Vzpomínky legendárního českého horolezce

Rakoncaj nahled
Při příležitosti 70. narozenin Josefa Rakoncaje, který se zapsal mezi špičky horolezectví, o něm vyšla kniha. Dosáhl řady úspěchů a zdolal i ty nejtěžší vrcholy. I když ho to málem několikrát stálo život, dosud se těší pevnému zdraví. Měl a má prostě kliku…

Zrodil se horolezec od pánaboha, přestože o jeho talentu zprvu nikdo nevěděl. Po několika desítkách let je jasno. Neuvěřitelných 11 700 výstupů na pískovcových skalách… K čemu jeho zarputilost, sportovní lásku a umění přirovnat v našich životech? Rakoncaj nad toto ohromující číslo vystavěl pyramidu z mnoha dalších neuvěřitelných výstupů na nejvyšší hory planety, které ho zařadily mezi elitu horolezeckého světa. Za čím opravdu šel, toho dosáhl. Co si opravdu přál, se mu splnilo. Co skutečně chtěl prožít, prožil. A přežil. I když měl několikrát namále. V těžkých skalních stěnách, někdy vysokých i 3 500 metrů, na ledovcích mezi trhlinami i v zóně smrti na osmitisícových horách, kde nedostatek kyslíku, mráz, vítr a častá beznaděj lidskému tělu nic nedarují.
Jak vyjádřit vděk nekonečnému štěstí, které ho životem provázelo? „Nemít kliku, už dávno tady nejsem,“ říká. Bez ní by ho nikdy neproslavily čtyři prvovýstupy v Himálaji, které dosud nikdo nezopakoval, nikdy by nezvládl dva unikátní výstupy bez kyslíkového přístroje na nejobávanější horu světa K2, jeden ze severu a druhý z jihu, což se dodnes také nikomu jinému nepovedlo, nikdy by nebyl prvním Čechem na vrcholech osmitisícových hor Broad Peak, Manaslu, Annapurna, Shisha Pangma, K2 a Nanga Parbat, nikdy by… V nové knize se o muži, který přiznává, že měl v životě velkou kliku, dočtete mnohem víc.
Kniha vychází k 70. narozeninám Josefa Rakoncaje.

Ukázka z knihy

Rakoncaj ukazka

Rakoncaj

Měl jsem kliku
Autoři: Josef Rakoncaj, Miloň Jasanský

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 230×275 mm
ISBN: 978-80-7565-755-8
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Rakoncaj vydalo nakladatelství Jota. Nezapomeňte si prohlédnout ukázku.

O autorech

Josef Rakoncaj (* 1951), ve světě nejznámější a doma nejslavnější český horolezec. Fotograf a kameraman. Od roku 1981 držitel titulu Zasloužilý mistr sportu. Podnikatel, zakladatel a majitel rodinné firmy Sir Joseph vyrábějící od roku 1974 outdoorové vybavení a oblečení. Dlouhá léta se věnoval paraglidingu a létání na ultralehkých letadlech, která si sám stavěl. Jako první člověk na světě vystoupil dvakrát na nejobávanější osmitisícovou horu K2.
Od počátku sedmdesátých let se postupně zařadil mezi horolezeckou elitu. Myšlením originální, technicky skvěle vybavený horolezec. Proslavily ho výstupy v Českém ráji i ve Vysokých Tatrách, v Alpách, na Kavkaze, v Peru i na Aljašce, na Baffinově ostrově, v Utahu nebo v Severozápadních teritoriích v Kanadě, ale především mimořádné výkony na osmitisícovkách Karakoramu a Himálaje, kde se stal na konci 20. století vůdčí osobností československého horolezectví. Vystoupil na osm osmitisícových vrcholů, z toho na K2, Broad Peak, Manaslu, Annapurnu, Shisha Pangmu a Nanga Parbat jako první Čech. Při žádném ze svých výstupů, ani na nejvyšší hory planety, nepoužil umělý kyslík. Nikdy ve vysokých horách neomrzl. V Himálaji se mu povedly čtyři prvovýstupy (jižní stěna Lhotse Shar, severní stěna Shisha Pangmy, severní stěna Kalanky a severní pilíř Nanda Devi), žádný z nich nebyl dosud zopakován. Obdiv sklízel za rychlé výstupy na osmitisícovkách, například Broad Peak za tři dny na vrchol a zpět, totéž na K2. Ani tyto výkony u nás dosud nikdo nezopakoval.
Obrovskou vlnu popularity vyvolal svou první knihou o výstupu na nejobávanější osmitisícovku K2. Potom už osudy charismatického horolezce sledovala značná část veřejnosti. Před několika lety se ve výpravné publikaci Velcí horolezci (autoři Paolo Lazzarin a Roberto Mantovani) objevil jako jediný z českých a československých horolezců mezi legendami horolezecké historie. V květnu roku 1993 o něm odvysílala Česká televize v pořadí jedenadvacátý díl seriálu Galerie elity národa (GEN), v anketě o nejlepšího českého horolezce 20. století obsadil 2. místo (za Radanem Kuchařem), v anketě čtenářů deníku MF Dnes „100 žijících elitních Čechů“ (rok 2001) obsadil 20. místo. Spolu s Miloněm Jasanským vydali o výstupech v Himálaji šest knih v celkovém nákladu téměř 230 000 výtisků. Byl častým hostem ve sdělovacích prostředcích, uspořádal stovky autogramiád a besed s promítáním vlastních dokumentárních filmů. Je ženatý, má syna Lukáše a dceru Lucii.

Josef Rakoncaj Milon Jasansky

Miloň Jasanský žije v Hradci Králové. Dnes podnikatel, dříve publicista a novinář se zaměřením na sport. Zpovídal u rozhlasového mikrofonu výrazné sportovní osobnosti jako Emila Zátopka, Dominika Haška, Jarmilu Kratochvílovou, Pavla Ploce a jiné. Je spoluautorem knihy Můj život s hokejkou (o Vladimíru Martincovi) a dalších šesti knih z horolezeckého prostředí (s Josefem Rakoncajem). Napsal scénář sedmidílného televizního seriálu České himálajské dobrodružství I. Do povědomí široké veřejnosti uvedl v roce 1991 jméno tehdy kanadského cestovatele českého původu Leoše Šimánka a několik let v Česku organizoval jeho populární přednáškové turné Diashow. Rád cestuje, jako turista navštívil 32 zemí v pěti světadílech, vystudoval tělocvik, má doktorát z pedagogiky. Vlastní firmu KVART specializovanou na prodej a potisk reklamního zboží. Je ženatý, má dceru a syna.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Jota


Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRakoncaj
Měl jsem kliku

Rakoncaj, Josef - Jasanský, Miloň

Jota, 2020

Napsat komentář