Hola hola, škola volá

Skolacka
Prázdniny se pomalu, ale jistě blíží ke konci a školní lavice se brzy opět zaplní žáčky. A jelikož nových poznatků není nikdy dost, proč si závěr léta nezpestřit prostřednictvím knih plných zajímavých informací a faktů. Na dětské čtenáře čekají zábavné kvízy či svět dinosaurů.

Pro zvídavé děti určitě nebude problém vypořádat se s více než padesáti obrázkovými kvízy, aby dosáhly úrovně génia. A pokud přece jenom někde zaváhají, tak v knize najdou správnou odpověď.

Kniha plná kvízů pro zvídavé děti. Odpovězte na otázky týkající se oblíbených předmětů a zjistěte, zda jste génius ve všeobecných znalostech.
Víš, kde je řeka Amazonka na mapě světa? A co například Fudži? A kde je tvoje kost křížová a kost hrudní? Víš, jak vypadá archeopteryx, a rozeznáš baseballový míček od tenisového? Ne? Tak tohle je knížka pro tebe! Začti se do překvapivých faktů. Prostuduj přes 50 bezvadných obrázkových kvízů a postup od Začátečníka přes Vyzyvatele až ke Géniovi!

Ukázka z knihy

Genius

Génius

Encyklopedie plná informací a zábavně naučných kvízů
Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 225×280 mm
ISBN: 978-80-7529-399-2
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Génius vydalo nakladatelství Slovart, kde najdete další ukázky.

————————————————

Léto představuje ideální dobu k poznávání českých hradů a zámků. Chcete-li se na jejich návštěvu připravit, stačí nahlédnout do knihy, která vás seznámí s jejich výstavbou a běžným životem zdejších obyvatel.

Poznejte s námi nejvýznamnější knížecí hradiště a panovnické hrady a zámky. Dozvíte se, jak se stavěly, bránily i jak se v nich žilo vznešeným obyvatelům. Prozradíme vám i méně známé zajímavosti a legendy.
Tato kniha je určena především mladším čtenářům, ale jistě nabídne zajímavé informace i dospělým, kterým postačí do historie jen nahlížet, aniž by museli zdolávat obsáhlé odborné texty.
V první části vás seznámí s výstavbou panovnických sídel, jimiž nebyly pouze hrady, s jejich obranou i s běžným životem vznešených obyvatel – od vytápění, svícení a (ne)mytí až po hodování či turnaje, jichž se nezúčastňovaly kobyly.
Druhá část knihy je pozvánkou k procházkám po nejvýznamnějších českých sídlech, které doplňují snadno zapamatovatelné a méně známé zajímavosti.
Dozvíte se například:

  • proč králové nepobíhali po hradních nádvořích s korunou na hlavě,
  • proč bylo nutné v přesýpacích hodinách vyměňovat písek,
  • co měl Karel IV. společného se švestkami, čím si čistil zuby a proč byl vězněn na dvou hradech,
  • na kterém zámku se nachází nejstarší dochovaný výtah, starý 150 let,
  • co měli zakázáno obyvatelé domečků Zlaté uličky na Pražském hradě,
  • který panovnický zámek dostal „otočený“ orloj,
  • jak rytíři chránili svá brnění před rezivěním,
  • proč nebyli účastníci turnajů vytahováni na koňský hřbet jeřábem.

Ukázka z knihy

Do všech královských hradů dosazovali panovníci správce, který měl se svými podřízenými za úkol zajišťovat běžný provoz hradu, a navíc pořádek na území, které k hradu patřilo.
Na většině hradů sloužili kromě správců manové, kteří se členili na robotné, pocházející z nižších vrstev obyvatel, a služebné (ušlechtilé), kteří byli vybíráni ze šlechtických rodin. (str. 17)

Sidla ceskych panovniku

Sídla českých panovníků

Autorka: Stanislava Jarolímková
Ilustroval: Jiří Filípek

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 210×293 mm
ISBN: 978-80-271-0711-7
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Sídla českých panovníků vydalo nakladatelství Grada. Nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorce

Stanislava Jarolímková se narodila v Praze a vystudovala Fakultu žurnalistiky UK. Této profesi se věnovala do roku 1978 a opět se k ní vrátila v roce 1991. Tehdy  začala spolupracovat jako novinář na volné noze s předními pražskými deníky a časopisy, s televizí a rozhlasem, jimž nabízela zejména méně známé zajímavosti z řady oborů – od medicíny a techniky přes flóru a faunu až po historii. Kromě toho otiskovala rozhovory, fejetony a povídky, a připravovala „na klíč“ některé rubriky a jeden celý, dnes již zaniklý časopis. Knihy začala psát v roce 1999. Kromě spolupráce na renomovaném rozšířeném a aktualizovaném vydání publikace profesora Josefa Švejcara Péče o dítě má na kontě přes třicet knih jako např. Co možná nevíte o životě našich předkůCo ještě nevíte o životě našich předkůAby vám znovu chutnaloNa co v učebnicích dějepisu nezbylo místo 1 či Světové osobnosti, jak je (možná) neznáte 2. Více informací najdete na blogu autorky.

————————————————

Kdo vládl Evropě před miliony let? No přeci úctyhodní dinosauři. Jejich světem vás provede kniha z pera autora, který se dlouhodobě věnuje četným aktivitám zaměřeným na popularizační, přednáškovou a literární činnost.

Dinosaury si obvykle spojujeme s odlehlými exotickými oblastmi, ale přitom vládli více než 130 milionů let také evropské suchozemské fauně. Vydejte se po stopách těchto gigantů i tam, kde byste je nečekali.

Ukázka z knihy

Praveci vladci Evropy_ukazka

Pravěcí vládci Evropy

Průvodce světem dinosaurů našeho světadílu
Autor: Vladimír Socha
Ilustroval: Vladimír Rimbala

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 173×246 mm
ISBN: 978-80-88316-75-6
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Pravěcí vládci Evropy vydalo nakladatelství Kazda. Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Vladimír Socha (*1982), absolvent Pedagogické Fakulty Univerzity Hradec Králové, se v knize Pravěcí vládci Evropy věnuje právě jen evropským druhům dinosaurů – od portugalských přes belgické, švýcarské a německé nálezy až po pozdně křídové druhy z Rumunska a dalších východo­evropských oblastí. Chybět přitom nemůže ani přehled dinosauřích fosilií z České republiky a okolních států. Jedinečný výklad doprovázejí původní ilustrace Vladimíra Rimbaly. Vladimír Socha je též autorem knih Poslední den druhohorDinosauři v ČecháchPoslední dny dinosaurůNeznámí dinosauři či Objevy pod vrstvami času aj.

Zdroj informací:  nakladatelství Kazda a autorův blog


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGénius
Encyklopedie plná informací a zábavně naučných kvízů.

Slovart, 2020

zobrazit info o knizeSídla českých panovníků

Jarolímková, Stanislava

Grada, 2020

zobrazit info o knizePravěcí vládci Evropy
Průvodce světem dinosaurů našeho světadílu

Socha, Vladimír

Kazda, 2020

Napsat komentář