Ze slz mají užitek jedině ti, kdo neztrácejí naději

Den kobylek
Hlavní hrdina, rozkreslovač kulis Tod, se přestěhoval do Los Angeles, aby našel inspiraci pro své umění. Během jejího hledání naráží na různé typy lidí, kteří se snaží dosáhnout pozlátka a splnit si své tužby ve velkovýrobně amerických snů.

Vrcholný román a zároveň tvůrčí závěť Nathanaela Westa se sarkasticky trefuje do hollywoodské velkovýrobny amerických snů, nebo spíš do panoptika lidských typů potácejících se v jejích nižších patrech a na samém okraji. Krajinou oněch divotvorných náhražek nás provede rozkreslovač kulis Tod původem z kultivovaného východního pobřeží USA, jenž doufá, že tu najde inspiraci pro majestátní obraz zachycující požár prohnilého Los Angeles. Zaznamenává touhy těch, kdo si chtějí z tamějšího pozlátka urvat aspoň střípek, aby unikli fádnímu zaměstnání a na chvíli vybředli z kolotoče zmaru. Naráží při tom na všelijaké groteskní zástupce hollywoodského živočichopisu: na vysloužilé varietní umělce, prkenné statisty i podivínské šíbry, na ženy z nepřehledného pomezí mezi komparsistkami a prostitutkami, dokonce i na tragický pravzor všech budoucích ušlápnutých Homerů Simpsonů. Z nenaplnitelných nadějí pěšáků americké „nižší střední třídy“ nakonec vzejde frustrovaný dav – dav jako v biblickém podobenství o kobylkách, který vše mimo filmové atrapy lynčuje a žene příběh k apokalypse.

Den kobylek

Ze slz mají užitek jedině ti, kdo neztrácejí naději
Autor: Nathanael West
Přeložila: Lenka Sobotová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7335-635-4
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Den kobylek vydalo nakladatelství Leda.

O autorovi

Newyorčan Nathanael West přišel na svět 17. října 1903 jako Nathan Weinstein do rodiny židovských přistěhovalců z litevského Kaunasu. Coby syn vlivného stavitele vystudoval elitní Brownovu univerzitu, nicméně americký sen rodičů i jejich lpění na luxusu podroboval nemilosrdné kritice. S uštěpačným nadhledem se stavěl i ke vzdoru tehdejší americké literární bohémy, ať už sekundoval jejím výstřelkům v pařížské Latinské čtvrti, anebo se trefoval do pozérství hejsků z newyorské Greenwich Village.
Prózám tohoto mistra meziválečné karikatury se dostalo uznání vesměs až po jeho předčasné smrti. V symbolické prvotině Snový život Balso Snella (1931) i v antihrdinské klauniádě Majlant anebo Postupná demolice Lemuela Potkána (1934, č. obojí souborně 1997) ještě Westa do značné míry ovlivnily tradice západní satiry od osvícenců až k všeobjímajícím experimentům Jamese Joyce, avšak jeho umění smát se skrz slzy vzápětí dospělo do mnohem působivější polohy. Už v knize Přítelkyně osamělých srdcí (1933, č. 1982) přišel s tragikomickou obžalobou mediálního obchodu s utrpením. Schopnost vykreslit lidskou malost na nevídaně úsporné ploše nejpamátněji vygradoval ve Dni kobylek (1939, č. poprvé 1968), kde zúročil své šestileté scenáristické angažmá v Hollywoodu. Když režisér John Schlesinger v roce 1975 knihu zfilmoval, učinil tak samozřejmě právě v hollywoodských filmových ateliérech.
Spisovatel zahynul i s manželkou 22. prosince 1940 při autonehodě, když cestoval na pohřeb svého přítele Francise Scotta Fitzgeralda.

Zdroj informací: nakladatelství Leda


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává rovněž zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDen kobylek
Ze slz mají užitek jedině ti, kdo neztrácejí naději

West, Nathanael

Leda, 2020

Napsat komentář