Vydejte se do čínské zahrady se soudcem Ti!

Frederic Lenormand_Pripady soudce Ti_Tajemstvi cinske zahrady
Nakladatelství Garamond vydalo další díl oblíbené série Případy soudce Ti, tentokrát pod názvem Tajemství čínské zahrady. Náš soudce se v něm bude potýkat nejen s mnoha hádankami, ale i se ztrátou paměti.

Soudce Ti přišel o paměť! Odjíždí na venkov, aby si odpočinul, a útočiště nalézá v nádherné zahradě, kterou si nechal postavit bohatý obchodník s čajem. Ale místo aby odpočíval, musí soudce řešit řadu hádanek – kdo jsou obchodníkovi tajemní hosté: povýšená dvorní dáma, slavný malíř či taoistický zahradník, který po zahradě rozesel záhadné symboly? Proč se majitel skrývá ve věži v samotném středu panství? Rozkvete mytický modrý lotos, ve který všichni horoucně věří, ale nikdo jej ještě neviděl na vlastní oči? Kolik tajemství se soudci podaří odhalit, než se mu paměť vrátí, pokud ji vůbec kdy získá zpět? Díky důkladnému studiu reálií se Frédériku Lenormandovi daří pro své čtenáře oživit Čínu 7. století a úchvatnou tchangskou civilizaci, která přivedla Říši středu na vrchol její slávy.

 

Případy soudce Ti: Tajemství čínské zahrady

Autor: Frédéric Lenormand
Přeložila: Vlasta Misařová

Počet stran: 250
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7407-311-3
Doporučená cena: 260 Kč

Knihu Případy soudce Ti: Tajemství čínské zahrady
vydalo nakladatelství Garamond v edici Černá káva.

 

Ukázka z knihy

Soudce Ti nikdy ničemu podobnému nečelil. Když uhynul celý jeden chov kachen, větřil v tom zlovolný čin a horlivě se pustil do rutinního vyšetřování. Poté co břehy Velkého císařského kanálu pokryly mrtvolky stěhovavých ptáků, hlas lidu z toho vinil dva tři kouzelníky, ale jejich uvězněním kalamity neskončily. Jen co se chovatelé pokusili udat mrtvou drůbež na trzích, pomsta lidu se obrátila proti úřadům a Ti už si nevěděl rady. Protože tu šlo o zločin bez zločince, nevěděl, koho má stíhat, a všechno to mohlo být jen horší a horší.
Nejzámožnější obyvatelé pod jeho správou zůstávali v klidu, dokud se dalo soudit, že epidemie postihuje jen chudé rolníky. Ale když byl zpěvavý kos dam Tiových nalezen ve své bambusové klícce bez života, drama dosáhlo vrcholu. (str. 15)

 

Případy soudce Ti

Čínský detektivní román z 18. století, jehož hrdinou je skutečná historická postava okresního soudce Ti Žen-ťie za dynastie Tchang, objevil po 2. světové válce nizozemský orientalista a diplomat Robert van Gulik (1910–1967). Jeho překlad čínského textu měl takový úspěch, že se sám pustil do psaní dalších fiktivních příběhů ze života bystrého soudce. Atmosféra orientální říše, konfuciánské moudrosti, vtipů a napínavé detektivní zápletky si podmanily čtenáře na celém světě. Na van Gulikovu práci úspěšně navázal francouzský romanopisec Frédéric Lenormand.
Stejně jako van Gulik nabízí Lenormand nejen napínavou četbu, ale i vynikající znalost dobových reálií. Soudce Ti spravuje město Lan-fang na západě říše Tchangů, nedaleko pouště Gobi. Společně s rafinovanými zápletkami pronikáme do kultury dynastie Tchang, historického vrcholu Střední říše.
Kritici mluví o Případech soudce Ti jako o „asijské verzi Agathy Christie“. V knihách plných zločineckých intrik poznáváme mandarína, který umí s ironií čelit rozmarům života, a pronikáme do obdivuhodné kultury staré Číny.

Informace o sérii byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Garamond.

 

Frédéric Lenormand

Francouzský spisovatel Frédéric Lenormand (* 1964) za své historické romány i detektivní příběhy získal řadu ocenění. Po studiích lingvistiky pracoval v Ústavu pro politická studia na Sorbonně, brzy se ale začal věnovat výhradně literatuře. Kromě Případů soudce Ti je oblíbená i jeho detektivní série z období Francouzské revoluce. Garamond v sérii Případy soudce Ti už vydal: Umění truchlit, Paní Ti na stopě zločinu, Palác kurtizán, Smrt mistra v go, Noční můry zabíjejí, Smrt čínského kuchaře, Palác na jezeře Ču-an, Deset čínských démonů, Půlnoční soud, Poprask u Čínské zdi, Manuál čínského soudce pro přežití.

Informace o autorovi byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Garamond.


garamond logoNakladatelství Garamond vzniklo v roce 1997 a do konce roku 2013 vydalo téměř 400 titulů se zaměřením především na překlady z francouzské a frankofonní literatury a současné izraelské literatury. Dále se specializuje na dvojjazyčné knihy, komiksy a detektivky. Snaží se čtenářům zprostředkovat to nejlepší z francouzsky a hebrejsky psané literatury a kromě vzdělávání v cizích jazycích poskytuje třeba také napětí v detektivních řadách edice Černá káva.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřípady soudce Ti: Tajemství čínské zahrady

Lenormand, Frédéric

Garamond, 2016

Napsat komentář