Válka člověka se smrtícími patogeny

Neviditelni zabijaci
Nejen Covid-19, ale i ebola či horečka zika představují infekční nemoci, s jejichž epidemiemi se lidstvo musí vyrovnat. Autoři průkopnické publikace ukazují, co by měla společnost udělat, aby se před neviditelnými zabijáky ochránila.

Strhující vědecké drama o hrozbě infekčních nemocí, jež mají děsivou moc rozvrátit každodenní život v globálním měřítku, zničit veřejné i soukromé prostředky a ochromit obchod a dopravu. Epidemie COVID-19, eboly, MERS a horečky zika nám ukazují, jak žalostně málo jsme připravení na to, abychom se s těmito výpadky dokázali vyrovnat. Co tedy můžeme – a musíme – učinit, abychom se před nejzhoubnějšími nepřáteli lidstva ochránili? Na základě nejnovějších poznatků lékařské vědy, případových studií, politických analýz a draze zaplacených epidemiologických ponaučení zkoumá kniha Neviditelní zabijáci prostředky, které musíme vynaložit, a programy, které musíme rozvinout, pokud se máme před infekčními nemocemi ubránit.
Autoři nám ukazují, že bychom se jednoho dne mohli probudit do světa, ve kterém mnohá antibiotika už neléčí, biologické války jsou skutečností a hrozba katastrofální chřipkové nebo koronavirové pandemie je neustále přítomná. Jen pokud pochopíme, co je třeba vykonat a změnit, můžeme zabránit tomu, aby se nemyslitelné stalo nevyhnutelným.
Neviditelní zabijáci jsou snad nejdůležitějším příběhem naší doby i kronikou lékařských tajemství a objevů. Zároveň jsou praktickým akčním plánem, který dokáže zachraňovat životy.

Ukázka z knihy

V době, kdy jsem pracoval jako hlavní epidemiolog státu Minnesota, neslýchali ode mě státní úředníci a šéfové korporací zpravidla to, co chtěli slyšet. Někteří lidé v médiích mi proto začali říkat „posel špatných zpráv“. Takto nazvanému článku v časopise Mpls. St. Paul Magazine dal jeho autor Kermit Pattison podtitul: „Svéhlavý a přímočarý hlavní epidemiolog tvrdí, že v naší válce proti choroboplodným zárodkům je jen poslem z fronty. Buď jak buď nepřináší dobré zprávy.“ (str. 23)

Neviditelní zabijáci

Válka člověka se smrtícími patogeny
Autoři: Mark Olshaker, Michael Osterholm
Přeložil: Robert Novotný

Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7260-473-9
Doporučená cena: 397 Kč

 

Knihu Neviditelní zabijáci vydalo nakladatelství Prostor.

O autorech

Michael Osterholm je vysokoškolský pedagog, významný odborník v oboru veřejného zdraví a zakládající ředitel Centra pro výzkum infekčních nemocí a politiku na Minnesotské univerzitě.

Zdroj informací: kosmas.cz

Mark Olshaker je filmový dokumentarista, držitel ocenění Emmy Award a autor pěti románů a dvanácti knih literatury faktu, z nichž některé se dostaly na první místo žebříčku nejprodávanějších titulů v New York Times.

Zdroj informací: kosmas.cz


prostor_logoNakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.
V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde například o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány italské autorky Eleny Ferrante. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři, například Edgar Dutka, Lubomír Kubík, Martina Formanová či Aleš Palán.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeviditelní zabijáci
Válka člověka se smrtícími patogeny

Olshaker, Mark - Osterholm, Michael T.

Prostor, 2020

Napsat komentář