Dva vlci na cestě za svobodou

Deti lesa
Pracovníci záchranné stanice se rozhodnou navrátit dva vlky do divočiny, aby mohli žít ve svém přirozeném prostředí. Jejich snahu, úspěchy i zklamání po dobu patnácti měsíců mapoval italský spisovatel. V dokumentárním příběhu ukazuje kouzlo přírody a touhu vlků po svobodě.

Ulisse s Achillem jsou dva mladí vlci.
Opuštěné je našli v lese, poté byli svěřeni do péče Elise a dobrovolníkům ve stanici Monte Adone – zařízení v Apeninách u italské Boloni, v němž se o nalezená zraněná divoká zvířata starají. Vlčata by tak měla zůstat v zajetí až do konce svého života, protože pokud vlci vyrůstají v blízkosti člověka, neosvojí si jazyk a zákony smečky a bez jejich znalosti by v přírodě nepřežili. Elisa s kolegy ze záchranné stanice se o to ovšem chtějí pokusit. Možná trochu bláhově se snaží vrátit lesu jeho děti a umožnit tak vlkům žít volně ve svém přirozeném prostředí.
Jejich odvážné úsilí vrátit vlky na svobodu Giuseppe Festa sleduje krok za krokem. Patnáct měsíců s nimi stráví v takřka nedotče­ných Apeninách, sdílí jejich nadšení a hluboce prožívá zklamání. Ulisseovo a Achillovo dobrodružství citlivě zachycuje až k nečekanému závěru.
Dokumentární příběh Děti lesa se čte stejně poutavě jako román. Giuseppe Festa detailně přibližuje chování vlků, divokých a často mytizovaných zvířat, a opěvuje kouzlo přírody, kterou ovšem nepopisuje nijak romanticky, dokáže ukázat i její drsnou tvář, a to bez mýtů a jakýchkoliv předsudků. Autor zachycuje touhu vlků po svobodě a čtenáře si umí získat svou láskou, obavami a pochybnostmi stejně jako velkým porozuměním a respektem, který si tato fascinující zvířata zaslouží.

Ukázka z knihy

Tři hrsti mandlí. Šálek cukru. Oříšek másla. Recept na mandlový krokant podle mé babičky. Když jsme si ho připravovali naposledy, mohlo mi být tak deset. Babička žila ještě ve starém domku na břehu jezera vedle trosek středověké věže Mezza Torre. Ptám se sám sebe, kde se krokant přes třicet let schovával a v jakém koutku paměti trpělivě čekal na to, aby mohl vyskočit a zaměstnat mě myšlenkami na zkaramelizovaný cukr.
Dnes ráno mrzne a vše je zahaleno v mlze. Dávám pozor, abych na polní cestě neuklouznul. Tenká vrstva jinovatky obalující kamínky mi křupe pod nohama. Bílé a nazlátlé mandle. Krokant. (str. 11)

Děti lesa

Dva vlci na cestě za svobodou
Autor: Giuseppe Festa
Přeložila: Barbora Šupíková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-88316-96-1
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Děti lesa vydalo nakladatelství Kazda. Nezapomeňte nahlédnout do ukázky z knihy.

O autorovi

Giuseppe Festa vystudoval přírodní vědy a věnuje se environmentálnímu vzdělávání. Jako zpěvák vystupuje v Itálii i v zahraničí se skupinou Lingalad, kterou založil. Je protagonistou a scenáristou oceněného dokumentárního filmu Oltre la frontiera (Za hranicí) a autorem řady reportáží z přírody pro italskou televizi Rai. V nakladatelství Salani vyšly jeho romány Il passaggio dell’orso (2013, Přechod medvěda), L’ombra del gattopardo (2014, Stín leoparda), La luna è dei lupi (2016, Měsíc patří vlkům) a Cento passi per volare (2018, Sto kroků od vzlétnutí). Všechny byly přeloženy do mnoha jazyků.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knihy o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěti lesa
Dva vlci na cestě za svobodou

Festa, Giuseppe

Kazda, 2020

Napsat komentář