Ukázka z knihy Pátrání po Silvestrovi

Patrani po Silvestrovi_uvodni
Zaměstnanec firmy Baťa Silvestr Němec odjel pracovně do Singapuru. Na začátku roku 1942 ovšem Japonci na Singapur zaútočili a Silvestr Němec za nejasných okolností při obraně zahynul. Jan Beránek, synovec Silvestra Němce, se vydal po stopách svého strýce a svou takřka detektivní práci zachytil v knize Pátrání po Silvestrovi.

Přinášíme vám ukázku z knihy Pátrání po Silvestrovi,
kterou vydalo nakladatelství Mystery Press.

 

Zapomenutý Silvestrův příběh pro mě začal ožívat v únoru 2017. Jak se ukázalo, bylo to přesně pětasedmdesát let od jeho předpokládané smrti, což jsem v tu chvíli ale netušil. Zpětně si uvědomuji, že je to jedna z řady pozoruhodných náhod, které mě při pátrání potkaly.
Tehdy mi při jedné z návštěv příbuzných máma přinesla složku se starými rodinnými dokumenty. Věděla, že se snažím zmapovat náš rodokmen, takže staré oddací a úmrtní listy přišly vhod.
Ukázalo se, že mezi papíry jsou rovněž dva tucty písemností, které se vztahují přímo k mému prastrýci. Našli jsme jedno jeho psaní z března 1939, které poslal domů krátce po svém příjezdu do Singapuru. A pak několik dopisů mezi rodinou a třemi Silvestrovými přáteli a kolegy ze singapurské pobočky firmy Baťa. Ti se po válce snažili zprostředkovat rodičům informace o Silvestrově osudu, které jim byly známy – popisují, jak ho sami marně hledali, a vzpomínají, kdy ho viděli naposledy.

Poválečné doufání
Chronologicky nejstarší zpráva je z prosince 1945 a přichází od Pavla Ambrože:
„Byl jsem s Vaším synem S. Němcem zaměstnán u fy Baťa Shoe Co. Ltd., v Singapore. Byli jsme přátelé. Oba jsme byli dobrovolníky Singapore Volunteer Forces, a když vypukla Japonská válka, byli jsme mobilizováni a zařazeni do Britské armády v Singapore. Já jsem byl jako kulometčík; Váš syn byl u obrněných automobilů.
Asi tři dny před okupací Singapore Japoncama byl raněn a převezen do polní nemocnice. Po pádu Singapore (15. 2. 1942) jsem jej hledal ve všech nemocnicích, ale nenašel jsem jej. Nyní, když Angličani znovu okupovali Singapore, shledal jsem ve vojenských seznamech, že je veden v seznamu jako nezvěstný.
Je možné, že odejel na některé lodi, které evakuovaly Evropany ze Singapore, a byli chyceni japonskými válečnými loďmi a byli internováni v různých zajateckých táborech na Jávě, Sumatře a v Indonésii. Na Jávě je asi 250 000 zajatců a dosud nejsou přesné záznamy všech jmen. Zatím se tam stále bojuje.
Po zabrání Singapore Japoncama šel jsem se podívat do mého a jeho bytu. Oba byly vykradené […] Doufám však, že jakmile spojenci vyřídí okupaci Jávy, že jej najdou v některém zajateckém táboře.“
Nevím, jaké informace Silvestrovi rodiče dostali už dříve, ale dost možná právě tohle byla první konkrétní zpráva o jejich synovi z Dálného východu.
Dnes už víme, že naděje na to, že se Silvestr ještě někde objeví, byly plané. Představuji si živě bolest a bezmoc, kterou rodina nezvěstného mladého syna musela cítit, i zoufalou naději nastíněnou panem Ambrožem, k níž se jistě upínali.
Dopis, který se zmiňuje o možnosti, že Silvestr může být stále naživu v některém ze zajateckých táborů, rodinu žijící na jihomoravském venkově jistě povzbudil, aby v rámci svých možností hledala dál.

————————

Přečtěte si celou ukázku.

————————

Jan Beránek

Jan Beránek (*1970) se narodil v Brně a v dětství trávil hodně času u prarodičů ve Vémyslicích – rodné obci Silvestra Němce. Bádání zaměřenému na zmizelého prastrýce Silvestra se systematicky věnuje od začátku roku 2017. Profesně se zabývá problémy životního prostředí, ze zájmu už od studií sleduje i další obory, především astronomii a fyziku. Jeho dalším koníčkem je fotografování. V českých médiích a na on-line platformách publikoval mnoho desítek textů. Některé z nich můžete najít na jeho osobní webové stránce www.janberanek.cz. S manželkou a třemi dětmi dlouhodobě žije v zahraničí (Nizozemsko), několik let pracovně pobýval i na Blízkém východě (Turecko, Libanon, Izrael).

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press


mystery-press-logoMystery Press je nově vzniklé a rychle se rozvíjející nakladatelství, jehož sídlo se nachází v Praze. Nakladatelské činnosti se věnuje od dubna minulého roku, zpočátku v koedicích s nakladatelstvím FANTOM Print. Cílem nakladatelství je vydávání detektivních titulů, krimi a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePátrání po Silvestrovi
Válečné osudy baťovců v Singapuru

Beránek, Jan

Mystery Press, 2020

Napsat komentář