Ženské versus mužské pokolení

Obálka knihy
Je muž hlavou rodiny? Existují muži, kteří dobrovolně žehlí? A jsou pak ještě sexy? Tyto a další podobné otázky si klade Barbara Nesvadbová. Odpovědi na ně samozřejmě nenachází, to v podstatě není ani možné.

Nakladatelství Deus vydalo knihu s názvem Borůvky, muži jsou skvělý doplněk, která navazuje na Brusinky. Obě napsala Barbara Nesvadbová, spisovatelka a šéfredaktorka časopisu Harper’s Bazaar.

Kniha je souborem fejetonů, minipovídek a úvah. Ve všech autorka řeší vztahy, pokaždé trochu z jiného úhlu pohledu. Jaké je to přijít o manžela a být sama? Budovat úplně nový vztah v pětatřiceti nebo naopak žít sama s dítětem a stálého partnera ani nehledat? Jak se ženy staví k nevěře? A co všechno dokážou vydržet a přežít?

Barbara Nesvadbová hledá odpovědi v příbězích svých přítelkyň, kolegyň a také svém vlastním. Většina jejích vyprávění však končí špatně. Hrdinkou jednoho z nich je Karolína, která se se všemi muži rozchází. Záměrně hledá takové, které o vztah ani nestojí. Nakonec se k ní vrátí jeden z bývalých milenců, který se rozvedl. Karolína se zoufale snaží vztah udržet, ale je to čím dál tím těžší. Sex nestojí za nic, mají čím dál tím míň společného. Přesto s ním zůstává. Nakonec neodolá a vyspí se s jeho dospívajícím synem. I ten se do ní zamiluje, chce vztah, ne s ní jen spát. Odejde od nich od obou a Vánoce tráví sama.

Ukázka z knihy

Napsala dopis. Oběma. Jen odeslat ho nedokázala. Zmizela. Nebrala telefony. Nereagovala na vzkazy. Střídavě stávali před okny její kanceláře. Bylo otázkou času, kdy se potkají. Proč nedokázala jedinkrát hrát fair play? Tři dny napětí a schovávané. Vyděšení zprvu byli, když se sešli na jednom chodníku. Pak spolu dlouze mluvili. Šimon plakal. Michal ho uhodil. Dal facku otci, svému vlastnímu otci. Karolína se dívala. Z okna. Byly Vánoce. (str. 89)

V jiném příběhu přijede za Natálií její starší sestra. Právě se rozvádí. Manžel jí řekl, že se zamiloval do někoho jiného, že musí najít sám sebe, a odjel asi do Asie. Našla si milence. Za manželovy nasbírané body na letenkách odjela i s dětmi na dovolenou, kde ho potkala. Je o mnoho let mladší. Na dovolenou k sestře přijela i s ním a dětmi. Natálie není z jejich návštěvy nadšená, ale zvykne si. Sestra je šťastná, nakonec toleruje hlasité děti i hlasité orgasmy své sestry. Dovolená končí a jí se bude asi stýskat. Vypadá to jako idylka. Do toho ale přijde vzkaz od sousedky. Manžel se vrátil a chce děti do své péče.

Máte raději dobré konce? Já ano. Navíc věřím na vztahy, které fungují, na muže, kteří mají radost z úspěchů své ženy a dokáží pomoci s čímkoli. Asi jsem ještě naivní, jak píše autorka. Ona už o svou naivitu prý přišla. Kniha pro mě byla trochu depresivní, ale na druhou stranu vyprávěním o všech těch zmatených ženách a neschopných mužích jsem si připomněla, jak úžasného mám manžela. V závěru knihy se autorka ptá, jestli někde existuje muž, který dobrovolně žehlí a jestli je pak ještě sexy. Tak na tuto otázku mohu odpovědět s jistotou dvakrát ano.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBorůvky
Muži jsou skvělý doplněk

Nesvadbová, Barbara

Deus, 2011

Ženské versus mužské pokolení - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. Š8rka napsal:

    Dnes jsem dočela knihu Borůvky. No mám takový pocit, že se paní autorka dívá až příliš často na Sex ve městě a nepřímo ,,napodobuje´´ Candance Bushnell. Spousta přátel se spackanými vztahy, homosexuální přátelé z kadeřnictví,boty od Manola :-D takový Sex ve městě po česku, který mi nedal nic.

  2. Filtr napsal:

    Knihu mi půjčila manželka se slovy: „Nečti to, budeš mít depku“. Takže je jasné, že jsem hned začal…. číst. Depku nemám, bavím se. Ty soudy jsou tak strašně rychlé, že je nemůžu brát vůbec vážně.. zároveň je to psané formou, která mi připomíná spíše sitcom (nebo dětské cvičení). Jestli to takhle autorka chtěla- bravo, ale nedá mi to a napíšu, že je to takové pitomé. PS: Depku jsem měl z Wieweghovy Biomanželky… tam jsem to bral vážně..

  3. adelein napsal:

    Myslím si, že tato kniha je příkladem toho, že jméno dělá více užitku než-li obsah…nebo snad děj. Kdyby tuto knihu napsala nějaká neznámá pisatelka tak by se podle mě neprodal ani jeden kus…ano, tak moc je špatná. Paní Nesvadbová až přehnaně používá slovo „kooperace“ a celkově působí nedostatkem slovní zásoby. u mě palec dolů se vzkazem: méně je někdy více a jedna úspěšná kniha nezaručuje další.

Napsat komentář