Příběh o útěku z lágru

Deset krizu_uvodni
Nakladatelství Academia nově vydává Deset křížů od Karla Kukala, knihu přinášející vzpomínky bývalého mukla z uranových dolů na hromadný útěk ze šachty u Horního Slavkova.

Karel Kukal ve své knize popisuje podmínky pracovních lágrů přelomu čtyřicátých a padesátých let a rekonstruuje příběh svého útěku ze šachty číslo čtrnáct ve slavkovské oblasti. Kukal unikl z tábora s dalšími mukly a ve své rekonstrukci jejich osudů dokládá i jejich vlastní svědectví. Ačkoliv se skupině vězňů podařilo dostat z tábora, byli dopadeni, někteří z nich zabiti na útěku, ostatní odsouzeni. Kniha byla poprvé vydána roku 1993.

 

Deset křížů

Autor: Karel Kukal

Počet stran: 140
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-200-3090-0
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Deset křížů vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Estébák mi zkroutil ruku dozadu, prý žádné voloviny, a odvedl mě do auta před branou. Nechápal jsem, co bych mohl s nohou v sádře dělat za voloviny, ale to asi nevěděl ani on.
Koho naložili do dalších dvou aut, nevím. Snad ty dva postřelence z karlovarské nemocnice, kteří se mnou přijeli do ústředního tábora. Státními prostředky se rozhodně příliš nešetřilo – na eskortu tří zasádrovaných vyčlenili šest ozbrojených mužů a tři auta. (str. 103)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Karel Kukal

Karel Kukal (* 22. listopadu 1927) je český skaut a bývalý politický vězeň. Narodil se v Praze do rodiny obchodníka. V současnosti žije ve švýcarském Bernu. Dne 28. října 2002 obdržel od prezidenta Václava Havla medaili Za hrdinství. Dne 15. října 1951 se účastnil hromadného útěku jedenácti vězňů z šachty jáchymovských uranových dolů nedaleko Horního Slavkova. Útěk se nezdařil, druhý den byl Karel Kukal spolu s dalšími ze skupiny chycen u vsi Stanovice. Byl odsouzen a na svobodu propuštěn až roku 1962.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeset křížů

Kukal, Karel

Academia, 2020

Napsat komentář