Poklona silným ženám

A v srdci laska
V křehkém příběhu nazvaném A v srdci láska se prolínají tři různé dějové linky. Jedna se odehrává v roce 1938 v Praze, zatímco zbylé dvě o dvaačtyřicet let později. Společným jmenovatelem jsou silné ženy, které zvládly vybudovat domov navzdory těžkým podmínkám.

Praha, 1938 – Eva s Máňou běží tryskem ulicí, vracejí se z posledního předválečného sletu Sokola. Nechtěně se srazí s mužem plným zloby, neúmyslně mu vyrazí klobouk z ruky… Jeho nenávist a nadcházející válka obrací všechno, co znají, naruby. Máňa si musí sbalit do hnědého kufříku celý svůj život a zachránit se emigrací do neznáma…
Praha, 1980 – Desetiletý Luděk umí být neviditelný. Neustále běhá, skáče a dokáže se prosmýknout skrze šedivé mraky nízko nad městem. Luděk je svobodný. A všechno vidí. Ať si svět dělá, co se mu zlíbí. Ať si jde celý svět klidně k čertu, protože na něho čeká doma v teple babička. Jeho celý svět.
Melbourne, 1980 – Malá liška se drží babiččiny ruky, když stoupají po schodech k jejich bytu ve třetím patře. Uvnitř je přivítá vůně tabáku z dědečkovy dýmky a čerstvě upečených koláčků. Tady je domov, který pro svou vnučku vybudovali čeští imigranti Máňa s Billem. Domov prodchnutý duchem daleké Prahy a milovaných, které tam zanechali.
Je někde život snazší? Je jednodušší zůstat nebo odejít? Je možné i uprostřed největší tmy zahlédnout barvy?
Křehký příběh Favel Parrettové je poklonou silným ženám, které všechno unesou a za všech časů udrží rodinná pouta. Je milou a mnohdy úsměvnou vzpomínkou na dobu druhé poloviny minulého století vyprávěnou z perspektivy šťastného dítěte obklopeného láskou. Je autorčiným vyznáním vlastním prarodičům, kteří pro ni vytvořili domov. Knížka je i poctou Černému divadlu Jiřího Srnce, které nejen za totality vnášelo barvy do černočerné tmy.

Ukázka z knihy

Holubi – v tomhle městě je pět set milionů holubů. Kadí na všechno. Na sochy, na hlavy všech těch svatých z kamene. Slavné historické osobnosti jsou celé od holubího trusu. Kdysi se jeden holub vykadil babičce na hlavu. Tohle se žádnému holubovi stát nemůže. Holub je hrozně rychlý, pobíhá sem a tam a hovínko ho nikdy nezasáhne.
Je neviditelný. To je jeho superschopnost. (str. 24)

Ohlasy na knihu

Skvěle napsaný a upřímně dojemný román plný emocí.

– The Age

Báječný příběh vyprávěný tak poutavým stylem, že se od něj nejde odtrhnout.

– Sydney Morning Herald

Výrazný nový hlas australské beletrie.

– The Australian Women’s Weekly

Úžasná kniha od úžasné autorky – jako by ji Parrettová napsala ve spolupráci s Cormakem McCarthym a Davidem Vannem. To si prostě nemůžete nechat ujít.

– Sunday Times

A v srdci láska

Autorka: Favel Parrettová
Přeložila: Slavěna Brownová

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7625-145-8
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu A v srdci láska vydalo nakladatelství Metafora. Můžete si přečíst další ukázku.

O autorce

Favel Parrettová je australská spisovatelka s českými kořeny. V češtině vyšla také její kniha Až přijde noc.


Nakladatelství Metafora bylo založeno v roce 2001 a od té doby vydalo několik set titulů všech žánrů. K vydaným beletristickým titulům patří mimo jiné knihy Dana Browna, bestseller Jíst, meditovat, milovat či knihy islandské autorky Yrsy Sigurdardóttir. V lednu 2019 spojila Metafora síly s Nakladatelským domem Grada a společně budou dále pokračovat ve vydávání krásných i poučných knih.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeA v srdci láska

Parrettová, Favel

Metafora, 2020

Napsat komentář