od počátků lidstva, když budeme věřit v Bibli. Úzkost, kterou pocity viny vyvolávají, brzdí myšlení natolik, že může vést ke vzniku nejrůznějších neuróz a depresí, pokud se nějak nevyřeší.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

Joël Pralong

Joël Pralong je švýcarský diecézní kněz, původním vzděláním ošetřovatel na psychiatrii. Je autorem řady knih na pomezí spirituální a duševní pomoci, například Pryč s černými myšlenkami.

Zdroj informací: Nakladatelství Portál


 Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřilo především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly další oblasti jako sociologie, politologie, zdraví, média, antropologie, ekologie, filozofie, ekonomie, sémiotika či kulturologie. Velkou skupinu čtenářů Portálu tvoří rodiče. Pro ně jsou určeny praktické příručky o výchově a také knihy her a nápadů rozvíjejících dětskou tvořivost, které úspěšně využívají i učitelé a vychovatelé.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCesta důvěry se sv. Terezičkou
z úzkosti, deprese, pocitu viny

Pralong, Joël

Portál, 2020

Napsat komentář