Óda na přírodu je zároveň detektivkou

Kde zpivaji raci_uvodni
Román Kde zpívají raci se stal nejprodávanější knihou Amazonu, prodalo se jej celkově přes 7 milionů výtisků a byl nominován na několik literárních cen. Přečtěte si i vy příběh opuštěné dívky a záhadné smrti v močálu…

O Kyi Clarkové kolují v poklidném městečku Barkley Cove na pobřeží Severní Karolíny fámy jako o vlčím dítěti, „holce z bažiny“. Poté, co ji jednoho srpnového rána opustí matka, odejdou postupně i starší sourozenci, a nakonec se po mnoha propitých nocích nevrátí ani otec, zůstává Kya úplně sama. I když ne tak docela… Kya je inteligentní a citlivá dívka. Žije v souladu s přírodou, odkázaná sama na sebe v bažině, které říká domov. Pozoruje volavky, sbírá mušle a loví ryby. Jejími nejlepšími kamarády jsou rackové a chlapec Tate, který stejně jako Kya miluje přírodu a vše, co z ní vyzařuje. Naučí mladou dívku číst a stanou se z nich nerozluční přátelé. I v jejím životě přichází chvíle, kdy zatouží po blízkosti jiných lidí, dotecích a lásce. Jenže jednoho dne Tate odejde a Kya, již mladá žena, zůstane opět sama. Její divoká krása okouzlí mladého muže z města, Chase Andrewse, a před Kyou se otevírá úplně nový život. Když je třináctého října 1969 Chaseho tělo nalezeno v močálu bez známek života, obyvatelé města začnou z jeho vraždy podezírat právě holku z bažiny, Kyu Clarkovou. Jenže močál ví o smrti všechno, ví, že smrt nemusí být vždy tragédie. Román Kde zpívají raci je překrásnou ódou na přírodu, je příběhem opuštěné dospívající dívky, která se učí důvěřovat lidem, a je také líčením záhadné vraždy s překvapivým koncem. Delia Owensová nám připomíná, že dětství nás všechny poznamená na celý život a že my všichni podléháme úžasným tajemstvím přírody.

 

Kde zpívají raci

Autorka: Delia Owensová
Přeložila: Jana Hlávková

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 156.2×228 mm
ISBN: 978-80-7565-739-8
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Kde zpívají raci vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

Ráno se chvělo srpnovým žárem a vlhký dech bažiny rozvěsil po dubech a borovicích mlžné závoje. Palmový hájek halilo neobvyklé ticho protnuté jen tlumeným plesknutím křídel volavky, která se pomalu odrazila od vodní hladiny. Pak Kya slyšela bouchnutí síťových dveří. Bylo jí tehdy pouhých šest let. Stála v kuchyni na stoličce a drhla z hrnce zbytky kukuřičné kaše. Zarazila se a hrnec ponořila do lavoru s vyčpělou mýdlovou pěnou. Kdo to asi byl? Určitě ne maminka, ta nikdy dveřmi nebouchá.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Delia Owensová

Delia Owensová (* pravděpodobně 1949) je americká zooložka a spisovatelka. Společně se svým manželem sepsala tři knihy, v nichž vypráví o svém životě a výzkumu divokých zvířat v Africe. Na University of Georgia získala bakalářský titul ze zoologie a na University of California v Davisu pak dokončila doktorské studium. Je laureátkou Ceny Johna Burroughse za texty o přírodě a její práce vycházejí v mnoha odborných přírodovědných časopisech. V současnosti žije v Idahu. Beletristicky debutovala těsně před sedmdesátkou románem Kde zpívají raci. Kniha se v USA stala fenoménem. Ovládla žebříček bestsellerů The New York Times 2019; ve stejném roce vévodila také prodejům na Amazonu. Počet čtenářských hodnocení na Goodreads se blíží jednomu milionu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKde zpívají raci

Owensová, Delia

Jota, 2020

Napsat komentář