Brzké večery vybízejí k získávání vědomostí

spolecenske-vedy
Vydejte se do světa přírodních, sociálních a špetky technických věd! Nabízíme vám zajímavosti o kyslíku, světě hub, ale i o člověku samotném. Z čeho pramení zdravotní potíže pohybového aparátu? Jak vypadají temná zákoutí internetu, odvrácená strana měst či historie celibátu?

Kyslík – prvek, bez nějž by nebyl současný život. Minimálně ne na naší planetě a tak, jak jej známe. Věděli jste ale, že kyslík působí nejenom jako dobrý sluha, ale rovněž velice krutý pán? Pokud by neexistoval antioxidační systém organismu, už samotné dýchání by nás velice rychle zabilo. Více prozradí následující publikace.

Kyslík

Kyslík je symbolem života. Má ovšem i druhou, mnohem temnější tvář. Vedle oživujícího elixíru se totiž stává i jedem, s nímž musí každý živý organismus bojovat nejrůznějšími prostředky, od antioxidantů až po důmyslné fyziologické adaptace. Kyslík je podle všeho zapleten do stárnutí našich těl, nemocí spjatých s vysokým věkem i se smrtí, která je, zdá se, nevyhnutelným důsledkem jeho celoživotní konzumace. Alespoň to ve své fascinující, přelomové a ohromným množstvím faktů nabité knize tvrdí britský biochemik a autor několika populárně-naučných knih Nick Lane, jenž v patnácti kapitolách odkrývá nezastupitelnou roli kyslíku v pozemské evoluci a v životě každého z nás.

Molekula, která stvořila svět
Autor: Nick Lane
Přeložil: Pavel Pecháček

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 170×237 mm
ISBN: 978-80-257-3314-1, 978-80-7363
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Kyslík vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Oxidace (okysličování) byla pojmenována podle kyslíku (oxygenium), který vyniká v odebírání elektronů molekulám. Pro lepší zapamatování o něm uvažujte jako o čemsi leptavém či ničivém, jako je třeba přípravek na odstraňování barvy. Při oxidaci dochází k odebírání elektronového nátěru, kdežto redukce působí jako nanášení čerstvé barvy. Podstatné je, že kyslík dokáže molekulám odebírat elektrony a že molekuly, jež své elektrony nabízejí jako obětinu, se během tohoto procesu často rozpadnou. Dnes buňky čelí tomuto typu poškození pomocí antioxidantů, avšak na začátku žádné antioxidanty k dispozici nebyly. V takové situaci by volný kyslík představoval nepřekonatelný problém, jelikož veškeré organické molekuly či rodící se formy života by se v přítomnosti kyslíku rozpadly. Fakt, že vznikl život, může znamenat jediné, a sice že tu žádný kyslík nebyl.
První buňky se tedy pravděpodobně vyvinuly v bezkyslíkaté atmosféře a energii musely vyrábět bez přispění kyslíku. To se vzhledem k faktu, že Louis Pasteur na konci 19. století popsal fermentaci (kvašení) jako „život bez kyslíku“, a následný výzkum mu dal za pravdu, jevilo jako rozumný předpoklad. Jelikož jsou kvasinky a mnohé jiné jednobuněčné organismy na fermentaci energeticky závislé a mají jednoduchou stavbu, dospěli vědci k předpokladu, že jde o pozůstatky starobylého života. (str. 25)

Pokračujte ve čtení.

————————————————

Některé možná překvapí, že podobně jako na kyslíku, i na houbách závisí život na Zemi. Přežijí takřka vše – od radioaktivního záření po pobyt v kosmu. Houby živé tvory včetně lidí léčí, živí a občas jim i škodí. Co všechno o nich vlastně zatím víme?

Propletený život

Kniha Propletený život vás vezme do opomíjeného a zázračného světa hub a ukáže vám, že představují klíč k porozumění nejen planetě, na níž žijeme, ale i životu samotnému. Vydejte se na pouť, která vás změní k nepoznání.
Čím více toho o houbách víme, tím méně toho bez nich dává smysl.
Neřadí se ani k rostlinám, ani k živočichům. Prorůstají půdou, poletují ve vzduchu a žijí i v našem těle. Vzrůstem sahají od mikroskopických tvorečků po největší známé organismy na světě. Stály u zrodu života na souši, dokážou přežít v otevřeném kosmu a libují si v radioaktivním záření. A vlastně na nich větší či menší měrou závisí veškerý život na Zemi.
Jsou to organismy, které nás nepřestávají překvapovat. Sice nemají mozek, ale se šokující přesností zvládnou řešit problémy i ovlivňovat chování živočichů. Prostřednictvím chleba, alkoholu i život zachraňujících léků se nesmazatelně podepsaly na podobě lidské kultury a nedávné výzkumy potvrdily, že jejich psychoaktivní vlastnosti ulevují od řady duševních obtíží. Na jejich schopnosti rozkládat plasty, výbušniny, pesticidy i surovou ropu stavějí nejnovější průlomové technologie a objev, že pod povrchem propojují rostliny do podzemních sítí – „lesního internetu“ –, převrací naše chápání ekosystémů. Přesto více než devadesát procent druhů hub dosud nebylo zdokumentováno.

Jak houby utvářejí svět, mění naši mysl a ovlivňují budoucnost
Autor: Merlin Sheldrake
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 322
Vazba: vázaná
Formát: 176×245 mm
ISBN: 978-80-88316-93-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Propletený život vydalo nakladatelství Kazda.

Mrkněte na video, kde autor představuje svoji knihu obrostlou hlívu ústřičnou:

 

 

————————————————

Z živočišných druhů naší planetě dominuje člověk. Evoluce, rozvoj mozkovny a s tím spojená bipední chůze si však i dnes vybírá svoji daň. Jde zejména o zdravotní bolesti zad, kloubů, hlavy a dalších oblastí, které mohou pramenit z přetíženého pánevního svalstva. Odborníci na slovo vzatí vysvětlují, jak s tímto problémem pracovat.

Jak jsme zaplatili za dvě nohy

Jak jsme zaplatili za chůzi po dvou? Mimo jiné zdravotními potížemi, které plynou z přetížení svalstva pánevního dna, upínajícího se na kostrč. Zvýšené napětí tohoto svalstva bývá nejen častou příčinou bolestí zad, kloubů a hlavy, ale i mnoha dalších zdravotních problémů, např. gynekologických a urologických. Jak mohou takové problémy vzniknout a jak je léčit, to vysvětlují odborníci v rozhovorech, propojených osobními zkušenostmi autorky se syndromem kostrče a pánevního dna.
Zpovídáni jsou:
Tomáš Bednář, Jaroslav Brůžek, Miloš Grim, Štěpán Haškovec, Ivan Horáček, Zuzana Krchová, Ivan M. Malbohan, Ivana Novotná, Josef Pekárek, Michaela Prokešová, Jan Pyrih, Karel Saur, František Ťupa, Stanislav Vybíral

„Jasný a výstižný vhled do evoluce člověka. Zároveň názorná ukázka, na jakých základech stojí funkční myšlení ve fyzioterapii a celém rehabilitačním lékařství.“ (Tomáš Dvořák, fyzioterapeut)

Rozhovory s lékaři, fyzioterapeuty a biology o lidském těle, hlavně o kostrči a svalstvu pánevního dna
Autorka: Zuzana Pechová

Počet stran: 132
Vazba: brožovaná
Formát: 114×189 mm
ISBN: 978-80-7530-250-2
Doporučená cena: 220 Kč

Knihu Jak jsme zaplatili za dvě nohy vydalo nakladatelství Malvern.

————————————————

Člověk je tvor vynalézavý a sociální. Za posledních několik staletí prošel značným kulturním, budovatelským i technologickým vývojem. Jsme schopni stavět honosné metropole, jimž vévodí elegantní budovy. Ale co místa, která se vyskytují mezi nimi a po dekádách vývoje teď zůstávají takřka bez povšimnutí?

Město naruby

Město nejsou jen stavby, ulice, náměstí, infrastruktura, zeleň a parky – tedy místa s jasnou funkcí –, ale i tisíce míst mezi nimi, která zdánlivě „k ničemu nejsou“. Některá z nich míjíme bez povšimnutí, jiná nám svým křovím, plevely a odpadky trochu nahánějí strach, další pokládáme za přírodu. Místa mezi místy – odvrácená strana města, vágní terén, o jehož životě toho moc nevíme…
Jak tato místa v historii vznikala, jak vznikají dnes a proč je jich v našich městech v současné době tolik? Jaký mají urbanistický, ekologický i sociální život? K čemu nás vybízí jejich svérázná estetika? Mají v dnešním městě vůbec své místo? Tato kniha nahlíží naše postsocialistická, postindustriální a globalizovaná města z pohledu naruby.

Vágní terén, vnitřní periferie a místa mezi místy
Autor: Radan Haluzík

Počet stran: 400
Vazba: flexi
Formát: 210×265 mm
ISBN: 978-80-200-3041-2
Doporučená cena: 695 Kč

Knihu Město naruby vydalo nakladatelství Academia.

Ukazka-z-knihy-Mesto-naruby

Prohlédněte si celou ukázku.

————————————————

Jedním z vrcholů technologického pokroku byl vynález internetu. Podobně jako města ukrývají svá temná zákoutí, i internet taková má. Mezi ně patří takzvaný Dark Web, svět na hraně legality, o němž se vypráví řada neuvěřitelných věcí. Jsou ale pravdivé?

Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny

Dark Web je tajemné a mýty opředené místo na internetu, kde se za virtuální peníze dá koupit leccos ilegálního. Lidé si posílají poštou drogy a padělané dokumenty, nakupují ukradené kreditní karty a sledují pornografii za hranou zákona.
Dark Web však má i své světlé stránky. Ty využívají i novináři BBC, The Guardian nebo samotný Facebook pro sdílení informací, které mají zůstat utajeny. Nepředstavujte si ale nepřístupné části hlubin internetu — na Dark Web se můžete dostat na pár kliknutí myší. Bájí se, co vše se tam děje. Dá se snadno a anonymně koupit zbraň? Nebo rovnou objednat nájemný vrah? Anebo si dokonce zaplatit sledování vraždy v přímém přenosu?
Kniha je průvodcem po temné části internetu od jeho počátků po budoucnost. Ukazuje, jakým způsobem fungují pravidla mezi lidmi, kteří spolu chtějí obchodovat, ale nikdy neodhalí svou identitu. Proč se pod rouškou anonymity neokrádají a co se stane, když k tomu dojde. Proč se vládám daří tvůrce nelegálních tržišť chytat a jak se tomu tržiště brání. Co je na Dark Webu skutečností, a co naopak mýtem?

 

Autor: Dominik Stroukal

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-271-2934-8
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny vydalo nakladatelství Grada.

„Zkuste vypozorovat okamžik, v němž si uvědomí, že bude zatčen,“ vybídl muž v obleku před promítacím plátnem ve středně velké učebně. Z publika se ozval smích účastníků. Smích z radosti nad zatčením teprve pětadvacetiletého Alexe. Kluka, který se stal jedním z největších drogových bossů planety.
Kdybyste Alexe potkali na ulici, nevšimnete si ho. Tedy určitě ne ještě pár let před jeho zatčením. Mladý Kanaďan Alexandre Cazes dle slov jeho otce nikdy ani nekouřil. Vzorňák, který se dobře učil, dokonce přeskočil ročník. Kulaťoučký mladík s ďolíčkem v bradě a špatně střiženou ofinou překrývající v kouty mizející vlasy se narodil 19. října 1991 ve městečku dvě hodiny cesty od kanadského Montrealu. (str. 12)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Ačkoliv někteří vyhledávají tabuizované neřesti života (třeba právě na Dark Webu), jiní věří v odříkání ve formě celibátu. Tento fenomén provází lidstvo již od úsvitu prvních náboženství a u některých pokračuje dodnes. Jak vlastně myšlenka celibátu vznikla a proč? Poznejte pozadí jeho existence ve stejnojmenné knize.

Celibát

Církevní historik Hubert Wolf přistupuje k problematice celibátu z historického hlediska a vychází z toho, že Nový zákon se pro celibát nijak nevyslovuje; proto postoj církve od raného středověku prochází četnými proměnami: od akceptování manželského svazku přes omezení sexuálního styku manželů v souvislosti s přijímáním svátosti a přes přijetí skutečnosti, že východní křesťanské církve kněžím sňatek povolují, až k definitivnímu utužení celibátu, jež spadá do 19. století, resp. na přelom 19. a 20. století. Vedle církevně-ekonomických důvodů – nejsou-li potomci, nemá kdo dědit – nachází Wolf další zdroje celibátu jednak v židovských předpisech týkajících se čistoty, jednak v pozdní antice, zejména u stoiků (asketický ideál) a u gnostiků s jejich dualismem hmoty a ducha. Tento asketický ideál však podle něj není s postavou Ježíše vůbec v souladu. Vedle řady historických aspektů si autor všímá i aktuálních problémů souvisejících s celibátem, jako je nedostatek kněží a enormní množství případů sexuálního zneužívání. Autor se snaží o seriózní a vyvážený přístup, ale zároveň nezastírá vlastní postoj k celé problematice, který charakterizuje název poslední kapitoly: „Starý systém dospěl ke konci“.

Autor: Hubert Wolf
Přeložila: Daniela Petříčková

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-462-3
Doporučená cena: 247 Kč

Knihu Celibát vydalo nakladatelství Prostor.

Biskup a papež se shodnou na tom, že „se tu něco rozpadá“, že v oblasti Amazonie dochází k „fatálnímu odvykání eucharistii“. Jednatřicet kněží se nemůže na území větším než Spolková republika Německo starat o osm set křesťanských obcí. František a biskup zvažovali možnosti řešení. Kräutler připomíná návrh jihoafrického biskupa Fritze Lobingera, aby byly obce bez kněze v budoucnu vedeny kolektivně jakýmisi teams of elders, variantou rady starších, a tyto muže a ženy „pak rovněž vysvětit na kněze, aby mohli spolu se svou obcí také slavit eucharistii.“ Řeč přijde i na téma viri probati – tedy ženaté muže, kteří se osvědčili v manželství i povolání a kteří by měli být vysvěceni na kněze. Audience končí slavnou papežovou větou, aby mu biskupské konference připravily „odvážné“ návrhy. (str. 12)


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKyslík
Molekula, která stvořila svět

Lane, Nick

Dokořán, 2020

zobrazit info o knizePropletený život
Jak houby utvářejí svět, mění naši mysl a ovlivňují budoucnost

Sheldrake, Merlin

Kazda, 2020

zobrazit info o knizeJak jsme zaplatili za dvě nohy
Rozhovory s lékaři, fyzioterapeuty a biology o lidském těle, hlavně o kostrči a svalstvu pánevního dna

Pechová, Zuzana

Malvern, 2020

zobrazit info o knizeMěsto naruby
Vágní terén, vnitřní periferie a místa mezi místy

Haluzík, Radan

Academia, 2020

zobrazit info o knizeDark Web: Sex, drogy a bitcoiny

Grada, 2020

zobrazit info o knizeCelibát

Wolf, Hubert

Prostor, 2020

Napsat komentář