Působení StB v Brazílii 20. století

Ruda samba_uvodni
Pro ty, kdo se zajímají o politiku a historii, vydalo nakladatelství Academia knížku Rudá samba, v níž autoři sledují činnost Státní bezpečnosti v Brazílii, a to během 50. a 60. letech minulého století.

Autoři se zabývají tématem, které nebylo v české (ani v brazilské) historiografii doposud zpracováno. Na základě důkladného studia značného množství archivních materiálů sestavili vyčerpávající přehled působení Státní bezpečnosti v největší jihoamerické zemi. Každé významnější akci důstojníků I. správy je věnována zvláštní kapitola, kniha se zaměřuje na podrobný rozbor aktivních opatření a poukazuje na rostoucí vliv komunistických rozvědek na brazilskou politiku a správu. Obzvláštní pozornost je věnována otázce spolupráce rozvědek východního bloku a jejich podřízenosti KGB. V mnoha kapitolách autoři sledují, jak je StB z Moskvy úkolována a jak plní úkoly, které nemají se zájmy Československa nic společného.

 

Rudá samba

Činnost StB v Brazílii v 50. a 60. letech 20. století
Autoři: Vladimír Petrilák, Mauro Kraenski
Přeložila: Markéta Páralová Tardy

Počet stran: 672
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-3088-7
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu Rudá samba vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

V jiném svazku operativní korespondence, k němuž jsme se rovněž dostali, se nacházejí rozkazy z Prahy adresované do Ria de Janeiro. Četba těchto dokumentů nám ukazuje přesná očekávání a požadavky Prahy od „Honzy“, protože (jak jsme již uvedli) agenti umístění na vyslanectví byli do příjezdu důstojníka v podstatě k ničemu. Chybělo jim to, co se ve špionážním žargonu označuje jako řídící orgán (zkratka ŘO), jímž byl zpravidla důstojník I. správy, v našem případě „Honza“ bojující se škorpióny. Praha od poručíka „Tremla“ požadovala, aby i přes obtíže řídil agenturní síť. V souladu s interními pokyny I. správy bylo úkolem řídícího důstojníka nejen vést práci agentury, ale také ji ideologicky formovat. (str. 56)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Vladimír Petrilák

Vladimír Petrilák je český publicista, novinář a překladatel, žijící léta v Polsku.

Zdroj informací: blisty.cz


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRudá samba
Činnost StB v Brazílii v 50. a 60. letech 20. století

Petrilák, Vladimír - Kraenski, Mauro

Academia, 2020

Napsat komentář