Báje a pověsti

Baje-a-povesti-perex
Zavítejte do světů bájných bytostí, rozličných tvorů, bohyň a bohů, o nichž si lidé povídali od nepaměti. Začtěte se do příběhů a pověstí sahajících od vrcholků našich hor přes hvězdnou oblohu až do celého širého světa.

Díky prvnímu dnešnímu titulu budeme putovat po našich horách a vysočinách a začteme se do mýtů, jimiž jsou tato místa opředena. Jistě každý z nás někdy zaslechl jméno Krakonoš. Málokdo už ale ví, že nejen on hájí krajinu našich vrcholů a pohoří…

Nejkrásnější pověsti: Vládcové našich hor

Krakonoš, který je bájným vládcem Krkonoš, není zdaleka jediným pánem našich pohoří. Svého strážce mají snad všechny české, moravské a slezské hory, ba leckdy i nižší kopečky. Nechte se očarovat lesními žínkami, vyhýbejte se obávaným zbojníkům, prozkoumejte podzemní říše permoníků…

Autor: Hynek Klimek

Počet stran: 289
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-190-7
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Nejkrásnější pověsti: Vládcové našich hor vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„Krakonoši, Krakonoši!“ volala celá udýchaná z rychlého letu. „Od Jilemnice jde nějaký člověk a vždycky, jak kousek popojde, tak tě volá a rozhlíží se, jestli se na jeho volání objevíš. A mezitím, jak se tě snaží přivolat, v jednom kuse kleje a nadává. Styděla bych se ale opakovat, jaké nadávky říká.“
„A na koho nadává? Na mne nebo snad na vrchnost?“ zajímalo Krakonoše.
„Na ševce!“ hlásila straka. „Že mu prý odlákávají zákazníky a berou práci!“
„Aha! To bude určitě mistr Dratvička. Dobře ho znám. Sám je švec a šikovný, práci dělá znamenitou, ale je pruďas a stále mu něco není po vůli. A není pravda, že mu ostatní ševci přetahují zákazníky. Sám si je odrazuje svým věčným láteřením. Ten by snad byl schopen vynadat i samotnému králi a třeba i bez příčiny, kdyby k němu zavítal,“ řekl na to Krakonoš.
„To by mě zajímalo, co ten mi může chtít. No, nemám právě nic důležitého na práci, tak se tam za ním dojdu podívat,“ rozhodl se vzápětí a mílovými kroky šel Dratvičkovi k Jilemnici naproti. (str. 1)

Pokračujte ve čtení.

————————————————

Existuje jen málo věcí, které umí člověka inspirovat tak jako pohled na noční oblohu. O hvězdách a souhvězdích vznikaly od pradávna ve všech koutech světa příběhy plné odvahy. Kniha Příběhy z hvězd, doplněné krásnými ilustracemi, nám je přiblíží.

Příběhy z hvězd

Po tisíce let lidé upírali zrak na noční oblohu a vyprávěli si příběhy o hvězdách a souhvězdích a snažili se přijít na to, jak se na nebe dostaly. Vymysleli si o tom množství příběhů, a vy se teď v bájích a pohádkách dočtete o mstivých i laskavých bozích a bohyních, strašlivých nestvůrách i statečných hrdinech a rozluštíte nejednu záhadu vesmíru i pozemského života. Chcete vědět, kdo byl prvním faraonem, nejmocnějším bohem Slunce či bohem podsvětí? Kdo zachránil před mořskou příšerou krásnou Andromedu nebo jak kojot rozházel hvězdy? Ponořte se do příběhů z celého světa – ze starověkého Řecka až po Severní Ameriku, Afriku, Čínu a Tichomoří. Kouzelná knížka oceňované autorky Anity Ganeriové s nádhernými ilustracemi Andyho Wilxe skrývá tolik zázraků, kolik se jich jen tak někam nevejde. A než začnete číst, podívejte se večer na oblohu. Hvězdy vám budou svítit na cestu za tajemstvími.

Autorka: Anita Ganeriová
Přeložil: Petr Somogyi
Ilustrace: Andy Wilx

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 245×275 mm
ISBN: 978-80-276-0032-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Příběhy z hvězd vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Pribehy-z-hvezd

Prohlédněte si více stránek z knihy.

————————————————

Z hvězdné oblohy se přesuneme na Zemi, avšak po světě putovat nepřestaneme. V následujícím titulu se v modernějším pojetí zaměříme na mýtické ženské postavy, mezi nimiž nebudou chybět bohyně, víly, válečnice, duchové, osoby dobré i zlé, známé i méně známé.

Milované a obávané

Padesát mytických ženských postav – padesát moderně převyprávěných příběhů. Čarodějky, bohyně, víly i válečnice…
Kniha Milované a obávané se skládá ze starých mýtů a lidových příběhů o legendárních mytických bytostech, ale vypráví je novým způsobem. Nezávislé víly, svůdné dívky v lesích, strašidelné čarodějnice nebo málo známé bohyně – kniha pokrývá širokou paletu mytických ženských postav z celého světa, od dobře známých po takřka zapomenuté, od prastarých po ty moderní, a ukazuje jejich příběh v novém světle, inspirativním pro současné ženy.
V příbězích nechybí židovská démonka Lilith, česká bojovnice Šárka, japonská bohyně Ame-no-Uzume, keltská víla bánší, egyptská bohyně Maat, severská Freya, řecká obluda Medusa, babylonská bohyně Tiamat, hinduistická Kálí či vúdú bohyně Maman Brigitte.
Kniha je rozdělena do pěti přehledných částí – Čarodějnice, Bojovnice, Nositelky neštěstí, Elementární duchové a Velkorysí duchové a každou kapitolu doprovází také krásná barevná ilustrace.

Mytické ženy, jak je neznáte
Autorka: Kate Hodgesová
Ilustrovala: Lee Harriet Merrionová

Počet stran: 224
Vazba: pevná
Formát: 230×170 mm
ISBN: 978-80-7625-113-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Milované a obávané vydalo nakladatelství Metafora.

————————————————

Na závěr zavítáme do světa legendárních Her o trůny. Tato slavná sága v mnohém čerpá ze světových mýtů a legend, a právě proto vznikla samostatná kniha, jež nám oblíbený svět znovu přibližuje a objasňuje původ jednotlivých motivů.

Hra o trůny – Mytologie

Když George R. R. Martin vytvářel svět pro svou nepřehlédnutelnou románovou ságu, jež si podmanila fanoušky po celém světě, inspiroval se mnoha slavnými mýty. Svět Hry o trůny je plný odkazů na mytologii: lidé bůhvíjakým zázrakem vstávají z mrtvých, další zase neuhoří v ohni či umějí měnit své vzezření, jsou tu draci a zlovlci i hordy na kost zmrzlých oživlých mrtvol… Ostatně čím by byla Daenerys bez svých draků? Koho by zajímala Noční hlídka, kdyby se na druhé straně Zdi nevyskytovali Bílí chodci? A odkud se vlastně vzala Melisandra?
Ve Hře o trůny najdeme nepřebernou spoustu odkazů na řecké a římské legendy a mýty (ale také na ty severské, anglosaské či artušovské). Stejně tak na nás při čtení a sledování neustále pomrkávají rozličná náboženství a lidové kulty, které této sáze dodávají jedinečný ráz. A proto ji všichni také tak milujeme!
Gwendal Fossois vás zve, abyste se (znovu a jinak) seznámili s mytologickým světem Hry o trůny. A vězte, že o překvapení na této cestě nebude nouze…

Autor: Gwendal Fossois
Přeložil: Petr Christov

Počet stran: 183
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-731-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Hra o trůny – Mytologie vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Táhne se v délce 100 lig, tedy nějakých 400 kilometrů, což přibližně odpovídá vzdálenosti mezi Paříží a Amsterdamem. Dosahuje výšky asi 700 stop, tedy zhruba 220 metrů. Zeď s devatenácti věžemi je ledovým monstrem, které se táhne od jednoho obzoru ke druhému. Na západě se vine okolo údolí Mléčné řeky a na východě sahá až k zátoce Tuleňů v Chvějivém moři. Tvoří fyzickou hranici oddělující Sedm království od zbylého území na Severu, od pověstné bílé krajiny, v níž se jen zřídka vyskytují živé bytosti.
Zeď se objevuje v mnoha mýtech. Bývá symbolem jasně vytyčených hranic: člověk odjakživa stavěl ploty, aby si geograficky vymezil svá území. Zeď je symbolem bezpečí, odděluje nebezpečné od toho klidného, rodinného. Zkrátka a dobře: dobré od zlého. (str. 23)

Přečtěte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejkrásnější pověsti: Vládcové našich hor

Klimek, Hynek

Alpress, 2020

zobrazit info o knizePříběhy z hvězd
Báje a legendy ze všech koutů světa

Ganeriová, Anita

Slovart, 2020

zobrazit info o knizeMilované a obávané
Mytické ženy, jak je neznáte

Hodgesová, Kate

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeHra o trůny – Mytologie

Fossois, Gwendal

Jota, 2020

Napsat komentář