Historická inspirace

historicke-romany
Dnes vám nabídneme pořádnou porci románů, s nimiž zavítáte do vzdálené i nedávné historie. Přečtěte si o slovanských bohyních, rozluštěte detektivní záhadu z prvního tisíciletí, poznejte slavnou femme fatale 16. století a zalistujte si příběhy z druhé poloviny 20. století.

Na úvod nahlédneme do slovanské mytologie. Kniha Jsem žena, jsem bohyně nás seznámí s archetypy slovanských bohyň, které ztvárňuje třináct úspěšných žen v průběhu lunárního roku.

Jsem žena, jsem bohyně

Příběhy o archetypech slovanských bohyň napříč lunárním rokem… Nejen to najdete v knize Jsem žena, jsem bohyně. Zároveň je protkána jedinečnými ilustracemi lotyšské výtvarnice Ievy Ozoly, fashion fotografiemi přední české fotografky Ivy Morwen a inspirativními rozhovory s třinácti úspěšnými ženami, jež i v moderním pojetí ztvárnily dávné mytologické bohyně. Patricie Fuxová jako Zora, Sara Sandeva jako Devana, Veronika Kašáková jako Vesna, Andrea Kalousová jako Kostroma, Tamara Klusová jako Lada, Klára Issová jako Kupala, Ester Geislerová jako Živa, Šárka Strachová jako Roda, Vanda Hybnerová jako Mokoš, Mahulena Bočanová jako Swiza, Emma Smetana jako Morana, Léna Brauner jako Koliada a konečně třináctá bohyně Lilia Khousnoutdinova jako kněžna Libuše. Nechte se inspirovat, motivovat a probuďte v sobě bohyni. Koupí knihy navíc přispějete na charitativní účely.

Autorky: Lilia Khousnoutdinova, Klára Ponczová, Michaela Cásková, Milada Kadeřábková, Ivy Morwen

Počet stran: 124
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 215×290 mm
ISBN: 9788027601165
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Jsem žena, jsem bohyně vydalo nakladatelství Slovart.

Ukazka-z-knihy-Jsem-zena-jsem-bohyne

Prohlédněte si kompletní ukázku.

————————————————

Hrdina staročínských detektivních příběhů z přelomu 7. a 8. století našeho letopočtu, soudce Ti, musí vyřešit další případ. Kdo je obávaným Sekáčem hlav, jenž způsobil Smrt v lotosovém poli?

Případy soudce Ti: Smrt v lotosovém poli

Na zpáteční cestě z poutní cesty ke chrámu Vznešeného vrcholu se soudce Ti a jeho První paní dozvědí, že v kraji, kterým právě procházejí, rozsévá hrůzu obávaný vrah, nazývaný Sekáč hlav.
Jsou proto rádi, že nalézají útočiště u bohatého obchodníka, jehož okolním zrakům vzdálený dům stojí na kraji lotosového pole. Jejich klid netrvá však dlouho. Při snídani v pavilónu objeví v jezírku tělo jejich hosta – bez hlavy. Slušné vychování jim nedovolí vzdálit se v takové chvíli z domu. Soudce Ti je zaměstnán sepisováním kondolencí a První paní přípravou smutečního obřadu. S pomocí věrného pobočníka Tiao Tchaje využijí času stráveného v domě, aby vyřešili záhadnou vraždu, navzdory neochotě rodiny a překážkám zločinců a neochoty místního podprefekta.

Autor: Frédéric Lenormand
Přeložila: Vlasta Misařová

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7407-475-2
Doporučená cena: 270 Kč

Knihu Případy soudce Ti: Smrt v lotosovém poli vydalo nakladatelství Garamond.

Francouzský spisovatel Frédéric Lenormand (* 1964) za své historické romány i detektivní příběhy získal řadu ocenění. Po studiích lingvistiky pracoval v Ústavu pro politická studia na Sorbonně, brzy se ale začal věnovat výhradně literatuře. Kromě Případů soudce Ti je oblíbená i jeho detektivní série z období Francouzské revoluce. Garamond v sérii Případy soudce Ti už vydal: Dlouhý pochod soudce TiUmění truchlitPaní Ti na stopě zločinuPalác kurtizánSmrt mistra v goNoční můry zabíjejíSmrt čínského kuchařePalác na jezeře Ču-anDeset čínských démonůPůlnoční soudPoprask u Čínské zdiManuál čínského soudce pro přežití, Číňan nikdy nelžeZelený čaj s arsenikemTajemství čínské zahradyDiplomacie v kimonu.

Informace o autorovi byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Garamond.

————————————————

Z 8. století přeskočíme rovnou do století 16. Už jste slyšeli o legendární Vatikánské princezně? Proslulá šlechtična Lucrezia Borgia, ukrytá pod tímto přízviskem, měla jakožto papežova dcera vskutku zajímavý život…

Vatikánská princezna

Byla legendami opředená pověstná kráska Lucrezia Borgia zákeřnou femme fatale, nebo nevinnou dívkou, kterou příbuzní zneužívali pro své cíle? Vztahy v rodině Borgiů jsou bouřlivé.
Dámou, která se skrývá pod označením Vatikánská princezna, je proslulá šlechtična Lucrezia Borgia. Žila v Itálii na přelomu 15. a 16. století a její život je opředen celou řadou fám, mýtu a klevet. Poté, co byl její otec zvolen papežem a přijal jméno Alexandr VI., patřila k nejvýznamnějším osobnostem tehdejšího Říma, stejně jako její dva problematičtí starší bratři Juan a Caesare a mladší bratr Jofré. Rodina Borgiů proslula v tomto období bezohledností a nemilosrdnými způsoby, jimiž dobývala a udržovala své postavení. Zároveň všechny členy charakterizovala rozmařilost a zhýralost.
Christopher W. Gortner, autor Vatikánské princezny, současný americký spisovatel populárních knih určených především čtenářkám, si často volí jako hrdinky atraktivní ženy, které hrály významnou roli v některé historické epoše. Nepíše historické biografie, ale velmi poutavé a čtivé dobrodružné příběhy. Takový je i příběh Vatikánské princezny. Ačkoli se ne vždy striktně drží dějinných faktu, je nesmírně působivý, napínavý a plný zvratu. Zavede nás do časů palácových intrik, vášnivých lásek, zničujících nenávistí a seznámí nás s hrdiny, kteří se navzdory historickým kostýmům velmi podobají současným lidem. Právě proto se Gortneovy knihy těší velké mezinárodní popularitě. Přestože rada postav románu má reálný předobraz, to, čeho budou posluchači svědky, je pozoruhodná, originální fikce na historické téma, která vám doslova nedá vydechnout až do poslední stránky.

Román o Lucrezii Borgii
Autor: Christopher Gortner
Interpret: Jana Stryková

Vazba: CD
ISBN: 8590236108424
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vatikánská princezna vydalo nakladatelství Radioservis, na jehož webových stránkách si můžete poslechnout několik krátkých ukázek.

————————————————

O několik století později, v poválečné Paříži, někdo sepíše adresy i telefonní čísla největších pařížských umělců té doby do malého notýsku. Zápisník Dory Maarové, umělkyně a milenky Pabla Picassa, později objeví Brigitte Benkemounová na eBayi. A postupně rozkrývá střípky z jejího života.

Zápisník Dory Maarové

„Zůstal vsunutý ve vnitřní kapse starého koženého pouzdra na diář, koupeného přes internet. Maličký abecední notýsek k zapisování adres a telefonních čísel z roku 1951. A: Aragon. B: Breton, Brassai, Braque, Balthus… Užasle jsem listovala zažloutlými stránkami. C: Cocteau, Chagall… E: Éluard… G: Giacometti… U každého jména telefon, často i adresa. L: Lacan… S: Sarraultová…
Dvacet stránek, na nichž jsou seřazení největší pováleční umělci žijící v Paříži. Kdo je mohl znát a stýkat se s nimi?
„Trvalo mi tři měsíce, než jsem zjistila, že v ruce držím notýsek Dory Maarové.“
Když si Brigitte Benkemounová pořídila na eBay použitý obal na notýsek, netušila, že v něm objeví popsaný zápisník, plný jmen osobnostní pařížské bohémy. Při následném pátrání zjistila, že adresář patřil umělkyni a jedné z múz a milenek Pabla Picassa – „plačící ženě“ Doře Maarové. Slavné fotografce, jež se plně odevzdává Picassovi a vášnivá láska k němu ji zničí – po jejich rozchodu odchází do ústraní, na dalších šedesát let života se noří do malby a celou svou bytostí se odevzdává Bohu.
Při dvouletém pátrání po jejím osudu ožívá bohémská Paříž dvacátého století a objevují se i další přátelé a známí, které si Dora v roce 1951 do notýsku již nezapsala – Georges Bataille, Max Jacob, Man Ray… a samozřejmě (všudypřítomný) Picasso. 

Žena, která uhranula Picassovi a sama se zapsala do dějin umění.
Autorka: Brigitte Benkemounová
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 132×208 mm
ISBN: 978-80-7625-116-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Zápisník Dory Maarové vydalo nakladatelství Metafora.

Dvacet stránek, jichž se skoro ani nedotýkám ze strachu, že by se mi snad mohly rozpadnout pod rukama, rozplynout se jako sen. A úplně na konci datace nalezeného pokladu – kalendář na rok 1952 dokazuje, že notýsek pochází z roku 1951. Už nikdy nebudu vyčítat T.D., že něco ztratil.
Samozřejmě mě zajímalo, kdo si hnědým inkoustem poznamenal všechna ta jména. Kdo mohl znát všechny ty velikány 20. století a pohybovat se mezi nimi? Nutně zase nějaký velikán!
Hned na úvod se tedy poctivě doznávám k tomu, že jsem o ničem nerozhodla. Ten zápisník jsem si nevybrala, vtrhl mi do života, vnutil se, vnutil mi… (str. 13)

Prolistujte si celou ukázku.

————————————————

Nechvalně proslulý rok 1968 přinesl Československu mnohé trápení. Angela, která tou dobou zamířila před svatbou z Anglie do Jáchymova, se už k snoubenci nevrátí. A jáchymovské podzemí mezitím ovlivňuje osudy všech…

Uranova

Anglická dívka Angela, která má těsně před svatbou, se v srpnu 1968 vydá do Československa navštívit rodinu svého otce, jehož nikdy nepoznala. Poslední, co od ní její snoubenec Henry uslyší ze sluchátka telefonu, je slovo „chleba“. Pak se po Angele prostě slehne zem. Tak začíná pozoruhodná románová prvotina Lenky Elbe.
Angela však oproti očekávání nezahyne pod pásy ruských tanků, její život pohltí historie ještě hlubší a síly ještě temnější. O mnoho let později se z terapeutických důvodů po Angeliných stopách vydává Henry v doprovodu nové, teď už dlouholeté partnerky.
Hlavním hrdinou románu je ovšem město Jáchymov, město lázní a lágrů, stříbra a uranu, město s historií slavně krásnou i neslavně strašnou. V knize se mísí všechny jeho paradoxy, osudy i chování lidí ovlivňují jevy normální i paranormální, ve střízlivém lázeňském domě s přísným řádem se dějí nepochopitelné věci, a všechny nitky vedou do jáchymovského podzemí, jak toho skutečného, tak pomyslného. A nade vším se tajuplně line zelenkavá záře uranového skla.
Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Autorka: Lenka Elbe

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 150×211 mm
ISBN: 978-80-257-3260-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Uranova vydalo nakladatelství Argo.

Stál tam svlečený do půli těla. Úplně ztuhlý. Na vyzvání se podíval do objektivu fotoaparátu. Blesk ho donutil zavřít oči. Ještě před hodinou a půl byl Franz Schmitt ve štole sám. Prošel dlouhou úzkou chodbou, boty klouzaly po mokrých kolejnicích. Vzduchu tam bylo pomálu, jako kdyby ventilace vůbec nefungovala. Naštěstí nešel fárat, ale jen uklízet po jednom menším propadu stropu. Nic hrozného se nestalo, horní výztuž se brzy opravila a vše zas bylo v pořádku. Jen to musel uklidit a zase zprůchodnit. Franz během hodiny naložil devět vozíků kamenů, a bylo hotovo. Nebýt toho mrtvého těla, býval by mohl jít domů dřív. Ale ten chlap pod sutí prostě ležel a nedalo se předstírat, že tomu tak není. Muž tak kolem pětačtyřiceti let. Franz jeho bezvládné tělo chytil v podpaží a nadzvedl, aby ho mohl přehodit do důlního vozíku. Najednou ale uslyšel křik. Byl ohlušující. Tělo muže upustil na zem a ukazováčky si zacpal uši. (str. 9)

Pokračujte ve čtení.

————————————————

Z Československa na závěr zamíříme do Berlína v roce 1989. Henryk je po těžké mrtvici upoután na lůžko a stará se o něj jeho dcera Miriam. Ta na otcově těle objeví číslo z koncentračního tábora a vypátrá věci, o kterých dříve neměla ani tušení…

Krysy z Ravensbrücku

Berlín na sklonku roku 1989. Zatímco svět se raduje z pádu zdi rozdělující Německo i Evropu, pečuje Miriam o svého otce Henryka, jenž právě prodělal těžkou mrtvici. Pacient dožívá na domácím lůžku a v obluzení zas a znovu volá Friedu – jenže tak se jeho zesnulá manželka nejmenovala… Když Miriam objeví na jeho těle koncentráčnické číslo, které před ní táta bedlivě skrýval, začne na povrch vyplouvat dosud netušená minulost rodičů.
A když v matčiných věcech najde vězeňský mundúr z tábora Ravensbrück a v něm zašité motáky psané francouzsky onou neznámou milenkou, připadá jí, jako by v životě přišla o poslední záchytný bod. S přispěním rázné překladatelky z východního Berlína jí Friediny dopisy odhalí osudy žen, na nichž nacisté v lágru prováděli kruté pseudolékařské pokusy. To hlavní, co „pokusným krysám“ pomáhalo přežít, byla jejich vzájemná pomoc a soudržnost, a tak se i Miriam ze všech sil snaží prolomit izolaci, do které ji uvrhlo manželství s psychopatem. Vždyť o svobodu musí bojovat každý z nás.

Z kruté minulosti čerpá sílu a odvahu
Autorka: Anna Elloryová
Přeložila: Lenka Faltejsková

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 150×217 mm
ISBN: 978-80-7335-639-2
Doporučená cena: 388 Kč

Knihu Krysy z Ravensbrücku vydalo nakladatelství Leda.

O tuto knihu si můžete až do 9. listopadu zahrát v naší soutěži.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJsem žena, jsem bohyně

Khousnoutdinova, Lilia - Ponczová, Klára

Slovart, 2020

zobrazit info o knizePřípady soudce Ti: Smrt v lotosovém poli

Lenormand, Frédéric

Garamond, 2020

zobrazit info o knizeVatikánská princezna (audiokniha)
Román o Lucrezii Borgii

Gortner, Christopher W.

Radioservis, 2020

zobrazit info o knizeZápisník Dory Maarové
Žena, která uhranula Picassovi a sama se zapsala do dějin umění.

Benkemounová, Brigitte

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeUranova

Elbe, Lenka

Argo, 2020

zobrazit info o knizeKrysy z Ravensbrücku
Z kruté minulosti čerpá sílu a odvahu

Elloryová, Anna

Leda, 2020

Napsat komentář